Näin valitset oikeanlaiset monot maastohiihtoon

Hiihtoliitto2, opas

Siteiden ja monojen valinnassa tärkeintä on hyvin istuva mono. Siteet valitaan sopivan ja hyvin istuvan monon perusteella.

Monot perinteiseen hiihtotyyliin

Perinteisen hiihtotyylin monot ovat lyhytvartiset ja joustavat pohjasta. Näin ne mahdollistavat kevyen taaksepäin suuntautuvan potkun.

Aloittelijan/harrastajan monot ovat usein pehmeät ja mukavat. Näin niillä on helppo viihtyä ladulla ja ne ovat mukavat jalassa. Usein niissä on myös enemmän eristettä lämpimyyden lisäämiseksi. Samalla ne ovat kuitenkin aktiivimonoja selvästi painavammat. Koko kannattaa yleensä valita normaalin kengän koon mukaan eikä pieni (noin 1 cm) haittaa. Sukaksi kannattaa valita ohut maastohiihtoon tarkoitettu sukka.

Aktiivihiihtäjän/kilpahiihtäjän monot puolestaan ovat selvästi kevyemmät, eikä niissä ole ylimääräisiä lämpö- tai muita vuoria. Ne ovat usein myös selvästi tukevammat, sillä voimakas potku vaatii enemmän kengältä.

Katso kaikki perinteisen hiihtotyylin monot täältä

Monot luistelutyyliin

Luistelumonoilta vaaditaan selvästi enemmän, sillä sivulle suuntautuva potku on huomattavasti rankempi. Sen takia luistelumonoja ei varsinaisesti ”aloittelijalle” juurikaan löydy.

Luistelumono on pitkävartinen, jolloin se tukee nilkkaa hyvn. Usein nilkan ympärillä on vielä erillinen tukirakenne. Monon pohja on myös täysin jäykkä, eikä saa joustaa potkun yhteydessä. Kilpamonot eroavat harrastajan monoista lähinnä keveyden ja jäykkyyden osalta. Kilpamonoissa pohjassa on usein hiilikuitua, joka tekee pohjasta kevyen ja jäykän. Samoin nilkan tuki saattaa olla hiilikuitua. Harrastajan monoissa on jonkin verran enemmän pehmusteita, jolloin mono on mukavampi jalassa, mutta samalla raskaampi.

Katso kaikki monot luisteluhiihtoon täältä

Katso Iivo Niskasen vinkit monojen valintaan

Maastohiihtomonoa valitessa kisamalli ei välttämättä ole se paras vaihtoehto. Jos hiihdät hiljakseen, etkä Iivo Niskasen sanoin: ”niele kilometrejä”, voit valita monot, jotka ovat miellyttävät ja lämpimät jalassa. Kilpahiihtäjien kannattaa puolestaan valita mono, joka on riittävän jäykkä, huippukevyt, maksimoi suorituksen, sekä istuu hyvin. Niskanen vinkkaa, että kilpahiihtomonossa ei saa olla liikaa väljää tilaa. Jos hiihdät yhtään enemmän, sinun kannattaa hankkia omat monot perinteiseen ja vapaan tyyliin.

Katso kaikki hiihtomaajoukkueen vinkit monojen valintaan täältä.

Katso myös vinkit siteiden valintaan täältä.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!