Ohjeet laskettelumonon koon valintaan

laskettelia sivusta

LASKETTELUMONOJEN KOON VALINTA

Laskettelumonojen koot ilmoitetaan ns. Mondo –järjestelmällä, jossa monon koko ilmaistaan senttimetreinä, esimerkiksi 29,5 (joskus myös millimetreinä 295).

Voit määritellä oman kokosi esimerkiksi piirtämällä oman jalkasi muodon paperille ja mittaamaalla sen kannasta pisimpään varpaaseen. Pyöristä sitten koko lähimpään puoleen senttimetriin.

Oikean kokoisen monon kuuluu tuntua hieman pieneltä jalkaa laitettaessa. Kun soljet kiristetään ja polvikoukistetaan voimakkaasti laskuasentoon, vetäytyy jalka taaksepäin ja varpaille löytyy tila. Lähtökohtaisesti monon kanssa kannattaa käyttää ohutta laskettelumonoihin tarkoitettua sukkaa.

Valmistajat valmistavat laskettelumonojen ulkokenkiä siten, että esimerkiksi koot 26 cm ja 26,5 cm ovat kuoreltaan yhtä isot. Ainoastaan sisäkenkä on erikokoinen. Näin voit huoletta pyöristää kokosi lähimpään kokoon, vaikka lähintä puolta senttiä ei olisikaan saatavilla. Jos esimerkiksi mittaustulos on 26,4 cm, voit valita hyvin 26 cm monon.

Harrastaja, joka ei laske kovinkaan vauhdikkaasti voi pyöristää koon myös ylös päin, jolloin monon mukavuus korostuu. Aktiivilaskijan kannattaa kuitenkin valita mahdollisimman napakka koko, sillä hyvin istuva kenkä on myös turvallisuustekijä.

Kaikilla XXL:stä ostetuilla monoilla on 30 päivän tyytyväisyystakuu. Voit kokeilla monoa ja jos et ole tyytyväinen, voit vaihtaa sen toiseen monoon.

FLEX-ARVO ELI MONON JÄYKKYYS

Flex-arvo ilmaistaan numerolla (esim. 70 tai 110) usein jo monon mallinimessä. Flex-arvo tarkoittaa sitä, kuinka jäykkä mono on. Kokeneiden laskijoiden monojen flex-arvo on korkea, eli mono ei jousta juurikaan. Tällöin se välittää kaiken voiman suoraan suksen kantille. Monot eivät kuitenkaan ole yleensä mukavat jalassa.

Aloittelijan monon flex puolestaan on pieni, eli mono on melko joustava. Näin se antaa hieman enemmän anteeksi vielä kehittyvän tekniikan puutteita laskemisessa. Samalla se on yleensä mukava jalassa, jolloin rinteessä on helppo viihtyä.

  • Flex-arvo aloittelijan monolle on noin 40-70
  • Flex-arvo edistyneemmän laskijan monolle on noin 70-90
  • Flex-arvo aktiivilaskijan monolle on noin 90-110
  • Flex-arvo kilpamonolle on noin 110-150

Kannattaa huomata, ettei flex-arvoja ole standardisoitu ja eri valmistajien ilmoittamat flex-arvot voivat poiketa toisistaan hieman. Ne ovat kuitenkin hyvin suuntaa antavat.

Close Created with Sketch.

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Close Created with Sketch.

Tämä sivusto käyttää evästeitä

Tilaa uutiskirje

Hyväksymällä suostut käyttöehtoihimme. Lue käyttöehdot tästä