Suuri tyhjennysmyynti! Katso tarjoukset

Kuinka valita oikeanlaiset skin-pitokarvasukset

Hiihtoliitto3, opas

Pitokarvasukset eli skin-sukset ovat lyhyessä ajassa vallanneet maastohiihtomarkkinat, ja sillä on selkeä syy! Skin-pitokarvasuksilla on helppo saada hyvä tuntuma hiihtoladusta, ja ne vaativat hyvin vähän huoltoa. Mikä parasta, sinun ei tarvitse käyttää aikaa pitovoiteluun.

Miten skin-pitokarvasuksi eroaa perinteisestä suksesta?

Pitokarvasuksen pito syntyy suksen pohjaan integroidusta karvasta, jolla on sama tehtävä kuin pitovoiteella. Pitokarvan karvasuunnat varmistavat, että kun suksi menee eteenpäin, ei muodostu kitkaa ja suksi luistaa helposti.

Pitokarvasuksilla saat pitoa käytännöllisesti katsoen kaikissa lumiolosuhteissa. Sinun ei siis tarvitse voidella suksia erilaisilla pitovoiteilla tai liistereillä. Sinun kannattaa kuitenkin huomioda, että myös pitokarvasuksia tulee huoltaa, vaikka niitä ei tarvitsekkaan pitovoidella.

Mitä sinun tulee huomioida ennen suksien ostamista

Ennen kuin päätät ostaa pitokarvasukset, määrittele seuraavat:

• Kuinka usein hiihdät?

• Kuinka usein luulet käyttäväsi pitokarvasuksia?

• Kuinka paljon painat?

On tärkeää olla rehellinen omasta tasostasi ja kokemuspohjastasi hiihtäjänä ennen maastohiihtosuksien ostamista. Samojen suksien omistaminen kilpahiihtäjien kanssa ei automaattisesti tee maastohiihdosta helpompaa sinulle, mikäli hiihdät esimerkiksi 5–10 kertaa vuodessa. Voideltavia maastohiihto- ja pitokarvasuksia on saatavana eri hintaluokissa. Kalliimpi suksi on rakennettu jäykemmästä ja kevyemmästä materiaalista, kuin halvempi pari suksia. Jäykemmällä suksella pidon saaminen voi olla vaikeaa, jos sinulla ei ole tarpeeksi hyvää tekniikkaa tai voimaa hiihdossasi.

Huomioi myös suksien jäykkyys

Aiemmin oli tavallista valita sukset käyttäjän pituuden ja kokemustason perusteella, mutta nykyisin sukset valitaan painon, hiihtokokemuksen ja tekniikkatason mukaan.

Valintaa tehtäessä tulee huomioida jäykkyys painoasi kohden. Kun asetat suksen tasaiselle pinnalle huomaat, että suksi on korkeampi keskeltä. Korkeus antaa osviittaa siitä, kuinka jäykkä suksi on. Voidaan yleisesti sanoa, että mitä korkeampi väli on, sitä jäykempi suksi on –ja miten raskas tai jäykkä suksi on ja millainen hiihtotaustasi on, vaikuttaa suksen hallittavuuteen ja pidon saamiseen lumessa. Verraten, että pehmeämmällä ja matalammalla jännevälillä varustetulla suksella on helpompi hallittavuus ja pidonsaanti, mutta jos suksi on liian pehmeä, luisto on huono. Joten tärkeää onkin suksen löytäminen sellaisella jännevälillä, joka tarjoaa täydellisen tasapainon luiston ja pidon välillä.

Luiston ja pidon säätäminen vaihdettavilla pitokarvoilla

Karvasuksissa pitokarvat sijaitsevat kiinnityskohdan alla urassa. Tämä tarkoittaa, että muuttaaksesi suksen pito- tai luistotarvetta, sinun ei tarvitse kuin vaihtaa pitokarva tai siirtää sidettä. Tarve säätää suksen pitoa tai luistoa voi ilmetä, jos painosi on muuttunut olennaisesti, tai hiihdät erilaisissa lumiolosuhteissa tai erityyppisissä hiihtomaastoissa.

Pitokarvan vaihtaminen

Pitokarvasukset toimitetaan yleispitokarvalla. Jos kuitenkin tarvitset parempaa luistoa, useilla suksitoimittajilla on erityisesti tätä varten kehitettyjä pitokarvoja.

Pitokarvasuksien huolto

Karvasukset vaativat vain vähän huoltoa ja pitokarvojen vaihtaminen on erittäin yksinkertaista. Karvasukset eivät kuitenkaan ole täysin huoltovapaita. Parhaan mahdollisen hiihtokokemuksen takaamiseksi pitopohjasuksista tulisi ylläpitää pitokarvat.

Puhdistus: Hiihdon aikana pitokarvoihin kerääntyy likaa hiihtoreiteiltä. Siksi pitokarvat tulisi puhdistaa ajoittain erityisellä puhdistusaineella, joka soveltuu karvasuksille. Puhdistusainetta annostellaan paperipyyhkeelle ja paperia vedetään karvansuuntaisesti pitokarvan yli. Varmista, että käytät puhdistukseen vain pitokarvoille soveltuvaa puhdistusainetta. Väärät puhdisusaineet voivat pahimmassa tapauksessa heikentää pitokarvan pysymistä suksessa.

Käsittely: Jotta pitokarvat pysyisivät puhtaina pidempään, ne tulisi käsitellä. Käsittely tehdään pitokarvojen puhdistamisen jälkeen, mikä auttaa pitämään pitokarvat puhtaina pidempään sekä ehkäisee karvojen jäätymistä tuoden näin varmemman luiston kovemmilla pakkasilla.

Kaikille pitopohjasuksille on yhteistä, että ne tarjoavat hiihtoon maksimaalisen hiihtokokemuksen ja -ilon. Tästä syystä on erittäin tärkeää ostaa juuri sinulle sopiva pari! Optimaalisen karvasuksen löytämiseksi suosittelemme, että vierailet XXL hiihto-osastolla yhdessä tavarataloissamme ja autamme sinua löytämään oikean pitopohjasuksiparin.

Katso kaikki pitokarvasuksemme täältä

Hiihtomaajoukkue kertoo Rossignolin pitokarvasuksista

Rossignol R-skin Delta Comp -pitokarvasukset ovat loistava valinta aloittelevalle hiihtäjälle tai harrastelijalle, koska suksi on helppohiihtoinen.

Lue lisää Rossignol R-skin Delta Comp -pitokarvasuksista täältä

Tule hiihto-osastolle paikalliseen XXL-tavarataloon kuulemaan lisää pitokarvasuksista!

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!