Vinkit laskettelumonojen valintaan

Laskettelumonon valinta opas

Oikeanlainen laskettelumono on valittu sinun jalkasi, painosi, taitotasosi ja tarpeidesi mukaan. Hyvin istuva laskettelumono on hyvän laskettelukokemuksen edellytys. Oikeanlaisen laskettelumonon pitäisi tuntua mukavalta, tarjota hyvä tuki ja samalla siirtää voima tehokkaasti sukseen. Mitä parempi tuki ja voimansiirto, sen tarkempaa ja helpompaa suksia on hallita ja sitä hauskempaa sinulla on laskettelurinteessä.

Vääränmalliset laskettelumonot voivat pilata laskettelupäivän luomalla jalkaan painepisteitä, jotka voivat tuottaa kipua. Vääränlaisissa monoissa jalkasi saattavat tuntua myös kylmiltä. Oikeanlainen laskettelumono on yhtä tärkeä niin aloittelijoille kuin kokeneille laskettelijoille.

Laskettelumonojen koon valinta

Oikean kokoisen monon kuuluu tuntua hieman pieneltä jalkaan laitettaessa. Kun olet kiristänyt siteet ja koukistat polvia laskuasentoon, huomaat että jalka vetäytyy taaksepäin monossa ja varpaille tulee lisää tilaa.

Voit selvittää oman kokosi esimerkiksi piirtämällä jalkapohjasi muodon paperille ja mittaamalla jalkapohjan pituuden.

Pituus: Alppimonojen koko on ilmoitettu Mondo Point:ina (MP) - joka vastaa jalan pituutta senttimetreinä. Koot ilmoitetaan 5 mm:n välein, 25; 25,5; 26, 26,5 jne. Jos olet kahden koon välissä, monon kokoa voidaan säätää paksummalla tai ohuemmalla pohjalla.

Leveys: Alppimonon leveys on yhtä tärkeä kuin pituus. Liian kapea mono aiheuttaa nopeasti kipua. Liian leveä mono antaa jalan liikkua monon sisällä ja aiheuttaa siten huonon tasapainon ja suksen hallinnan. Leveys mitataan jalan leveimmästä kohdasta. Monoja saa usein eri leveyksillä: kapea, normaali/keskikokoinen ja leveä.

  • Kapea mono: sopii jalalle, joka on alle 98 mm leveä
  • Normaali/keskikokoinen mono: sopii jalalle, joka on noin 100 mm leveä
  • Leveä mono: sopii jalalle, joka on yli 102 mm leveä jalka
Atomic-boots

Valmistajat valmistavat laskettelumonojen ulkokenkiä siten, että esimerkiksi koot 26 cm ja 26,5 cm ulkokuoret ovat yhtä isot. Ainoastaan sisäkenkä on eri kokoinen. Näin voit huoletta pyöristää kokosi lähimpään kokoon, vaikka lähintä puolta senttiä ei olisikaan saatavilla. Jos esimerkiksi mittaustulos on 26,4 cm, voit valita hyvin 26 cm monon.

Harrastaja, joka ei laske kovinkaan vauhdikkaasti voi pyöristää koon myös ylöspäin, jolloin monon mukavuus korostuu. Aktiivilaskijan kannattaa kuitenkin valita mahdollisimman napakka koko, sillä hyvin istuva kenkä on myös turvallisuustekijä.

Bootfitting – laskettelumonojen muokkaus

Jos sinulla on laskettelumonot, joiden epäilet olevan liian kapeat tai ahtaat, muista, että useimpia laskettelumonoja voidaan muokata lämpökäsittelyllä. Esimerkiksi Atomic -laskettelumonot voidaan muokata 6 mm leveämmäksi lestin kohdalta ja nilkan ympäriltä 10 mm. Yleensä monoista lämmitetään vain kuori, mutta joissakin malleissa sekä kuori että sisäkengät lämmitetään samanaikaisesti. Kun lämmitys on tehty, monot laitetaan jalkaan. Nyt lämmitetty kuori ja sisäkenkä mukautuvat jalkasi muotoon, ja jäähdytyksen jälkeen sinulla on mono, joka sopii anatomisesti täydellisesti.

Bootfitting on satavilla jokaisessa XXL-tavaratalossa suksiosastolla. Lue lisää monojen käsittelystä täältä.

Kuinka jäykät laskettelumonojen tulisi olla?

Kuoren jäykkyys mitataan ns. Flex-arvolla, joka kertoo kuinka paljon vastusta mono antaa, kun taivutat nilkkaa eteenpäin. Monon tulee olla riittävän jäykkä tukemaan sinua neutraalissa lasketteluasennossa. Liian pehmeä laskettelumono "romahtaa", jolloin polvet taipuvat liikaa ja lihaksesi väsyvät nopeammin. Toisaalta liian jäykkä laskettelumono vaikeuttaa lasketteluasennossa pysymistä tai jopa estää sen. Se vaikeuttaa suksen kääntämistä ja hallitsemista. Flex-arvo on yleensä nähtävissä laskettelumonon kyljessä mallinimen vieressä.

Kuinka tiedän minkä flex-arvon valitsen?

Standardoitua flex-arvoa ei ole, sillä jokaisella merkillä on oma tapa mitata flex-arvo. Asteikko alkaa yleensä noin 60:stä ja nousee noin 130:een. Pujottelukisoihin tarkoitetuilla alppimonoilla, voi olla vielä suurempi flex-arvo.

Mitä korkeampi flex-arvo on, sitä jäykempi laskettelumono on ja sitä painavampi ja vahvempi laskijan pitäisi olla. Koska ei ole olemassa yleistä tapaa mitata joustavuutta eli flex-arvoa, on vaikea sanoa tarkalleen, mikä on pehmeä, normaali ja jäykkä flex-arvo. Flex-arvo 90 voi olla jäykempi tai pehmeämpi verrattuna toisen tuotemerkin vastaavaan alppimonoon.

  • Flex-arvo aloittelijan monolle on noin 40-70
  • Flex-arvo edistyneemmän laskijan monolle on noin 70-90
  • Flex-arvo aktiivilaskijan monolle on noin 90-110
  • Flex-arvo kilpamonolle on noin 110-150

Pehmä flex: naiset: 60-70, miehet 70-80. Soveltuu aloittelijoille ja kevyemmille laskettelijoille. Pehmeät joustavat laskettelumonot on yleensä helpompi laittaa ja ottaa pois, kuin jäykemmät monot. Haittana on, että lasketellessa näin pehmeä mono antaa harvoin hyvän voimansiirron ja hyvän tasapainon.

Normaali flex: naiset: 70-90, miehet 80-100. Normaali jäykkyiset laskettelumonot ovat usein suunnattu aloittelijoille ja hieman kokeneemmille laskettelijoille, jotka haluavat tehokkaamman ja reagoivamman monon. Tällä flexillä mono on vakaampi ja sillä on myös helpompi ylläpitää hyvää laskuasentoa suuremmissa nopeuksissa. Normaali jäykkyiset laskettelumonot tarjoavat yleensä enemmän tukea, joten niiden kanssa on helpompi lasketella jyrkemmässäkin rinteessä.

Jäykkä flex: naiset: 90-110, miehet: 100-120. Jäykempi laskettelumono sopii hieman aggressiivisemmalle ja taitavammalle laskettelijalle, joka haluaa hyvän voimansiirron välityksen suksille. Nämä monot ovat tasapainoisia ja tarkkoja myös suuremmissa nopeuksissa. Monojen sisäkengät ovat usein paremmin muotoiltu jalkoja varten ja ne ovat lämpömuokattavissa. Soljet on usein vaihdettu muovista metalliin, jotta monot olisivat vankemmat ja kestävämmät.

Erittäin jäykkä flex: naiset: 110+, miehet: 120+. Erittäin jäykkä laskettelumono sopii ammattilaisille ja aktiivilaskettelijoille, jotka haluavat erittäin korkean voimanvälityksen ja tarkkuuden. Tämän flexin omaavista monoista löytyy samoja ominaisuuksia kuin kilpamonoista ja ne ovat erittäin laadukkaat ja kestävät. Miinus puolena näin jäykisssä monoissa on se, että joudut yleensä hieman luopumaan mukavuudesta.

Kuinka tiukat alppimonojen tulisi olla?

Yleisesti ottaen voi sanoa, että laskettelumonon tulisi olla niin mukava kuin mahdollista, mutta niin tiukka kuin tarve vaatii. Tärkeää on, että mono istuu niin tiukasti jalan ympärillä, että jalan ja sisäkengän sekä sisäkengän ja kuoren välissä ei ole tilaa. Jos monossa on liikaa tilaa, useimmiten se saattaa tuottaa kipua, etkä voi lasketella niin hyvin kuin haluaisit.

Suosittelemme sinua vierailemaan lasketteluosastolla XXL-tavaratalossa niin löydämme yhdessä sinulle täydellisesti istuvat laskettelumonot!

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!