Bootfitting – laskettelumonojen muokkaus

Bootfitting_opas1


Nauti entistä paremmasta laskettelukokemuksesta muokkaamalla laskettelumonosi oikean kokoisiksi juuri sinulle.

Useimmilla meistä laskettelupäivä on kerran jos toisenkin mennyt pilalle jalkakipujen vuoksi. Jos olet kokenut tämän, sinulla voi olla vääränkokoiset laskettelumonot. Lue lisää siitä, miten voit valita oikean kokoiset laskettelumonot täältä.

Jokaisen jalat ovat myös yksilölliset. Nämä yksilöllisyydet voivat myös vaikuttaa siihen, miten mono istuu juuri sinun jalkaasi. Jaloissasi voi olla epätasaisuuksia, kuten ruston muodostumista, puristuksissa olevia hermoja, huono verenkierto, vanhoja vammoja tai monia muita monon istuvuuteen vaikuttavia tekijöitä. Tämäntyyppiset tekijät voivat puolestaan aiheuttaa tunnottomuutta, kipua varpaissa, pistekipua tai arkuutta ja mustelmia. Useimmat näistä ongelmista voidaan ratkaista bootfitting-muokkauksella.

”Bootfitting” tarkoittaa käytännössä laskettelumonojen muokkaamista. Useimmissa laskettelumonoissa on monia osia, jotka voidaan säätää siten, että mono sopii täydellisesti jalkaasi.

Jos sinulla on ongelmia joko jalan tai monon kanssa, suosittelemme, että tulet käymään tavaratalomme suksi & pyörä-osastolla. Täällä voimme auttaa sinua kuoren ja sisäkengän muokkauksessa, sekä valitsemaan oikeanlaiset pohjalliset.

*Huom. Kaikkia laskettelumonoja ei välttämättä voi muokata. Varmista muokkausmahdollisuus monojen ostopaikasta tai XXL:n suksi & pyrörä-osaston henkilökunnalta

Älä unohda pohjallisia

Helpoin tapa parantaa monon istuvuutta on käyttää oikeanlaista pohjallista. Pohjallisen ensisijaisena tarkoituksena on pitää jalka paikallaan monossa. Tämä ehkäisee liikettä, joka voi vaikuttaa lasketteluusi, vähentää selän ja jalkojen väsymistä, mutta poistaa myös ongelman siinä, että jalka painuu, minkä vuoksi monosta voi tulla liian lyhyt ja kapea. Vakauttamalla jalan saat paremman voimansiirron sukseen sen sijaan, että energia ”häviää monoon”. Lisäksi mukavuus paranee huomattavasti.

Suosittelemme kaikkia laskettelijoita, sekä aloittelijoita että kokeneita, käyttämään oikeanlaisia pohjallisia lasketellessa.

Muista laskettelusukat

Kaikki laskettelumonojen sisäkengät on suunniteltu käytettäväksi yhden sukan kanssa. Suosittelemme siis välttämään kahden sukan käyttöä ja panostamaan kunnolliseen laskettelusukkaan. Hyvä laskettelusukka on saumaton tai saumat on suunniteltu kohtiin, jossa ne ei hankaa ja sukat ovat useasti laskettelumonojen vartta pidemmät. Säären ja kantapään kohdalta ne ovat usein vahvistettuja ja lämmön sekä kosteuden siirtokyvyn takaa erilaiset sekoitteet, jotka ovat usein merinovilla, villa ja tekokuidut.

Koville pakkasille ja pitkille päiville kannattaa harkita lämmitettävien sukkien hankintaa. Ne ovat akkukäyttöisiä ja lämmittävät eri jalan alueita mm. varpaat sekä jalkapohjat.

Bootfitting – sisäkengän ja kuoren muokkaus

Jos haluat muokata varsinaista monoa anatomiasi mukaan, käytämme lämpökäsittelyä. Yleensä vain kuori lämmitetään uunissa, mutta joissakin malleissa sekä kuoret että sisäkengät lämmitetään. Kun lämmitys on tehty, monot laitetaan jalkaan. Nyt lämmitetty kuori ja sisäkenkä mukautuvat jalkasi muotoon, ja jäähdytyksen jälkeen sinulla on mono, joka sopii anatomisesti täydellisesti.

Bootfitting_opas2

Laskettelumonon leveydellä on yhtä paljon merkitystä kuin pituudella. Monoja on yleensä kolmea erilaista istuvuutta - kapea, keskikokoinen ja leveä. Lämmittämällä monoa voit muuttaa sen leveyttä useamman millimetrin verran. Esimerkiksi Salomon tai Atomic monojen leveyttä voi muokata jopa 6 mm jalan (lestin) kohdalta ja 5-10 mm leveämmäksi nilkan kohdalta. Tämä tarkoittaa, että keskikokoinen laskettelumono voidaan helposti muokata henkilölle, jolla on tuota leveämpi jalka ja saada näin ollen monosta paremmin jalkaan sopivan.

Leveyden muokkaamisen lisäksi voit muokata ylimääräistä tilaa jalan erityisiin "kipeisiin" kohtiin. Tämä tehdään "pehmusteella", joka asetetaan kipupisteiden kohdalle, ennen kuin mono laitetaan jalkaan lämpökäsittelyn jälkeen.

Prosessi voidaan tehdä useita kertoja lisätilan saamiseksi, mutta kun monoa on laajennettu, sitä ei voi palauttaa kokonaan alkuperäiseen muotoonsa. Sen lisäksi, että monon ja sisäkengän kuoren muotoa voidaan muuttaa sopimaan jalkaan täydellisesti, muokkaukseen on myös monia muita tapoja, kuten esimerkiksi solkien säätäminen ja varren kulman muuttaminen.

Vapaalaskumonojen bootfitting

Vapaalaskua harrastaville on erityisen tärkeää, että monot istuvat hyvin, koska suurin osa päivästä ollaan jaloilla. Hankaava ja puristava mono tuntuu epämiellyttävältä, jos edessä on parin tunnin kävely tai hiihto. Vapaalaskumonoja voidaan muokata samalla tavalla kuin tavallisia laskettelumonoja. Vaelluksilla mukavuuden kannalta erityisen tärkeää on lestin leveys ja jalan ympärillä oleva tila. Tule käymään paikallisessa XXL-tavaratalossa ja pyydä apua muokkaukseen!

Kuinka kauan bootfitting kestää?

Lämmitys-, muokkaus- ja jäähdytysprosessi kestää vain 10–15 minuuttia! Randomonojen bootfitting kestää hieman kauemmin, n. 25 minuuttia. Jos tarvitaan lisämuokkausta, se vie tietenkin hieman kauemmin. Henkilökuntamme ei luovuta ennen kuin sinulla on mono, joka antaa sinulle hyvän laskettelukokemuksen!

Jäähdytyksen jälkeen on odotettava 3 tuntia ennen monojen käyttämistä.

Mitä bootfitting maksaa?

Jos ostat laskettelumonosi meiltä, saat monojen muokkauksen ilmaiseksi. Jos sinulla on jo muualta ostetut monot, bootfitting maksaa alk. 19,99€.

Katso kaikki laskettelumonot täältä

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!