Kuinka valita oikeat jalkapallokengät?

jalkapallo opas 2

Ennen kaikki jalkapallokengät tehtiin nahasta ja niiden nappulat oli tarkoitettu vain nurmikentille. Kaikki pelasivat samanlaisilla kengillä alustasta riippumatta. Tämä aiheutti paljon ongelmia nilkkojen ja polvien kanssa. Ongelmat alkoivat lisääntyä varsinkin tekonurmikenttien yleistyessä. Nykyään sinulla on paljon vaihtoehtoja erilaisille alustoille. Voit siis säästää jalkojasi valitsemalla oikeat kengät oikealle alustalle. Myös kenkien käyttöikä pidentyy, kun niitä käytetään tarkoituksenmukaisella alustalla.

Yleisimmät pohjavaihtoehdot ovat FG, AG, HG, SG, TF ja IC. Myös kengän pintamateriaalilla ja omalla pelityylillä on vaikutusta jalkapallokengän valintaan. Sinun tulee miettiä, vaaditko kengältäsi keveyttä, hyvää istuvuutta jalkaan vai parasta mahdollista pallokontrollia. On myös kenkiä, joissa nämä kaikki yhdistyvät. Seuraavaksi kerrotaan tarkemmin eri pohjavaihtoehtojen eroista.

FG – JALKAPALLOKENGÄT NURMELLE

FG – jalkapallokengät on suunniteltu pehmeille alustoille kuten nurmelle. FG – pohja on yleisin käytössä oleva pohja ja niin sanottu perinteinen pohja. Näiden jalkapallokenkien nappulat ovat pidempiä kuin kovan alustan kengissä ja nappuloita on vähemmän. Tämä takaa hyvän pidon nurmikentällä, koska nappulat pureutuvat tiukasti nurmialustaan.

Eri valmistajat voivat käyttää muodoltaan erilaisia nappuloita kengissä. Nappulat voivat olla esimerkiksi kolmion, pitkulan tai ympyrän muotoisia. Se minkä muotoisia nappuloita sinun tulisi käyttää, riippuu sekä alustan laadusta sekä omasta käyttötottumuksesta. Usein terävämmät napit uppovat paremmin kovaan nurmikenttään.

Tutustu nurmikenkien valikoimaan täällä >>

Vihreät nappikset

AG – JALKAPALLOKENGÄT TEKONURMELLE

AG – jalkapallokengät on suunniteltu kovemmille alustoille kuten esimerkiksi tekonurmelle. Niitä voi käyttää myös hiekkakentillä. AG – pohja on yleistynyt tekonurmien lisääntyessä. Näissä jalkapallokengissä on hiukan enemmän nappuloita kuin FG – kengissä ja nappulat ovat matalampia. Matalammat nappulat pitävät paremmin tekonurmella, missä nappula ei pääse pureutumaan maahan samalla tavalla kuin nurmella. Matalammat nappulat myös ehkäisevät polvi- ja nilkkaongelmia.

Myös tekonurmia on erilaisia. Vanhemmat tekonurmet ovat usein kovia, mutta nykyaikaisemmat pehmeät tekonurmet alkavat muistuttaa yhä enemmän nurmikenttiä. Myös tekonurmen pituus on muuttunut pidemmäksi, mikä antaa mahdollisuuksia käyttää myös FG - kenkiä tekonurmella. FG-kenkiä ei kuitenkaan erityisesti suositella tekonurmelle. Parhaimman pidon tekonurmella saa erityisesti tekonurmelle suunnitelluilla kengillä.

Tutustu tekonurmikenkien valikoimaan täällä >>

Ruskeat nappikset

FG/AG – JALKAPALLOKENGÄT TEKONURMELLE JA NURMELLE

On olemassa myös FG/AG-pohjalla olevia jalkapallokenkiä. Nämä kengät sopivat sekä nurmelle, että tekonurmelle. Nykyään tekonurmet alkavat olemaan jo niin laadukakkaita ja pehmeitä, että ne alkavat muistuttaa nurmikenttiä. Näinollen FG/AG-pohjalla voi pelata molemmilla alustoilla. Nappuloiden korkeus, muotoilu ja materiaali on tehty optimaaliseksi molemmille alustoille. Nappulat ovat esimerkiksi tarpeeksi kestävät myös tekonurmelle.

TF/TURF – JALKAPALLOKENGÄT HIEKALLE

TF – jalkapallokengät on tarkoitettu hiekkakentälle sekä kovalle tekonurmelle. Nurmikentällä pito on lähes olematon. TF-pohjassa on paljon pieniä nappuloita. TF - kengissä on lisäksi usein vaimennettu kantapää, mikä ehkäiseen nilkka- ja polvivaivoja. TF – kengät voi olla hyvä vaihtoehto esimerkiksi myös valmentajille ja tuomareille, jotka viettävät paljon aikaa kentällä, mutta ei vaadi kengiltä pelitilanteissa tarvittavaa pitoa.

Tutustu turf-kenkien valikoimaan täällä >>

jalkapallokengät musta pohja

IC/INDOOR – JALKAPALLOKENGÄT SISÄPELEIHIN

IC – jalkapallokengät on suunniteltu sisäpeleihin kuten futsaliin. Tasainen pohja on tehty pitävästä kumimateriaalista, joka ei jätä jälkiä lattiaan. Kengässä on usein myös vahvistus kengän etuosassa, mikä antaa kengälle lisää kestävyyttä. Profiililtaan kenkä on usein matala, minkä ansiosta jalkapääsee paremmin pallon alle ja pallokontrolli pysyy parempana.

Tutustu futsal-kenkien valikoimaan täällä >>

jalkapallo kengät oranssi pohja

HG – JALKAPALLOKENGÄT KOVILLE ALUSTOILLE

HG – jalkapallokengät muistuttavat usein FG – kenkiä. HG – kengissä nappulat ovat usein kuitenkin hiukan matalampia ja pehmeämpiä kuin FG – kengissä. Nappulat ovat usein myös kestävämmästä materiaalista, mutta ne voivat tuoda hiukan lisäpainoa FG – kenkään verrattuna. Näitä kenkiä voi käyttää kovalla nurmialustalla sekä tekonurmella. Pitkässä ja märässä nurmessa nappulan pituus ei välttämättä riitä tarpeeksi hyvään pitoon.

värikkäät nappikset

SG – JALKAPALLOKENGÄT PELKÄSTÄÄN NURMELLE

SG – jalkapallokengät on suunnitelty erityisesti vain nurmelle. SG – nappulat ovat rautaisia irtonappuloita, jotka on helppo irottaa ja vaihtaa. Nappuloita on myös vähemmän kuin FG-kengässä, minkä ansiosta kengät uppoavat paremmin nurmeen. Muille alustoille SG – nappulat ovat liian pitkiä ja kovia, mikä voi aiheuttaa jalkavaivoja.

Mustat nappikset

NAHKAA VAI SYNTEETTISTÄ KEINOMATERIAALIA?

Molemmilla materiaaleilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Nahka on perinteinen materiaali jalkapallokengälle. Nahkakengät ovat usein pehmeämpiä ja muotoutuvat käytössä paremmin jalkaan. Ne myös venyvät hiukan käytössä, joten kannattaa ostaa kengät usein tiukkana. Huono puoli nahkakengissä on, että usein ne ovat raskaampia kuin keinonahkaiset synteettiset jalkapallokengät. Paino myös lisääntyy kengän kastuessa, koska nahka imee sisäänsä kosteutta. Nahkakengät vaativat myös enemmän hoitoa kuin synteettiset kengät.

Synteettiset keinonahkakengät ovat usein kevyempiä kuin nahkaiset. Keinomateriaalin avulla kengän pinta voi olla myös pitävämpi paremman pallokontrollin saamiseksi. Synteettiset kengät eivät usein muotoudu samalla tavalla kuin nahkaiset. Tosin keinomateriaalit ovat kehittyneet paljon ja jotkut keinomateriaalit alkavat nykyään muistuttamaan käyttäytymiseltään suurilta osin nahkaa. Keinomateriaali kestää usein nahkaa kauemmin tekonurmella pelatessa.

Lue artikkeli kenkien hoitamisesta

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!