Yli 1000 Ale-tarjousta jopa -50% Katso tarjoukset

Opi padelia – saat helppoa ja tehokasta liikuntaa

Tästä squashin ja tenniksen lennokkaasta yhdistelmästä on viime vuosina tullut todella suosittu. Tässä kerromme kaiken, mitä padelin aloittamisesta tarvitsee tietää.

padel

Etsitkö sosiaalista aktiviteettia, josta saa myös hyvää liikuntaa? Siinä tapauksessa padel voi olla uusi suosikkilajisi!

Padel, toiselta nimeltään padeltennis, kehitettiin Meksikossa vuonna 1969. Se on pitkään ollut tunnettu urheilulaji Etelä-Amerikassa. Padelista on viime vuosina tullut todella suosittua Euroopassa, ja se on nyt yksi maailman nopeimmin kasvavista urheilulajeista. Tästä artikkelista saat perustiedot padelista, sen säännöistä ja peliin tarvittavista varusteista.

Mitä on padel?

Padel on mailapeli, jota voisi parhaiten kuvailla squashin ja tenniksen yhdistelmäksi. Lajia voidaan pelata sekä sisällä että ulkona.

Padelkenttä on rakenteeltaan kuin squashkenttä lasiseinineen, mutta keskellä on tuttu tennisverkko ja lajia pelataan perinteisillä tenniksen säännöillä. Padelkentällä käytetään seiniä, jolloin pallo pysyy enemmän pelissä ja voi lähteä odottamattomiin suuntiin.

Lajia pelataan kahden pelaajan joukkueissa, ja se on erinomainen aktiviteetti sekä aloittelijoille että tottuneille pelaajille.

padel medium

KAKSI VASTAAN KAKSI: padel on sosiaalista liikuntaa!

Kaikki voivat oppia pelaamaan padelia

Jos etsit hauskaa ja haastavaa liikuntalajia, padel on sinua varten! Kaikki voivat pelata padelia pallosilmästä, voimasta ja kunnosta riippumatta. Lajin suosion kasvaessa on entistä todennäköisempää, että läheltäsi myös löytyy sopiva padelkenttä.

Varusteet ja padelkenttä on suunniteltu tavallista tennistä hitaampaan peliin, ja laji on siten helpompi hallita. Padel ei myöskään vaadi niin paljon voimaa ja teknisiä taitoja kuin tennis, joten se on eri taitotasoille ja niin aikuisille kuin lapsille sopiva laji. Pelin saa nopeasti haltuun, ja samalla saa aimo annoksen liikuntaa.

padel medium

VIIHDYTTÄVÄÄ: jos etsit hauskaa ja haastavaa liikuntalajia, padel on sinua varten!

Kaikki tarvittava padelkentälle

Kuten useimmissa muissakin liikuntalajeissa, oikeat varusteet ovat tärkeät, jotta aktiviteetista saa mahdollisimman paljon irti. Padelin etuna on se, että aloittamiseen tarvitaan vain vähän varusteita – osta hyvä maila ja muutama pallo, niin pääset jo pitkälle. Koska padel on hyvää kuntoliikuntaa, voi olla fiksua ottaa mukaan myös sykemittari, jotta voit seurata harjoitusta kokonaisvaltaisesti.

Apua urheilukellon valintaan saat täältä.

1. Valitse sopiva padelmaila

Padelmailat eroavat muista mailoista siten, että ne ovat pienempiä ja niistä puuttuvat jänteet. Niissä on myös ranteeseen kiinnitettävä remmi, joka antaa pelaajalle paremman hallinnan. Mailat on yleensä valmistettu grafiitista, hiilikuidusta tai lasikuidusta, ja niiden muoto, paino ja perusmateriaali voi vaihdella.

Padelmailan valinta riippuu siitä, millä tasolla pelaaja on. Kevyitä padelmailoja on helpoin käsitellä ja ne sopivat parhaiten aloittelijoille. Painavat padelmailat antavat suuremman lyöntivoiman ja soveltuvat kokeneemmille pelaajille.

2. Padelpallo – pehmeämpi kuin tennispallo

Padelpallo on melko samanlainen kuin tennispallo. Se on saman kokoinen mutta hieman pehmeämpi, koska se on suunniteltu kentän koon ja mailan mukaan.

3. Sopivat kengät padeliin

Koska padelkenttien päällä on kerros hiekkaa, on suositeltavaa käyttää padelkenkiä tai tennikseen tarkoitettuja hiekkakenkiä. Niiden pohjissa on erityiset urat, jotka antavat pelatessa paremman pidon. Padelkentällä tehdään paljon lyhyitä juoksupyrähdyksiä, mihin tarvitaan lenkkikenkiä tukevammat padelkengät.

4. Vaatteet padeliin – valitse mieleisesi

Pukeudu padelpeliin niin kuin pukeutuisit kuntosalille. Kuten lähes kaikessa muussakin liikunnassa, on tärkeää valita vaatteet, jotka hengittävät hyvin, ovat mukavat ja joissa on helppo liikkua. Jotkut suosivat tennisurheilun inspiroimia vaatteita, esimerkiksi naiset hameita, mutta padel on epävirallinen urheilulaji, jota voit pelata missä tahansa mukavilta tuntuvissa vaatteissa.

Katso koko padelvarusteiden valikoimamme täältä

padel medium

VARUSTEET: Padelmailassa ei ole jänteitä, ja se on pienempi kuin squash- ja tennismailat.

Näin pelaat padelia – säännöt ja pisteet

Padelia pelataan yleensä kaksi vastaan kaksi pelaajaa suljetulla kentällä, joka on kolmasosa tenniskentän koosta. Pisteitä lasketaan samalla tavalla kuin tenniksessä. Tärkeimpinä eroina ovat kenttää ympäröivät seinät, joita voi käyttää pallon palauttamiseen, sekä jänteettömät mailat.

Mitkä ovat padelin säännöt?

• Ensimmäinen syöttö alkaa oikealta puolelta, ja sen on osuttava vastapuolen ristikkäiseen ruutuun.
• Peli alkaa alakautta tehtävällä syötöllä, joka ei saa osua palloon vyötärön yläpuolella. Syöttöyrityksiä on kaksi.
• Syötön on pompattava lattiasta, mikä jälkeen joko vastapuoli saa pelata sen tai se voi osua seinään.
• Palloa ei saa lyödä verkkoseinään vaan ainoastaan lasiseiniin.
• Pallo saa osua lattiaan vain kerran molemmilla puolilla.
• Pallon täytyy osua lattiaan ennen kuin se osuu seinään.
• Pallon voi lyödä seinään (ei verkkoseinään) omalla puolella, ennen kuin se osuu vastustajien puolelle.
• Jos pallo pomppaa maasta kaksi kertaa vastustajien puolella, joukkueesi saa pisteen.
• Pallon voi lyödä niin, että se joutuu ulos pompun jälkeen.
• Vastustajalla on oikeus poistua kentältä saadakseen pallon takaisin peliin.

Pisteiden laskenta padelissa

Tärkeintä padelissa on, että se on todella hyvää liikuntaa. Useimmat kuitenkin ovat todennäköisesti yhtä mieltä siitä, että vastustajan päihittämisestäkään ei varsinaisesti ole haittaa! Näin lasket pisteet:

• Pisteet lasketaan samalla tavalla kuin tenniksessä: 15, 30, 40 ja peli.
• Erän voittavat ne, jotka voittavat ensiksi kuusi peliä. Erä on voitettava kahdella pelillä.
• Pelien ollessa 6–6 pelataan tie-break, joka pelataan 7 pisteeseen (voitettava kahden pisteen erolla).
• Ottelun voittaja on paras kolmesta erästä.

Pallo peliin!

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!