Ohjeet hiihtosauvan valintaan

Hiihtoliitto6, opas

Oikeanlainen sauva on merkittävä tekijä onnistuneessa hiihtolenkissä. Oikean mittainen, sopivan jäykkä ja kahvaltaan mukava sauva tekee hiihdosta tehokasta ja ergonomista.

Sauvan pituus

Sauvan pituus on helppo laskea alla olevan ohjeen mukaan:

Perinteinen hiihto: Hiihtäjän pituus x 0,85 (lähes hartialinjaan)

Luisteluhiihto: Hiihtäjän pituus x 0,9 (noin korvanlehden alareunaan)

Mikäli sinulla on pitkä selkä ja kädet tai paljon voimaa ylävartalossa, voit pyöristää lasketun tuloksen huoletta ylöspäin. Sauvoja valmistetaan usein 5 cm välein, joitain jopa 2,5 cm välein. Sauvoja voi myös lyhentää.

Sauvan materiaali

Sauvan materiaali ratkaisee sen jäykkyyden ja keveyden. Edullisimmat sauvat ovat materiaaliltaan komposiittia tai alumiinia, jotka ovat melko kevyitä, muttei kovinkaan jäykkiä. Hinnan noustessa sauvan materiaalissa on enemmän hiilikuitua, joka on erittäin kevyttä ja jäykkää. Keskihintainen sauva voi olla esimerkiksi 60% hiilikuitua ja 40% komposiittia. Kalliimmat sauvat ovat 100% hiilikuitua ja siten erittäin keveitä ja jäykkiä.

Mitä enemmän hiihtäjällä on voimaa, sitä enemmän sauvaan kohdistuu painetta. Jäykkä sauva ei taivu ja näin työnnön voimaa ei mene hukkaan. Liian löysä sauva taittuu työnnön alla ja näin voima ei välity maksimaalisesti. Kevytrakenteiselle satunnaisesti hiihtävälle tai lapselle riittävät monesti edulliset perussauvat. Hieman edistyneemmille harrastajille ja mieshiihtäjille suositellaan jäykempiä sauvoja. Aktiivihiihtäjälle suosittelemme 100% hiilikuitusauvaa.

Kahva

Kahvan tulee istua hyvin käteen ja olla mukava. Jo monissa edullisissakin sauvoissa kahvan remmin voi kiinnittää tarralla käteen. Tällainen kiinnitettävä remmi vähentää tarvetta puristaa sauvaa ja antaa lisää tukea työntöön. Kaikkein edullisimmissa sauvoissa remminä toimii ainoastaan lenkki. Pienimmille lapsille kannatta hankkia lenkilliset kahvat, sillä silloin sauva on helppo irrottaa vaikkapa kaaduttaessa. Jo hieman edistyneemmille lapsille voi hankkia tukevat tarralenkit. Aikuisen hiihtäjän kannattaa aina hankkia tukeva tarralenkillinen kahva.

Kahvan materiaalilla on myös vaikutusta sen käyttöön. Arvokkaammissa sauvoissa kahvan materiaali on korkki. Korkki on kevyttä, pitävää ja lämmintä materiaalia, joka on mukava kädessä. Edullisemmissa sauvoissa materiaali on usein jonkinlainen vaahtomateriaali tai muovi.

Katso vinkit sauvojen valintaan

Mitä kovempaa hiihdät, sitä enemmän sauvalta vaaditaan. Videolla korostetaan, että sauvan tulee olla tarpeeksi jäykkä. Sauvojen hintaero johtuu usein materiaalista. Hiilikuitusauva on kevyt ja jäykkä, kun taas edullisemman hintaluokan sauvat ovat usein painavampia ja löysempiä. Myös remmin istuvuus on tärkeää ja näitä kannattaakin sovittaa hiihtohanskojen kanssa. Remmin tulee olla oikeankokoinen, koska remmi vaikuttaa siihen, miltä sauva tuntuu kädessä. Oikeankokoinen remmi takaa paremmat hiihtokilometrit.

Autamme XXL:ssä sinua mielellämme valitsemaan oikeat tarvikkeet hiihtoon. Tule vierailemaan suksiosastollamme!

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!