Vinkkejä golfvarusteiden valintaan

Golfvarusteet, 1770x922px

Golfin perusvarusteisiin kuuluu golfmailat, golfpallot, tiit, greenihaarukka, golfpyyhe ja tuloskortti. Kaikki pysyy kätevästi koossa ja mukana golfbägissä. Tämän lisäksi tarvitaan golfkengät ja lisäksi on syytä miettiä vaatetustaan ja mahdollisesti harkita golfhanskan käyttöä. Tämä opas antaa yleiskuvan golfin aloittajalle, että mitä kentällä on hyvä olla mukana.Olemme kirjoittaneet myös perusoppaan golfin aloittamiseen, jonka voit lukea täältä. Oppaasta löydät tietoa golfista pelinä sekä eri termeistä.

Tarvittavat golfmailat

Pelaajalla saa golfkierroksen aikana olla mukanaan enintään 14 golfmailaa. Aloittelijalle riittää kuitenkin myös puolikas setti alussa. Mailat jaetaan neljään eri kategoriaan: puumailat, hybridimailat, rautamailat, wedge-mailat ja putterit.

Puumailat

Nimestään huolimatta puumailat valmistetaan nykyään titaanista- tai metalliseoksista. Puumailat ovat saaneet nimensä siitä, että aikoinaan ne valmistettiin puusta. Puumailat on kehitetty pitkiä lyöntejä varten. Puumailat voidaan jakaa vielä kahteen ryhmään: driverit ja väyläpuut. Driverilla lyödään vain avauslyönnissä tiiauspaikalta. Mailan tunnusomainen piirre on sen suuri pää. Driveri on mailoista vaikein hallita, mutta pallo lentää sillä pisimmälle, kun sen hallitsee. Väyläpuut ovat puumailoja, joilla lyöminen onnistuu myös väylältä ja ilman tiitä. Niillä voi kuitenkin myös lyödä tiiauspaikalta, mikäli ei tarvitse niin paljoa pituutta tai ne tuntuvat helpommilta kuin driveri.

Hybridimailat

Hybridimailat ovat suhteellisen uusi mailatyyppi. Ne ovat puu- ja rautamailojen yhdistelmä ja ne korvaavat pitkälti nykyään pitkät rautamailat. Hybridimailan etu piilee siinä, että sillä saa tasaista tulosta, pelaaminen on suhteellisen helppoa ja pallo lentää pidemmälle kuin mitä rautamailoilla. Niillä on mahdollista lyödä myös kevyestä raffista.

Rautamailat

Rautamailat ovat golffaajan tärkeimpiä varusteita. Rautamailoja käytetään etenkin keskipitkiin lyönteihin, mutta myös lyhyisiin lyönteihin kun lähestytään griiniä. Rautamailat on numeroitu välille 1–9. Numero kertoo siitä, kuinka pitkälle sillä on mahdollista lyödä palloa. Mitä pienempi numero on, sitä pidemmälle pallo lentää. Yleisimmin pelaajalla on bägissään mailat 4–9. Mailat 1–3 haastavampia mailoja.

Wedget

Wedget ovat rautamailoja, joiden nostokulma on yli 45 astetta. Wedget sopivat hyvin lyhyisiin lyönteihin, kun lähestytään griiniä. Pallo ei lennä pitkälle, mutta se lentää korkealle. Tähän kategoriaan kuuluvat mailat ovat wedge, gap wedge, pitch wedge, sand wedge ja lob wedge. Sandwedge on etupäässä tarkoitettu pallon lyömiseen bunkkerista.

Putteri

Putteri on maila, jota käytetään melkein yksistään griinillä. Puttereita on runsaasti eri vaihtoehtoja, niitä löytyy erityyppisillä varsilla ja lavoilla. Putteri on hyvin yksilökohtainen ja monesti on kerta kaikkiaan vain kokeiltava eri mailoja kunnes se oikea löytyy.

Katso valikoimamme golfmailoja

Golfpallot

Golfpalloja kannattaa aina ottaa useampi mukaan. Ne saattavat hukkua metsään tai ne saattavat joutua veteen. Golfpalloille ominaista on kerrosrakenne ja pinnan pienet kuopat (dimples). Kerroksien lukumäärä vaihtelee kahdesta viiteen. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että mitä useampi kerros, sen pehmeämpi pallo ja sitä enemmän siihen saa kierrettä. Tosin nykyään myös vähemmän kerroksisista palloista on saatu pehmeitä erityisen ytimen avulla.

Jos vahvuutesi on väylällä, mutta heikkous lähipelissä, kannattaa kokeilla hiukan pehmeämpää palloa. Pitkät driverlyönnit voi olla haastavampaa saada suoriksi, mutta toisaalta lähipelilyönnit paranevat.

Jos pitkät lyönnit lähtevät kiertämään oikealle tai vasemmalle, kannattaa kokeilla hiukan kovempaa palloa, koska siinä on vähemmän kierrettä. Lyönnin kiertyminen oikealle tai vasemmalle voi johtua kuitenkin muustakin kuin pallosta, kuten esimerkiksi mailan asennosta osumahetkellä. Kovempien pallojen huono puoli on, että ne eivät pysähdy griinillä yhtä nopeasti, koska niissä juuri on vähemmän kierrettä.

Olisi hyvä pyrkiä pidättäytymään yhden lajin palloissa. Peli vaikeutuu, jos kovasti vaihtelee kierrettä antavien ja melkein kierteettömien pallojen välillä. Jos käyttää vain yhtä pallotyyppiä ja se tuntuu tutulta ja turvalliselta, sillä jo yleensä lisätään peliin enemmän itseluottamusta, mikä voi sinällään olla hyvinkin arvokas asia.

Katso valikoimamme golfpalloja

Tii ja greenihaarukka

Tiit ovat aivan ehdottomia, sillä niillä saat lyönnistä enemmän irti. Tii on pieni puinen tai muovinen tikku, joka asetetaan tiiauspaikalla pallon alle. Näin saat pallon helpommin ilmaan lyönnissä.

Nykyään useimmilla golfradoilla vaatimuksena on, että pelaajilla on mukanaan myös omat greenihaarukat. Greenihaarukka on pieni haarukan mallinen työväline, jolla voi korjata pallon nurmeen jättämän kolon.

Pidä mukana myös mikrokuitupyyhettä, jolla voit puhdistaa golfmailat. Kun kuivaat grippiä pyyhkeellä ja putsaat lavan nurmesta ja hiekasta, mailat pysyvät kauemmin hyväkuntoisena ja lyöminen on muutenkin helpompaa.

Katso valikoimamme golftarvikkeita

Golfbägi ja golfkärry

Golfbägissä säilytetään kaikki mailat, pallot ja muut golfkierroksen aikana tarvittavat välineet. Bägit jaetaan kahteen ryhmään: kantobägit ja kärrybägit. Kantobägit ovat kevyempiä ja pienempiä bägejä, joissa on reppumaiset kantokahvat, joista bägiä on helppo kantaa. Kantobägeissä on myös jalat, joiden avulla bägi pysyy laskettaessa pystyssä. Kärrybägit ovat puolestaan tilavampia ja painavampia, joita kuljetetaan nimensä mukaan golfkärryissä.

Golfkärryjä on usein mahdollista lainata golfkentältä. Kärryt ovat kuitenkin yleisessä käytössä ja niiden kunto voi olla vaihtelevaa. Lisäksi ne voivat olla raskaita vetää. Kun hankit omat kärryt, niin saat pienellä investoinnilla lisää energiaa pelaamiseen eikä sinun tarvitse keskittyä raskaiden kärryjen vetämiseen. Valikoimastamme löydät kevyitä ja näppäriä golfkärryjä, jotka on helppo taittaa kasaan ja, jotka menee helposti pieneen tilaan autossa.

Katso valikoimamme golfbägejä ja golfkärryjä

Golfvaatteet

Aikaisemmin golfissa on ollut tiukat pukeutumissäännöt. Nykyään säännöt ovat rennommat, mutta kannattaa kutenkin tarkistaa golfklubin sivuilta mahdolliset pukeutumissäännöt. Edelleen löytyy klubeja, joissa vanhoista säännöistä pidetään kiinni, mutta useimmiten säännöistä jo poiketaan hieman.

Tärkeintä on, että pystyt liikkumaan vaatteissa hyvin, eivätkä vaatteet kiristä. Vaatteiden tulisi olla kevyet ja funktionaaliset. Golfvaatteiden tulisi hengittää ja siirtää kosteutta eteenpäin. Lisäksi tarvitset sateenpitävät vaatteet. Myös sadevaatteissa on tärkeää, että niissä on helppo liikkua ja pelata. XXL:ssä on laaja valikoima erityisesti golfaajalle kehitettyjä laadukkaita vaatteita.

Katso valikoimamme golfvaatteita

Golfkengät

Täyden kierroksen aikana pelaaja kävelee 10–15km kentästä ja pelaajasta riippuen. Siksi hyvät golfkengät ovat erittäin tärkeä osa varustusta. Golfkengän valmistuksessa ideana on saada kenkä ja jalka toimimaan yhtenä kiinteänä yksikkönä siten, että energiansiirto saadaan täydellisesti optimoitua.

Golfkenkiä hankkiessa kannattaa huomioida kengän paino ja materiaali. Golfkenkiä on saatavana sekä nahkaisena, että keinomateriaalista tehtynä. Nahka muotoutuu hyvin jalan mukaan, mutta tulee varoa, ettei kenkä veny liikaa. Muista ottaa tarpeeksi napakat kengät. Keinomateriaalit säilyttävät muotonsa paremmin. Kannattaa myös miettiä kenkien vedenpitävyyttä, sillä sääolosuhteet vaihtelevat kierroksen aikanakin.

Golfkengän pohjassa on läpi historian aina ollut jonkinlaiset piikit (nykyään lähinnä ruusukkeet). Piikit tai ruusukkeet antavat pitoa jalkoihin nurmella. Golfkenkiä löytyy piikillisiä ja piikittömiä ja joissakin klubeissa vain softpiikit tai piikittömät golfkengät ovat sallittuja.

Katso valikoimamme golfkenkiä

Golfhanskat

Golfhanska parantaa pitoa ja ehkäisee rakkojen syntymistä. Golfhanska ostetaan siihen käteen, joka on ylempänä otteessa. Tärkeintä golfhanskan valinnassa on, että hanska on sopivan kokoinen. Hanskan tulee kirjaimellisesti istua kuin hansikas.

Golfhanskat ovat joko nahkaa tai synteettistä materiaalia. Nahkahanskat ovat laadukkaampia ja kestävämpiä, ja niissä on myös parempi pito ja tuntuma. Synteettiset hanskat ovat hinnaltaan edullisempia ja toimivat hyvin sadekelillä. Joissakin malleissa on myös hengittävää mesh-materiaalia, joka imee kosteutta hanskoista.

Golfhanskat ovat kulutustavaraa ja kun löydät itsellesi sopivan mallin, kannattaa ostaa hanskoja välittömästi useampi pari. Pyyhi aina golfhanska rätillä ja kuivaa huoneenlämmössä.

Katso valikoimamme golfhanskoja

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!