Jääkiekkovarusteiden valitseminen lapselle

luistelu lapset opas

Turvallinen startti jääkiekkoharrastukseen

Haluaako lapsesi aloittaa jääkiekon peluun? Tässä vinkkejä siihen, mitä varusteita on hyvä hankkia aloittelevalle pelaajalle. 

Jääkiekkovarusteiden hankinta verkkokaupasta saattaa joskus tuottaa päänvaivaa, joten tässä opas ostoksiin. Lisäneuvoja saat tavaratalojemme henkilökunnalta.

Turvallisesti jäällä – turvallisuus ensin 

Jääkiekko on kontaktilaji, johon liittyy riski kaatumisista ja ruhjeista. Siksi oikeat suojavarusteet ovatkin erittäin tärkeät. Näin lapsi saa mukavia ja turvallisia kokemuksia jäällä. 

Mitä varusteita tarvitsee alkuun?

Luistimet

Paitsi että luistimilla liikutaan jäällä, ne myös suojaavat jalkoja. Jotta lapsi nauttisi jäälläolosta, on tärkeää, että luistimet ovat oikeankokoiset.

Koon tietäminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Oikea luistimenkoko on yleensä 1−2 kokoa normaalia kengänkokoa pienempi.

Ihmisten jalat ovat erilaisia, minkä takia tuotemerkeillä on myynnissä eri mallisia luistimia. Kannattaakin kokeilla eri malleja, jotta lapselle löytyy sopivimmat.

Oikean luistimen koon voi varmistaa niin, että lapsi kyykistyy luistimet jalassa. Isovarpaan pitäisi tällöin osua tai melkein osua luistimen kärkeen.

Katso lasten luistinvalikoima täältä 

Lue lisää: Luistinten teroitus

Kypärä

Kypärä on suojavarusteista tärkein, sillä se suojaa päätä. Kypäriä on useita eri kokoja, ja päävammojen ehkäisyn kannalta on tärkeää, että kypärä istuu hyvin.

Kun kypärä laitetaan päähän, se tulisi säätää siten, että se istuu napakasti päässä. Se ei saa olla liian kireä eikä liian löysä. Joissakin kypärissä on myös sivussa säätöruuvit. Kypärän tulisi takaa yltää kohtaan, jossa pää ja kaula kohtaavat. Kypärän tulisi istua lapsen päässä niin, ettei se heilu päätä liikuttaessa.

Kypärä istuu hyvin, kun 1−2 sormea mahtuu lapsen kulmakarvojen ja kypärän väliin.

Kun ristikon laskee alas, leuan tulisi olla mukavasti leukasuojan päällä. Näin kypärä ei heilu liikkuessa.

Katso kypärävalikoima täältä

Aluskerrastot

Varusteiden alla kannattaa olla aluskerrasto, joka suojaa ihoa ja ehkäisee varusteiden aiheuttamaa hankausta. Materiaaliksi kannattaa valita kosteutta siirtävä ja synteettinen vaihtoehto, jotta lapselle ei tule liian kuuma jäällä. 

Osa suosii yksiosaista kerrastoa, joka on helppo pukea selässä olevan vetoketjun ansiosta. Siinä on usein mukana alasuoja ja kaulasuoja. Pojille ja tytöille on erilliset alasuojat.

Toisten mielestä yläosa ja shortsit tai housut on parempi valinta. Osassa housuista/shortseista on tarramateriaalia polvissa. Sen avulla sukat saadaan kiinnitettyä housuihin, kun ne vedetään polvisuojien yli.

Joskus housuissa on lahkeissa kuminauhat, joiden avulla housut pysyvät paremmin paikoillaan.

Myös kaulan suojaaminen kaulasuojalla on erittäin tärkeää.

Katso kaikki jääkiekkovaatteet täältä 

Säärisuojat 

Säärisuojien tarkoituksena on suojata jalkaa polvesta alaspäin esimerkiksi mailan tai kiekon osumilta. 

Ne kiinnitetään helposti tarranauhalla, joka kiristetään jalan takaosasta. Suojan sisällä on selkeästi merkattu paikka polvelle, jotta liikkuminen on mahdollisimman vaivatonta lapselle.

Säärisuojat on myös merkattu erikseen oikealle ja vasemmalle jalalle, mikä helpottaa pukemista.

Jääkiekkosukat

Säärisuojien päälle tulee jääkiekkosukat. Ne kiinnitetään shortseihin, housuihin tai haalariin. Näin ne pysyvät paikallaan matsin tai treenien ajan.

Jääkiekkohousut

Kun sukat ovat jalassa ja ne on kiinnitetty tarranauhalla, tulee päälle jääkiekkohousut. Housut ovat joustavat ja tarjoavat kunnon suojan samaan aikaan kun ne antavat liikkumavapauden. Niissä on vahvistettu suoja takana, edessä ja lantion ympärillä.

Varmista, että shortsit menevät vähän polvien päälle, mutteivät liikaa. Näin lapsella on paras mahdollinen suoja, mutta liikkuvuus säilyy.

Housuissa on nauhoitus, jotta ne pysyvät hyvin päällä.

Huom! Joillakin tuotemerkeillä on saatavilla monia erilaisia istuvuuksia malleissa.

Katso jääkiekkohousujen valikoima täältä 

Kyynärsuojat 

Jäällä kaatumisen todennäköisyys on suuri, joten kyynärsuojat ovat olennainen suojavaruste. Kyynärsuojat suojaavat kyynärpäiden lisäksi kyynärvarsia. Suojan täyte voi olla kovaa tai pehmeää, ja suoja on helppo kiinnittää tarranauhalla.

Suojan sisällä on selkeästi merkattu paikka kyynärpäälle. Suojat on myös merkattu erikseen oikealle ja vasemmalle kyynärpäälle. Suojat päällä lapsen pitäisi pystyä taivuttamaan kättä ongelmitta.

Hanskat

Jotta kädet olisivat hyvin suojatut, tulee käyttää hanskoja. Ne suojaavat myös ranteita, kämmenselkää ja sormia. Jääkiekkohanskat ovat kämmenestä pehmeät, jotta mailasta saa hyvän otteen ja tuntuman.

Hanskojen tulisi istua napakasti kädessä, mutta sormien ei kuitenkaan tulisi koskettaa hanskojen kärkeä.

Hanskat istuvat hyvin, kun ne koskettavat kyynärsuojien pohjaa.

Jääkiekkomaila

Jääkiekkomailaa valitessa on ensinnäkin merkitystä sillä, onko lapsi vasen- vai oikeakätinen.

Sitten katsotaan mailan pituutta. Tämä tapahtuu laittamalla maila lapsen vierelle. Maila on oikean pituinen silloin, kun se yltää lasta suun ja nenän väliin. 

Katso kaikki jääkiekkomailat täältä

Muut varusteet 

Teippiä on aina hyvä olla. Teippaa mailan yläpää, niin ote mailasta on parempi. Lavan teippaaminen taas parantaa kiekonhallintaa. 

Teipin avulla voit myös nimikoida kypäräsi. Kiinnitä pieni pala valkoista teippiä kypärän takaosaan ja kirjoita nimesi tai pelinumerosi. Näin kypäräsi ei katoa pukuhuoneessa tai vaihtopenkillä.

Lue seurakaupasta täältä

Jääkiekkovarusteiden huolto 

Hiki ja jää aiheuttavat varusteiden kostumista, minkä takia varusteet pitää ripustaa kuivumaan heti treenien jälkeen. Käytä kuivaustelinettä tai henkareita, jolloin ilma kiertää hyvin varusteissa. Osan varusteista voi myös pestä, mutta tarkista tämä tuotteen etiketistä. 

Jääkiekkomailaa tulee säilyttää kuivassa tilassa.

Kun kausi on ohi, on suositeltavaa pestä varusteet ja ripustaa kuivaan paikkaan. Näin ne ovat valmiina, kun seuraava kausi alkaa. 

Kypärän puhdistaminen

Poista ristikko ja pyyhi se desinfiointiaineella ja rätillä. Voit myös täyttää suihkepullon vedellä ja lisätä vähän puhdistusainetta. Pese koko kypärä pehmeällä sienellä tai rätillä. Huuhtele hyvin, jotta kaikki pesuaine huuhtoutuu pois. Pyyhi puhtaaseen pyyhkeeseen ja anna kuivua lämpimässä huoneessa, jossa ilma vaihtuu.

Ristikon putsaamista varten on myynnissä myös erityisiä spray-puhdistusaineita.

Lustinten puhdistaminen

Treenien jälkeen luistinten terät tulisi pyyhkiä, jotta ne eivät ruostu. Käytä luistinsuojia terien suojaamiseksi.

Luistimet saattavat haista käytön jälkeen, ja tästä hajusta kannattaa hankkiutua eroon mahdollisimman nopeasti. Poista pohjalliset aina treenien tai pelin jälkeen. Ripusta ne kuivumaan ja anna kuivua täysin. Suihkuta sitten luistimiin hajuja neutralisoivaa ainetta ja anna kuivua täysin ennen käyttöä.

Katso jääkiekkovarusteiden valikoima täältä 

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.