Teemme tilaa varastoon! Jopa -50% Katso tarjoukset

Golfin aloittaminen

Golfin aloittaminen, 1770x922 px

Golf-harrastus on usein ennen mielletty aikaa vievänä, vaikeana ja ’’elitistisenä’’ lajina. Nykyään svingin takana on yhä useammin tavallinen tallaaja ja golf on lajina erinomainen urheilumuoto useammalle suomalaiselle.

Tässä artikkelissä käymme läpi golfin perusteita, termejä ja vaatimuksia golfin aloittamiseen. Luettuasi artikkelin, sinulla on parempi käsitys siitä, mitä golfin aloittaminen vaatii. Tämän jälkeen voitkin jo siirtyä välineiden tarkasteluun ja hankintaan. Mikäli perusasiat ovatkin jo hallussa, voit lukea tarkemmin tarvittavista varusteista täältä.

Golfin perusidea

Golfia pelataan nurmikentällä, jossa on hiekka- ja vesiesteitä. Hiekkaesteitä kutsutaan golfissa bunkkereiksi. Golfkierroksen yksinkertaisena tavoitteena on saada pallo aloituspaikasta reikään mahdollisimman vähillä lyönneillä. Tavallisesti pelataan 18-reiän tai 9-reiän rata, hiukan riippuen paljonko pelaajilla riittää aikaa käytettäväksi.

Driving range

Driving range on lyöntiharjoittelualue, missä harjoitellaan nimensä mukaisesti pelkästään lyöntejä. Rangella on hyvä muistaa, että ei pelkästään treenaa driverilla tai rautamailoilla, joilla pallo lentää pitkälle. Kivahan se on nähdä, kun pallo lentää kauas, mutta lähipeli on aivan yhtä tärkeä osa golfia. Rangen läheisyydessä on usein myös lähipelialue, missä pääsee harjoittelemaan lähipeliä kuten puttausta, chippejä ja bunkkerilyöntejä.

Green Card

Golfkentällä pelaaminen edellyttää, että pelaajalla on Green Card. Green Card on kuin golfin ajokortti, joka tulee suorittaa ennen pelaamista. Green Cardin tarkoitus on taata pelaajalle riittävät tiedot ja taidot kentällä pelaamiseen sekä lisätä pelaajien turvallisuutta. Lisäksi pelaaminen kentällä on sujuvampaa, kun kaikki tietävät säännöt. Green Cardin saa ottamalla yhteyttä golfklubiin ja ilmottautumalla Green Card –kokeeseen.

Green card kokeeseen kuuluu kaksi osa-aluetta, kirjallinen koe sekä pelikoe. Mikäli pelaaja läpäisee kummatkin kokeen osiot, on hän ansainnut Green Cardin ja aloitustasoituksen 54. Jotta pelaaja saa virallisen tasoituksen, tulee hänen liittyä golfseuraan, mistä hän saa jäsen- ja tasoituskortin. Eritasoisilla golfkentillä on eri tasoitusrajat, mikä pelaajalla tulee vähintään olla siellä pelatakseen. Tämä takaa kentän sujuvuuden, jotta aloittelijat eivät aloita golfuraansa kaikista haastavimmasta kentästä. On myös kenttiä, missä on tasoitusrajana 54 tai Green Cardia ei tarvita ollenkaan.

Jos et ole aikaisemmin pelannut golfia sinun kannattaa kuitenkin aloittaa alkeiskurssista ennen Green Cardin hankkimista. Golfklubit tarjoavat alkeiskursseja, joissa perehdytään tekniikkaan ja sääntöihin. Lisäksi voit harjoitella swingejäsi Rangella, koska siellä ei tarvita Green Cardia.

Handicap eli pelaajan tasoitusluku

Tasoitusjärestelmällä voidaan vertailla golfaajien tasoa. Tasoitusjärjestelmän avulla eritasoiset pelaajat voivat myös pelata yhdessä. Tasoitus on välillä 0-54. Tasoitus laskee pykälittäin pelitulosten mukaan. Aluksi tasoitus laskee kokonaisilla luvuilla tasoitukseen 36 asti, jonka jälkeen tasoitus laskee tietyn desimaalin verran. Tasoitusta voidaan korottaa tai laskea kierroksia pelaamalla.

Jokaisella väylällä on oma ihannetuloksensa, joiden summasta tulee koko kentän ihannetulos. 18 reikäisen kentän ihannetulos (par) on yleensä 72. Tämä tarkoittaa, että 0 tasoituksen omaavan pelaajan tulisi pelata kenttä yhteensä 72 lyönnillä. Tasoitusjärjestelmän mukaan, 54 tasoituksen omaavan pelaajan tulisi pelata kyseinen kenttä 126 lyönnillä (72+54). Mikäli hän pelaa paremmin, hän pelaa alle oman ihannetuloksensa ja hän voi laskea tasoitustaan. Mikäli hän pelaa huonommin, niin hän pelaa yli oman ihannetuloksensa. Maksimitasoitus on 54, mistä se ei voi enää nousta.

Slope-arvo

Koska kaikki kentät eivät ole yhtä vaikeita, käytetään kentällä slope-arvoa, joka suhteuttaa kentän sen vaikeustasoon nähden. Kaikille kentille on annettu arvosana, jota kutsutaan slope-arvoksi. Arvo kertoo, miten vaikea kenttä on muihin verrattuna. Jos tasoituslukusi on 36, et kuitenkaan aina saa yhtä monta lisälyöntiä väylällä. Slope-arvosta riippuen voit esimerkiksi saada 36 lisälyöntiä yhdellä kentällä ja 40 toisella. Slope-arvo on toisessa korkeampi siksi, että rata on vaikeampi ja sinulle suodaan lisälyöntejä. Jokainen väylä kentällä on numeroitu vaikeusjärjestykseen, jonka mukaan saat sinun tasoitustasi vastaavan hyvityksen reikää kohti. Montako lisälyöntiä saat, riippuu myös saamastasi tiiauspaikasta.

Tiiauspaikka eli aloituslyönnin paikka

Jokaista reikää kohden on neljä tiiauspaikkaa. Tiiauspaikkaan vaikuttaa pelaajan tasoitusluku. Tiiauspaikan saa yleensä valita itse. Kentän slope-arvo suhteutetaan tiiauspaikkaan.

Tiiauspaikat jaetaan värin mukaan:

 • Punainen - lähinnä reikää. Suositellaan naisille sekä miehille, joiden handicap on 36 tai korkeampi.
 • Sininen - toiseksi lähinnä reikää. Suositellaan naisille, joiden lyönnit kantavat pidemmälle ja joiden tasoitus on matalampi kuin 36
 • Keltainen - toiseksi kauimpana reiästä. Suositellaan miehille, joiden tasoitus on 36 tai matalampi.
 • Valkoinen - kauimpana reiästä. Suositellaan miehille, jotka lyövät pitkälle ja joilla on matala tasoitus.
Golfin aloittaminen2, 1770x922 px

Yleisimmät pelimuodot: lyöntipeli ja pistebogey

Lyöntipeli on tavallisin ja yksinkertaisin pelimuoto. Kaikki lyönnit lasketaan ja vähiten lyöntejä tehnyt pelaaja voittaa. Tasoitusjärjestelmän ansioista kaikki pelaajat voivat pelata vastakkain.

Pistebogey on yksi yleisimmistä pelimuodoista lyöntipelin ohella. Siinä tavoitteena on kerätä mahdollisimman monta pistettä. Pistebogeyssä ei myöskään haittaa, mikäli yksi väylä menee totaalisesti pieleen, sillä se ei vaikuta niin suuresti kokonaispistemäärään kuin lyöntipelissä. Pisteet lasketaan seuraavasti:

 • Jos väylä lyödään omalla tasoitusluvulla saat 2 pistettä
 • Jos ylität väylällä oman tasoituslukusi yhdellä lyönnillä saat 1 pisteen
 • Jos lyöt sitä enemmän saat 0 pistettä
 • Jos lyöntisi on yhden lyönnin verran omaa tasoituslukuasi parempi, saat 3 pistettä
 • Jos lyöntisi on kaksi lyöntiä omaa tasoituslukuasi parempi, saat 4 pistettä
 • Jos lyöntisi on kolme lyöntiä omaa tasoituslukuasi parempi, saat 5 pistettä
 • Jos lyöntisi on neljä lyöntiä omaa tasoituslukuasi parempi, saat 6 pistettä

Kun pelaat väylän omalla tasoitusluvullasi, saat siis kaksi pistettä. Mikäli onnistut pelaamaan koko kentän siten, että keskiarvoksi saadaan kaksi pistettä per väylä, eli yhteensä 36 pistettä, olet pelannut koko kentän omalla tasoitusluvullasi. Mikäli pelaat paremmin kuin 36 pistettä, voit laskea tasoitustasi. Pistebogey on mukava pelimuoto, koska miinuspisteitä ei voi saada.

Par 3 kenttä

On olemassa par 3 kenttiä, jotka voivat olla joko omia golfkenttiä, tai normaalin golfkentän harjoittelukenttiä. Nämä ovat usein 9 reikäisiä kenttiä, joissa kaikki väylät ovat par 3 väyliä. Kentällä voi myös olla yksittäisiä par 4 tai par 5 väyliä. Nämä kentät ovat usein sellaisia, mihin ei vaadita Green Cardia ja sinne pääsee pelaamaan kuka vain. Nämä kentät sopivat siis hyvin golfin aloittelijoille ja miksei myös kokeneemmille pelaajille, jotka haluavat harjoitella lähipeliään.

Nyt kun golfin perusteet on käyty läpi on aika siirtyä välineiden hankintaan. Lue vinkkimme golfvarusteiden hankintaan tai siirry suoraan katselemaan valikoimaa.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!