Teemme tilaa varastoon! Jopa -50% Katso tarjoukset

VALITSE VÄLINEET HIIHTOVAELLUKSEEN VUORISTOSSA

laskettelu medium

Tarvitsen uudet välineet hiihtovaellukselle - mitä valitsen? Tässä oppaassa annamme sinulle vinkkejä, jotka kannattaa ottaa huomioon valittaessa välineitä randoiluun.

Suksen valinta

Leveä, kapea, kevyt, raskas, jäykkä, puuteri, hissit...; tässä joitain niistä tekijöistä, jotka nousevat esille valitessasi uusia välineitä randoiluun. Valintoja on monia, mutta muutamien kysymysten avulla teet todennäköisemmin oikean valinnan. Alla olevat kysymykset helpottavat sinua löytämään sopivat välineet merkkien ja mallien viidakosta ja lisäävät siten mahdollisuuksiasi onnistuneeseen reissuun rinteiden ulkopuolelle.

Missä ja miten käytät suksia?

Kuinka usein käytät välineitäsi?

Aiotko keskittyä alamäkeen vai ylämäkeen?

Keveys vs. Laskuominaisuudet

Alkuun voi olla vaikea tietää tarkalleen missä aiot suksillasi laskea ja minkä tyyliset sukset sopivat sinulle pahaiten, mutta vastaamalla yllä oleviin kysymyksiin pystymme paikallisessa XXL tavaratalossa valitsemaan sinulle sopivimmat välineet.

Ehkä yleisin kysymys on se, että haluatko painottaa skinnausominaisuuksia eli ylämäkeen hiihtämistä, vai enemmän laskuominaisuuksia. Useimmille sopiva suksi on yhdistelmä keveyttä ja hyvää laskettavuutta, ja modernit vapaalaskusukset ovatkin yllättävän kevyitä, mutta kestävät silti hyvin erilaisia lumiolosuhteita kovassakin vauhdissa.

Mikä on "kevyt" ja mikä on "raskas"?

Mikä koetaan kevyenä tai raskaana on tietysti erittäin yksilöllistä ja omat voimasi ja kestävyytesi vaikuttaa siihen siihen, mikä suksi on sinulle kevyt. Alle 1200 – 1400 grammaa painavia suksia voidaan yleisesti pitää kevyinä. Raskaammat sukset ovat usein kestävämpiä, käyttäytyvät paremmin kovassa vauhdissa ja hankalammassa lumessa, mutta jos aiot skinnata ylämäkeen edes muutamia tunteja, ei kannata valita yli 2000 grammaa painavia suksia.

Pituus:

Suksen pituus vaikuttaa siihen, miten helposti suksi kääntyy laskiessa ja noustessa. Pidemmät sukset ovat vakaampia laskiessa, lyhyemmät taas ketterämpiä kääntää. Jos haet sukselta laskuominaisuuksia, on hyvä valita suksi joka ei ole kaikkein kevein ja lyhyin. Normaalisti sukset ovat noin 10cm laskijaa lyhyemmät, mutta jos osaat laskea hyvin ja pystyt käsittelemään pidempää suksea, niin kannattaa valita hieman lyhyemmät sukset.

Atomic-backcountry

Mitä eri käyttöalueita eri laskettelusuksilla on?

Suksien paino ja leveys määrittävät usein sen, mihin käyttöön sukset ovat tarkoitettu, ja siksi on suositeltavaa ottaa valinnassa huomioon nousujen ja laskujen keskinäinen suhde. Laskettaessa pitkät sukset ovat vakaampia vauhdissa ja kelluvat syvässä lumessa paremmin, kun taas lyhyempiä suksia on helpompi kääntää laskiessa. On myös hyvä huomioida, että leveämmät skinit eli nousukarvat lisäävät kitkaa ja tekevät näin nousemisesta hiukan raskaampaa.

Leveämpi suksi kelluu paremmin pehmeässä lumessa ja sillä on helpompi laskea vaihtelevissa lumiolosuhteissa. Jos aiot laskea pääasiassa hisseiltä, niin sukset kannataa valita laskuominaisuuksien perusteella vähän leveämpänä ja pidempänä. Jos taas aiot tehdä pitkiä hiihtovaelluksia, niin suksen olisi hyvä olla hieman kevyempi ja lyhyempi.

Suurin osa aktiivisista hiihtovaelluksen ja vapaalaskun harrastajista omistaa kahdet tai useammat sukset eri käyttötarkoituksiin, leveämmät puuterilaskuun ja pienemmät sukset pitkiin ja raskaampiin hiihtovaelluksiin. Jos valitset yhdet sukset, niin hyvä leveys on noin 95mm-105mm suksen keskeltä.


Hiihtovaellusvälineet voidaan jakaa neljään kategoriaan, jotka on kuvattu tässä kapeimmasta ja kevyimmästä leveimpään ja raskaimpaan.

Erittäin kevyet rando-kisasukset (n. 65 mm leveys)

Nämä ovat sukset, joita käytetään usein randokisoissa, joissa sinun on noustava ylämäkeen mahdollisimman nopeasti eikä fokus ole laskettelusta nauttimisessa.

Kevyet rando-sukset (n. 85 mm leveys)

Nämä ovat sukset laskijoille, jotka haluavat tehdä pitkiä hiihtovaelluksia ja/tai liikkua nopeasti vuoristossa. Sukset ovat kevyet ja ketterät ylämäkeen liikuttaessa, mutta niillä pystyy jo laskemaan varsin hyvin. Pääpaino näissä suksissa on kuitenkin skinnaamisessa ja näitä käytetään usein kevälumilla tai silloin kun pehmeää lunta ei ole paljoa.

85mm suksi voi olla erinomainen valinta jos teet pidempiä hiihtovaelluksia, esim. Haute Route, ja haluat että suksi on helppo ja kevyt nousta, mutta toimiva myös alamäkiosuuksilla.

Allround-suksi (keskimääräinen leveys noin 95-105 mm)

Tämä on monipuolisin segmentti vapaalaskusuksille. Sukset ovat riitävän kevyitä noustessa ja niillä on erittäin hyvä laskea lähes kaikissa lumiolosuhteissa. Monet ihmiset valitsevat tällaiset laskettelusukset, koska ne toimivat useimmissa lumiolosuhteissa ja maastoissa hyvin.

Voit odottaa hyviä laskuominaisuuksia useimmilta allround-suksilta, mutta muista ottaa huomioon suksen erityspiirteet. On tärkeää ottaa huomioon omat taidot sekä suksen käyttötarkoitus. Allround -sukset ovat usein monikäyttöisin valinta ja niillä pärjää lähes kaikkialla.

Jos sinulla on enemmän tietoa ja ymmärystä suksien ominaisuuksista, voit valita itsellesi omaan laskutyyliin sopivat sukset. Suksia on eri muotoisia ja tyylisiä, ja erilaiset ominaisuudet vaikuttavat suksen käyttäytymiseen nousun ja laskun aikana.

Leveät sukset syvään lumeen ja vauhdikkaaseen laskuun (n. 110 mm ja enemmän)

Kun keskityt pääasiassa laskemiseen ja etsit syvää lunta, on paras valinta useimmiten noin 110 mm tai leveämmät leveät sukset. Tällaiset sukset ovat usein raskaampia, mutta nykyään myös leveistä suksista löytyy kevyitä malleja. Jos nouset mäet ylös hissillä tai harrastat hiihtovaellusta silloin, kun pehmeää lunta on paljon, voi tällainen suksi olla erinomainen valinta sinulle.

Nouseminen leveillä suksilla syvässä lumessa on kapeampiin suksiin verrattuna raskaampaa mutta vastaavasti laskuominaisuudet ovat erittäin hyvät.

Atomic-backcountry-adventure

Valitse laskumonot

Laskettelumonot ovat välineistä ehkä ne kaikkein tärkeimmät, ja vaikuttavat hiihtokokemukseen jopa enemmän kuin sukset.

Randomonot eroavat hieman perinteisistä laskettelumonoista. Randomonojen yläosa on suunniteltu sekä nousuihin, että laskuihin, kun taas tavalliset laskettelumonot on suunniteltu pääasiassa alamäkeen. Siksi randomonoissa on sekä kävely- että laskuasento. Kävelyasennossa monon varsi pääsee liikkumaan myös taaksepäin, jolloin voit ottaa pidempiä askelia ylämäkeen noustessa. Randomonot ovat kevyempiä kuin tavalliset laskettelumonot, mikä tekee nousemisesta miellyttävämpää.

Kun valitset randomonoja, kannattaa miettiä samoja asioita kuin suksen valinnassa, eli pääasiallista käyttötarkoitusta. Lue kuinka valita oikeanlaiset laskettelumonot täältä.

Hiihtovaellusvälineet kevenevät vuosi vuodelta, koska välinetoimittajat etsivät jatkuvasti kevyempiä materiaaleja ja kehittävät uusia valmistustapoja vähentämään välineiden painoa. Keveys laskettelumonoissa on suuri etu, mutta jos monot ovat liian kevyet, saattaa se vaikuttaa laskuominaisuuksiin. Yleensä retkihiihtomonoja on kolmea eri tyyppiä; erittäin kevyet kisamonot, kevyet randomonot ja laskettelumonot varren vapautuksella.

Erittäin kevyt kisamono

Kevyet kisamonot (alle 1000 grammaa), joita käytetään yleensä randokisoissa, joissa sinun on kiivettävä ylämäkeen mahdollisimman nopeasti. Nämä monot eivät ole vakaimmat itse laskussa, eivätkä erityisen hyvä valinta heille, jotka haluavat allround-tyyppisen hiihtovaellusmonon.

Kevyet randomonot

Tämä on laajin randomonojen luokka, ja siksi tässä kategoriassa on suuria eroja mallien välillä. Näissä monoissa on yleensä hyvät kävelyominaisuudet, mikä tarkoittaa että saat paljon liikkumisvapautta noustessasi ylämäkeen. Samalla mono on riittävän jäykkä ja tukeva myös vauhdikkaaseen laskemiseen. Tämän tyyppisiä monoja suositellaan niille, jotka tekevät pitkiä retkiä ja haluavat kevyitä varusteita.

Laskettelumonot varren vapautuksella

Nämä laskettelumonot ovat hieman raskaampia ja jäykempiä kuin kevyet rando-monot ja ovat lähempänä normaalia laskettelumonoa. Näissä monoissa on tavalliset monon pohjat, ja joistain voi löytyä ns. tech insertit. Ne sopivat sekä perinteiseen laskettelusiteeseen että tech -siteisiin.

Tällaisia monoja voit käyttää sekä hiihtovaelluksella, hissioffareilla että hoidetuilla rinteillä. Kävelyominaisuus näissä monoissa on hieman heikompi verrattuna randomonoihin, mutta ne ovat huomattavasti tukevammat vauhdikkaassa laskussa. Nämä monot soveltuvat parhaiten lyhyempiin hiihtovaelluksiin ja hissihiihtoon.

Atomic-BCT-adventure

Autamme sinua valinnassa

Hiihtovaellusvälineiden hankinta on aina sijoitus, ja hyvästä sijoituksesta voit nauttia loppuelämäsi! Hyvien välineiden kanssa tulet viihtymään ja nauttimaan mäessä riippumatta siitä, lasketko rinteessä vai keskellä koskematonta vuoristoa.

Suosittelemme miettimään huolellisesti välineiden pääasiallista käyttötarkoitusta. Tule käymään lähimmässä XXL-tavaratalossa, niin selvitämme yhdessä mitkä välineet sopivat sinulle parhaiten!

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!