Näin valitset sopivat maastohiihtosukset

Karvapohjasuksi large

Satelee lunta ja hiihtokausi on alkanut. Päätät, että on aika ostaa uudet maastohiihtosukset. Äkkiä epävarmuus iskee: millaiset sukset sopivat sinulle parhaiten? Asiantuntijallamme Andreas Lialla on siihen vastaus.

Uusien suksien valinta saattaa olla useimmille haastavaa. Ensimmäiseksi tulee päättää, millaiseen käyttöön sukset tulevat.

– Aiotaanko suksia käyttää treenaamiseen vai rauhallisiin hiihtoretkiin ystävien ja perheen kanssa? Mitä enemmän saamme tietoja asiakkaan tarpeista, sitä paremmin osaamme auttaa löytämään sopivat sukset, sanoo Andreas Lia, XXL:n maastohiihtosuksista vastaava hankintapäällikkö.

maastohiihto large

Millaiset maastohiihtosukset ovat parhaat juuri sinulle?

Andreas Lia on auttanut lukemattomia asiakkaita löytämään uudet sukset (autamme sinua valitsemaan sopivat sukset). Asiantuntija selittää, että on kolme keskeistä ominaisuutta, jotka asiakkaan on kerrottava rehellisesti myymälän työntekijöille.

– Pituus, paino ja kokemus. Erityisesti kaksi jälkimmäistä kohtaa ovat tärkeitä, Lia toteaa.

Maastohiihtosuksien pituus – ei liian lyhyet eikä liian pitkät

Voideltavien perinteisen suksien (voideltavat perinteisen sukset) ja karvapohjasuksien (karvapohjasukset) tulee olla 15–25 senttiä hiihtäjää pidemmät. Luistelusuksien (luistelusukset) tulee olla enintään 15 senttiä hiihtäjää pidemmät (suksien valintaopas).

– Mitä pidemmät sukset valitsee, sitä vakaammat ne ovat. Samalla pitempiä suksia voi olla vaikeampi hallita alamäessä, asiantuntija sanoo.

Maashtohiihtosukset large

Paino – vältä virheellinen jalkavuus

Kaikissa suksissa on erilainen jalkavuus, ja on tärkeää löytää suksi, jossa on itselle sopiva jalkavuus. Meillä sukset mitataan aina, jotta voimme olla varmoja, että ne sopivat asiakkaalle.

– Monien asiakkaiden mielestä on kiusallista kertoa painonsa, mutta se on tärkeää sopivien suksien löytämisen kannalta, Andreas selittää.

Asiantuntijan mukaan valkoinen valhe siitä, paljonko kylpyhuoneen vaaka todella näyttää, saattaa johtaa siihen, että asiakas saa sukset, jotka eivät ole tälle ihanteelliset.

– Jos asiakas kertoo väärän painon, voi käydä niin, että valitsemme tälle sukset, joissa sekä luisto että pito on huono, hän sanoo.

Aloittelija vai kokenut – mikä taitotasosi on?

Kun asiakas on kertonut pituutensa, painonsa ja kokemuksensa, saadaan selville, millaiset sukset sopivat tälle parhaiten (autamme sinua valitsemaan sopivat sukset).

– Meidän kannaltamme on tärkeää tietää, paljonko asiakkaalla on aiempaa hiihtotaustaa. Jos asiakas on hiihtänyt monta vuotta, tämä osaa luultavasti potkaista tehokkaammin ja saa näin paremman pidon jäykemmällä suksella

Voideltavat perinteisen sukset, karvapohjasukset vai luistelusukset?

Voideltavat perinteisen sukset – sinulle, joka voitelet sukset mielelläsi itse

Perinteisen sukset (voideltavat perinteisen sukset) sopivat hiihtäjille, jotka haluavat mukauttaa suksien pito-ominaisuuden keliolosuhteiden mukaan. Se ei ole vaikeampaa verrattuna karvapohjasuksiin, mutta se vaatii enemmän valmistautumista etukäteen. Tällaiset sukset sopivat henkilölle, joka tahtoo mukautuvuutta.

– Oikealla voitelulla hiihtäminen onnistuu kaikissa olosuhteissa. Vaikka suksia ei ole vaikeampi käyttää ladulla, ne vaativat laajempaa tietämystä oikean suksivoiteen (näin voitelet sukset) valintaan kelistä riippuen.

Maastohiihto large

Karvapohjasukset – pitopohjaiset maastohiihtosukset sinulle, joka haluat yksinkertaisuutta

Nämä sukset sopivat kaikille – niinaloittelijoille kuin kokeneillekin hiihtäjille. Karvapohjasuksissa (linkki: karvapohjasukset) on pitokarvapohja, joten niiden kanssa ei tarvitse ajatella liistereitä tai voiteita. Tällaiset sukset sopivat lähes kaikkiin lumiolosuhteisiin ja lämpötiloihin.

– Jos ostaa ensimmäistä kertaa suksia, suosittelen valitsemaan karvapohjasukset. Sellaiset sukset eivät vaadi tietämystä oikean voiteen valinnasta. Ne on helppo huoltaa, vinkkaa Andreas.

Madhus karvapohjasukset

Luistelusukset – sinulle, joka haluat haastaa itseäsi laduilla

Luistelusuksia voi periaatteessa käyttää kuka tahansa, mutta ne vaativat suurempaa teknistä osaamista. Luistelusukset sopivat hyvin treenaussuksiksi, ja niillä saa hyvän vauhdin ja luiston.

Luistelusukset large

– Luistelusuksilla saa lisää vauhtia ja jännitystä, koska niissä on vain luistoa eikä yhtään pitoa. Ne ovat toisin sanoen mainiot treenaamiseen. Monet valitsevat luistelusukset kakkossuksikseen, asiantuntija toteaa lopuksi.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!