Ohjeet laskettelumonon koon valintaan

Oikeanlainen laskettelumono on valittu sinun jalkasi, painosi, taitotasosi ja tarpeesi mukaan. Hyvin istuva laskettelumono on hyvän laskettelukokemuksen edellytys. Oikeanlaisen laskettelumonon pitäisi tuntua mukavalta, tarjota hyvä tuki ja samalla siirtää voima tehokkaasti sukseen. Mitä parempi tuki ja voimansiirto, sen tarkempaa ja helpompaa suksia on hallita ja sitä hauskempaa sinulla on laskettelurinteessä. Vääränmalliset laskettelumonot pilaavat laskettelukokemuksen luomalla jalkaan painepisteitä, jotka voivat tuottaa kipua. Vääränlaisissa monoissa jalkasi saattavat tuntua myös kylmältä. Oikeanlainen laskettelumono on yhtä tärkeä niin aloittelijoille kuin kokeneille laskettelijoille. Oikean laskettelumonon löytämiseksi kannattaakin käyttää hieman aikaa, se palkitsee rinteessä!

Atomic-memoryfit2

Laskettelumonojen koon valinta

Oikean kokoisen monon kuuluu tuntua hieman pieneltä jalkaan laitettaessa. Kun soljet kiristetään ja polvi koukistetaan voimakkaasti laskuasentoon, vetäytyy jalka taaksepäin ja varpaille löytyy tila. Lähtökohtaisesti monon kanssa kannattaa käyttää ohutta laskettelumonoihin tarkoitettua sukkaa.

Laskettelumonojen koot ilmoitetaan ns. Mondo –järjestelmällä, jossa monon koko ilmaistaan senttimetreinä, esimerkiksi 29,5 (joskus myös millimetreinä 295).

Voit määritellä oman kokosi esimerkiksi piirtämällä oman jalkasi muodon paperille ja mittaamaalla sen kannasta pisimpään varpaaseen. Pyöristä sitten koko lähimpään puoleen senttimetriin.

Pituus: Alppimonojen koko on ilmoitettu Mondo Point:tina (MP) - joka vastaa jalan pituutta senttimetreinä. Koot ilmoitetaan 5 mm:n välein, 25; 25,5; 26, 26,5 jne. Jos olet kahden koon välissä, monon kokoa voidaan säätää paksummalla tai ohuemmalla pohjalla.

Leveys: Alppimonon leveys on yhtä tärkeä kuin pituus, jotta monon istuvuus olisi optimaalinen. Liian kapea mono aiheuttaa nopeasti kipua. Liian leveä mono antaa jalan liikkua monon sisällä ja aiheuttaa siten huonon tasapainon ja suksen hallinnan. Aiemmin valmistajat tekivät alppimonoja vain yhdellä leveydellä, mutta nykyään leveyksiä on yleensä kolmea erilaista; kapea, normaali ja leveä.

Leveys mitataan jalan leveimmästä kohdasta. Jalka, jonka leveys on alle 98mm, luokitellaan kapeaksi, noin 100mm leveää jalkaa pidetään normaalina ja noin 102mm leveää jalkaa pidetään leveänä.

Valmistajat valmistavat laskettelumonojen ulkokenkiä siten, että esimerkiksi koot 26 cm ja 26,5 cm ovat kuoreltaan yhtä isot. Ainoastaan sisäkenkä on eri kokoinen. Näin voit huoletta pyöristää kokosi lähimpään kokoon, vaikka lähintä puolta senttiä ei olisikaan saatavilla. Jos esimerkiksi mittaustulos on 26,4 cm, voit valita hyvin 26 cm monon.

Harrastaja, joka ei laske kovinkaan vauhdikkaasti voi pyöristää koon myös ylöspäin, jolloin monon mukavuus korostuu. Aktiivilaskijan kannattaa kuitenkin valita mahdollisimman napakka koko, sillä hyvin istuva kenkä on myös turvallisuustekijä.

Kaikilla XXL:stä ostetuilla monoilla on 30 päivän tyytyväisyystakuu. Voit kokeilla monoa ja jos et ole tyytyväinen, voit vaihtaa sen toiseen monoon.

Atomic-kokotaulukko

Jos olet kokeillut tai sinulla on laskettelumono, jonka epäilet olevan liian kapea tai ahdas, muista, että useimpia laskettelumonoja voidaan laajentaa myös lämpökäsittelyllä. Esimerkiksi Atomic -laskettelumonot voidaan muokata 6 mm leveämmäksi lestin kohdalta ja nilkan ympäriltä 10 mm. Lue lisää laskettelumonojen muokkauksesta täältä.

Atomic-boots

Kuinka jäykät alppimonot minun pitää valita?

Laskettelumonoja löytyy eritasoisille laskettelijoille ja erilaisiin käyttötarkoituksiin. Naisten ja miesten mallien lisäksi on olemassa monia erityyppisiä laskettelumonoja. Erot ovat sisäkengissä, kengän toiminnallisuudessa ja kuoren jäykkyydessä. Kuoren jäykkyys mitataan ns. Flex-arvolla, joka kertoo kuinka paljon vastusta mono antaa, kun taivutat nilkkaa eteenpäin. Monon tulee olla riittävän jäykkä tukemaan sinua neutraalissa hiihtoasennossa. Liian pehmeä laskettelumono "romahtaa" laskettelijan painon ja antaa polvien taipua liikaa. Tällöin lihaksesi väsyvät nopeammin. Toisaalta liian jäykkä laskettelumono vaikeuttaa lasketteluasennossa pysymistä tai jopa estää sen. Se vaikeuttaa suksen kääntämistä ja hallitsemista. Flex-arvo on yleensä nähtävissä laskettelumonon kyljessä mallinimen vieressä.

Kuinka tiedän minkä flex-arvon valitsen?

Standardoitua flex-arvoa ei ole, jokaisella merkillä on oma tapa mitata flexiä, mutta asteikko alkaa yleensä noin 60:stä ja nousee noin 130:een. Pujottelukisoihin tarkoitetuilla alppimonoilla, voi olla vielä suurempi flex-arvo.

Mitä korkeampi flex-arvo on, sitä jäykempi laskettelumono on ja sitä painavampi ja vahvempi laskijan pitäisi olla. Koska ei ole olemassa yleistä tapaa mitata joustavuutta eli flex-arvoa, on vaikea sanoa tarkalleen, mikä on pehmeä, normaali ja jäykkä flex-arvo. Flex-arvo 90 voi olla jäykempi tai pehmeämpi verrattuna toisen tuotemerkin vastaavaan alppimonoon. Seuraava ohjesääntö antaa hieman apua tähän:

Pehmä flex: naiset: 60-70, miehet 70-80

Soveltuu aloittelijoille, jotka opettelevat laskettelemaan ja myös kevyemmille laskettelijoille. Pehmeät joustavat laskettelumonot on yleensä helpompi laittaa ja ottaa pois, kuin jäykemmät monot. Haittana on, että lasketellessa näin pehmeä mono antaa harvoin hyvän voimansiirron ja hyvän tasapainon.

Normaali flex: naiset: 70-90, miehet 80-100

Normaali jäykkyyksiset laskettelumonot on usein suunnattu aloittelijoille ja hieman kokeneemmille laskettelijoille, jotka haluavat tehokkaamman ja reagoivamman monon. Tällä flexillä mono on vakaampi ja sillä on myös helpompi ylläpitää hyvää laskuasentoa suuremmissa nopeuksissa. Normaali jäykkyyksiset laskettelumonot tarjoavat yleensä enemmän tukea, joten niiden kanssa on helpompi lasketella jyrkemmässäkin rinteessä.

Jäykkä flex: naiset: 90-110, miehet: 100-120

Jäykempi laskettelumono sopii hieman aggressiivisemmalle ja taitavammalle laskettelijalle, joka haluaa hyvän voimansiirron välityksen suksille. Nämä monot on usein suunniteltu suurempiin nopeuksiin olemalla silti tasapainoiset ja tarkat. Näiden monojen sisäkengät ovat usein jo valmiiksi paremmin muotoiltu jalkoja varten, ne ovat lämpömuokattavissa. Soljet on usein vaihdettu muovista metalliin, jotta monot olisivat vankemmat ja kestävämmät.

Erittäin jäykkä flex: naiset: 110+, miehet: 120+

Erittäin jäykkä laskettelumono, joka sopii experteille ja aktiivilaskettelijoille, jotka haluavat erittäin korkean voimanvälityksen ja tarkkuuden. Tämän flexin omaavista monoista löytyy samoja ominaisuuksia kuin kilpamonoista ja ne ovat erittäin laadukkaat ja kestävät. Miinus puolena näin jäykisssä monoissa on se, että joudut yleensä hieman luopumaan mukavuudesta.

Yhteenveto

kokeneiden laskijoiden monojen flex-arvo on korkea, eli mono ei jousta juurikaan. Tällöin se välittää kaiken voiman suoraan suksen kantille. Monot eivät kuitenkaan ole yleensä mukavat jalassa.

Aloittelijan monon flex puolestaan on pieni, eli mono on melko joustava. Näin se antaa hieman enemmän anteeksi vielä kehittyvän tekniikan puutteita laskemisessa. Samalla se on yleensä mukava jalassa, jolloin rinteessä on helppo viihtyä.

  • Flex-arvo aloittelijan monolle on noin 40-70
  • Flex-arvo edistyneemmän laskijan monolle on noin 70-90
  • Flex-arvo aktiivilaskijan monolle on noin 90-110
  • Flex-arvo kilpamonolle on noin 110-150

Kannattaa huomata, ettei flex-arvoja ole standardisoitu ja eri valmistajien ilmoittamat flex-arvot voivat poiketa toisistaan hieman. Ne ovat kuitenkin hyvin suuntaa antavat.

Kuinka tiukka alppimonon pitäisi sitten olla jalassa?

Yleisesti ottaen voi sanoa, että laskettelumonon tulisi olla niin mukava kuin mahdollista, mutta niin tiukka kuin tarve vaatii. Tärkeää on, että mono istuu niin tiukasti jalan ympärillä, että jalan ja sisäkengän sekä sisäkengän ja kuoren välissä ei ole tilaa. Jos monossa on liikaa tilaa, useimmiten se saattaa tuottaa kipua, etkä voi lasketella niin hyvin kuin haluaisit.

Täydellisen laskettelumonon löytämiseksi suosittelemme, että vierailet lasketetteluosastolla yhdessä XXL:n myymälistä. Lasketteluosaston henkilökunnalla on korkea tuntemus alppimonoista, heillä on tarvittavat työkalut jalkasi mittaamiseen ja heillä on kokemusta monentyyppisistä jaloista.

Tutustu laskettelumonoihimme täältä

Onko sinulla ongelmia laskettelumonojesi istuvuuden kanssa? Tarjoamme laskettelumonon -muokkaus palvelua XXL-tavarataloissa. Lue lisää mononmuokkauksesta täältä.

Atomic-bootsthatfit
close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.