Suuri tyhjennysmyynti! Katso tarjoukset

Skin-pitokarvasuksien luiston ja pidon säätäminen sekä huolto

Skin-pitokarvasuksien pidon ja luiston säätäminen opas

Skin-pitokarvasukset ovat lyhyessä ajassa vallanneet maastohiihtomarkkinat, ja nykyään perinteisen suksien valikoimasta suuri osa onkin pitokarvasuksia. Pitokarvasuksilla on helppo saada hyvä tuntuma hiihtoladusta, ja ne vaativat hyvin vähän huoltoa. Mikä parasta, sinun ei tarvitse käyttää aikaa pitovoiteluun.

Oletko vasta hankkimassa skin-pitokarvasuksia? Lue oppaamme skin-pitokarvasuksien valintaan täältä. Lue myös kuinka voit tilata luotettavasti sukset verkkokaupastamme.

Luiston ja pidon säätäminen pitopohjasuksille

Perinteisissä maastohiihtosuksissa pitoa säädetään voitelemalla suksen pohja keliin soveltuvalla luisto- tai pitovoiteella. Pitokarvasuksissa voitelun voi unohtaa, sillä pidon ja luiston antaa suksien pohjien uriin kiinnitetyt pitokarvat. Jos haluat muuttaa skin-pitokarvasuksen pitoa tai luistoa, sinun ei tarvitse kuin vaihtaa pitokarva tai siirtää sidettä. Tarve säätää suksen pitoa tai luistoa voi ilmetä, jos painosi on muuttunut olennaisesti, tai hiihdät erilaisissa lumiolosuhteissa tai erityyppisissä hiihtomaastoissa.

Pitokarvojen vaihtaminen

Pitokarvasukset toimitetaan yleispitokarvalla, joka on kehitetty sopimaan sekä luisto-, että pitotarpeisiin. Jos kuitenkin tarvitset parempaa luistoa, useilla suksitoimittajilla on erityisesti tätä varten kehitettyjä pitokarvoja.

Pitokarvat myös kuluvat käytössä, jonka vuoksi ne tulee päivittää uusiin säännöllisin väliajoin. Pitokarvat tulee vaihtaa kun ne näyttävät ja tuntuvat kuluneilta, eikä pitoa enää juurikaan synny vaan suksi lipsuu hiihtäessä.

XXL:stä löydät vaihdettavia pitokarvoja seuraavien tuotemerkkien suksiin: Fischer, Rossignol, Peltonen ja Atomic. Huomioithan että eri valmistajien pitokarvat eivät käy ristiin, sillä pitokarvojen kiinnitysmekanismit ovat erilaisia eri valmistajilla. Huomioithan myös pitokarvojen pituuden, sillä pitokarvojen pituus vaihtelee. Samaan suksimalliin voi olla saatavilla kaksi eri pituista pitokarvaa, jolloin pitokarvan valitseminen riippuu suksien pituudesta. Esimerkiksi 160-180 cm pituisiin suksiin käy kyseisen valmistajan karvat, jotka ovat 390 mm pitkät, kun taas samoihin suksiin, jotka ovat 190-210 cm pitkät käykin 410 mm pitkät pitokarvat.

Me voimme myös vaihtaa pitokarvat puolestasi. Pitokarvojen vaihdattaminen XXL:ssä maksaa alk. 14,99€. Varaa aika pitokarvojen vaihtoon soittamalla lähimmän XXL-tavaratalon huoltopisteeseen. Löydät yhteystiedot täältä.

Pitoa ja luistoa sidettä liikuttamalla

Aikaisemmin maastohiihtosuksissa melkein kaikki siteet oli ruuvattu kiinni suksiin, jolloin niitä ei voinut liikuttaa. Nykyään löytyy siteitä, joita voi liikuttaa vauhdissa tai pysähdyksissä. Siteiden liikuteltavuuden idea on muuttaa suksien tasapainopistettä ja ominaisuuksia.

Jos siirrät sidettä eteenpäin, saat paremman pidon ja hiukan heikomman luiston, kun taas siteen siirtäminen taaksepäin antaa paremman luiston, mutta huonomman pidon.

Vaihtelevassa hiihtomaastossa, voi olla järkevää olla liikuteltavat siteet, riippuen tietysti myös siitä, haluatko parempaa luistoa vai pitoa, maastotyyppiä ja hiihtotyyliäsi unohtamatta. Vaihdettavien pitokarvojen ja liikuteltavien siteiden yhdistelmällä sinulla on mahdollisuus räätälöidä hiihtokokemus yksilölliseksi.

Katso kaikki siteet täältä.

Skin-pitokarvasukset pohjat opas

Skin-Pitokarvasuksien huolto

Pitokarvasukset vaativat vain vähän huoltoa ja pitokarvojen vaihtaminen on erittäin yksinkertaista. Karvasukset eivät kuitenkaan ole täysin huoltovapaita. Parhaan mahdollisen hiihtokokemuksen takaamiseksi muista huoltaa pitokarvoja. Näin myös pidennät suksien käyttöikää.

  • Puhdistus: Hiihdon aikana pitokarvoihin voi kerääntyä likaa ja roskia ladulta. Siksi pitokarvat tulisi puhdistaa ajoittain erityisellä puhdistusaineella, joka soveltuu karvasuksille. Puhdistusainetta annostellaan paperipyyhkeelle ja paperia vedetään karvansuuntaisesti pitokarvan yli.
  • Käsittely: Jotta pitokarvat pysyisivät puhtaina pidempään, ne tulisi käsitellä. Käsittely tehdään pitokarvojen puhdistamisen jälkeen, mikä auttaa pitämään pitokarvat puhtaina pidempään.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!