Maastohiihtosuksien valinta

Hiihtoliitto1, opas

Varusteet maastohiihtoon kannattaa aina hankkia asiantuntevasta paikasta, sillä suksen valinnalla ja muilla varusteilla on merkittävä vaikutus hiihdon helppouteen ja hauskuuteen.

Perinteisen suksen valinta

Perinteisen hiihtotavan suksea valittaessa on tärkeä löytää suksi, joka on jäykkyysasteeltaan käyttäjälle sopiva. Jäykkyysasteeltaan oikeanlainen suksi on helppo saada pitämään ja luistamaan oikealla tavalla. XXL.fi -verkkokauppa käyttää monien suksien valintaan Ski Selector -laitetta, joka mahdollistaa oikean jäykkyyden löytymisen vaikka hiihtäjä ei itse ole suksea sovittamassa.

Suksen pituus

Perinteisen suksen pituus saadaan lähtökohtaisesti lisäämällä noin 15-25cm hiihtäjän omaan pituuteen. Liian lyhyt suksi on epävakaa hiihtää kun taas liian pitkä suksi on käytössä kömpelö. Suksen pituudella on myös jonkin verran vaikutusta suksen jäykkyyteen. Kevytrakenteiset hiihtäjät voivat valita pääsääntöisesti lyhyemmän suksen. Raskastekoisemman hiihtäjän puolestaan kannattaa valita suksien mitta suosituspituushaarukan yläpäästä. Tämä johtuu siitä, että pidemmät sukset on yleensä suunniteltu raskaammille hiihtäjille, ja ovat näin lyhyempiä jäykempiä.

Suksen jäykkyys

Pituutta tärkeämpi suksen toimivuuteen vaikuttava tekijä on suksen jäykkyysaste tai jalkavuus. Kun hiihtäjä seisoo tasaisesti molempien suksien päällä, tulee pitoalueen olla irti ladusta, jotta pitovoide ei hidasta luistoa. Näin saadaan aikaan tasainen luisto. Kun taas paino asetetaan yhden jalan päkiälle tulee suksen pitoalueen olla täysin kiinni ladussa, jotta pitovoide ottaa kunnolla kiinni. Näin potkuun saadaan hyvä pito. Jokainen suksipari on erilainen ja samanmerkkisissä, samanmallisissa ja saman pituisissa suksissa voi olla suuria eroja jäykkyydessä. Siksi suksi valitaan aina yksilöllisesti käyttäjälle.

Nyrkkisääntönä siis: Liian jäykkä suksi ei pidä – Liian löysä suksi ei luista.

Jäykkyysasteen valinnassa on tärkeää hiihtäjän paino ja hiihtäjän taso. Raskastekoisen hiihtäjän kannattaa valita suksi suosituksen yläpäästä, jotta suksi on riittävän jäykkä. Kevyt hiihtäjä voi valita hieman lyhyemmän suksen, jotta se on riittävän löysä.

Hiihtäjän taso

Myös hiihtäjän taso vaikutta suksen valintaan. Aktiivihiihtäjillä on yleensä hyvä tekniikka ja paljon voimaa potkussa. Hyvän hiihtäjän kannattaakin valita hieman jäykempi suksi, sillä voimakkaan potkun ansiosta pitoalue on helppo saada pohjaan ja näin sukseen hyvä pito luistosta tinkimättä. Sunnuntaihiihtäjälle puolestaan soveltuu löysempi suksi, sillä perinteisessä hiihdossa tärkeä pito on helppo saada aikaan käyttämättä paljoa voimaa.

Suksen jäykkyyttä voi testata ns. paperitestillä. Testissä sukset asetetaan lattialle ja käyttäjä seisoo suksen päällä kuten hiihdettäessä, varpaat suksen tasapainopisteellä. Suksen alle asetetaan paperin pala. Käyttäjän seistessä tasaisesti molempien suksien päällä, paperin tulee liikkua suksen alla noin 50-60cm kantapäästä kohti suksen kärkeä. Kun paino asetetaan tasaisesti kokonaan toiselle jalalle ei paperin tule liikkua suksen alla juurikaan (aktiiviharrastajan suksen alla paperi voi liikkua vielä noin 15 jalan alla). Lopuksi paino asetetaan toisen jalan päkiälle, jolloin paperi ei saa enää liikkua lainkaan.

LÖYDÄT KAIKKI PERINTEISEN SUKSET TÄÄLTÄ!

LÖYDÄT KAIKKI SUKSIPAKETIT PERINTEISEEN TÄÄLTÄ!

Perinteisen suksen pohjavaihtoehdot

Voideltava suksi – Voideltavat sukset tarvitsevat toimiakseen vähintään pitovoiteen. Voitelu on nykyisin pitoteippien ja pikavoiteiden avulla todella helppoa. Voideltavat sukset soveltuvat hyvin kaikille käyttäjille ja pienellä vaivalla niistä saa hyvin kelissä kuin kelissä toimivan suksen.

Skin- eli pitopohjasuksi

  • Crown -suksi – Crown suksessa on usein kuviointi pohjassa, joka korvaa pitovoiteen. Pitopohjasuksi on usein todella helppohoitoinen valinta eikä vaadi muuta kuin ajoittaista puhdistusta ja luistovoitelua. Pitopohjasuksen ominaisuuksia ei kuitenkaan ole aivan yhtä helppoa säätää keliin sopivaksi ja esimerkiksi jäisellä ladulla se tarvitsee usein seurakseen liisterin.
  • Zero -suksi – Zero –suksessa on pitoalueella erikoismateriaali, joka tuottaa mekaanista pitoa. Sen vuoksi sen pito-ominaisuudet eivät kulu juurikaan. Zero –suksi on omimmillaan nollakelin tietämissä ja harrastajahiihtäjällä hyvinkin laajalla kelialueella. Kovalla pakkasella Zero –suksi on mahdollista voidella normaalisuksen tapaan.
  • Nano -suksi – Nano-suksessa on koko pohjassa käsittely, jonka ansiosta suksi sekä luistaa että pitää ilman muita voide käsittelyjä. Harrastajahiihtäjälle nano-suksi on hyvä valinta ja toimii laajalti jopa +10…-25c kelialueella. Nano –suksen luisto-ominaisuudet eivät yllä aivan voideltavien suksien tasolla ja sen vuoksi se soveltuu parhaiten rauhallisemmasta hiihdosta nauttivalle.
  • Skini -sukset – Tällä kaudella yhä useammat valmistajat ovat tuoneet markkinoille "skini-suksia". Skineissä on pitoalueella karvaa, joka potkuvaiheessa toimii "vastakarvaan" antaen pitoa ja liukuvaiheessa "myötäkarvaan" mahdollistaen liu'un. Skini-sukset ovat keränneet kiitosta hiihtäjien keskuudessa laajasta kelialueesta ja helppohoitoisuudesta. Skini-suksia löytyy nykyisin monesta hintaryhmästä kuntoilijasta aktiivihiihtäjään. 

Katso hiihtomaajoukkueen vinkit suksien valintaan

Luistelusuksien valinta

Luistelusuksi ei vaadi pitovoitelua ja sen vuoksi sen valinta on hieman perinteistä suksea helpompaa. Oikea pituus ja jäykkyysaste ovat kuitenkin edelleen avainasemassa valittaessa sopivaa suksea. Sen vuoksi myös luistelusukset tulee aina valita yksilöllisesti käyttäjälle.

Luistelusuksen pituus. Luistelusuksi on perinteisen tyylin suksea lyhyempi. Ohjesääntönä luistelusuksi on noin 5-15cm käyttäjää pidempi. Myös luistelusuksessa kannattaa raskastekoisemman hiihtäjän valita suksi ohjearvojen yläpäästä kun taas kevyempi hiihtäjä voi valita vain hieman itseä pidemmän suksen.

Luistelusuksen jäykkyys. Luistelusuksi on selvästi perinteistä suksea jäykempi. Luistelusuksen tulee luistaa maksimaalisesti, joten siinä ei käytetä pitovoidetta ja suksen keskiosa onkin kokoajan irti ladusta. Paperitestissä paperin tulee liikkua suksen alla vaikka paino olisi kokonaan toisella jalalla. Liian jäykkä suksi on vaikea hiihtää, sillä esimerkiksi ylämäessä hiihtäjä ei saa painettua kanttia kunnolla latuun ja näin suksi lipsuu luisteltaessa. Liian löysä suksi puolestaan ei luista, sillä pohja osuu liikaa latuun. Löysä suksi myös heikentää potkun voimaa.

LÖYDÄT KAIKKI LUISTELUSUKSET TÄÄLTÄ!

LÖYDÄT KAIKKI LUISTELUSUKSIPAKETIT TÄÄLTÄ!

Katso vinkit vapaan suksien valintaan

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!