Vaellus- ja retkeilykengät valinta

Vaellusretkeilykenkä hero

Liikkuminen luonnossa on ihanaa ja reitille valitut kengät ovat kenties tärkein osa retkeily- ja erävarustusta. Pitäisikö päällisen olla nahkaa vai synteettistä materiaalia? Entä malli, varrelliset vai varrettomat?

Paras tapa välttyä rakkuloilta, nyrjähdyksiltä, rasitusvammoilta sekä talvioloissa kylmiltä varpailta ja kesällä kosteudesta johtuvilta hiertymiltä, on yksinkertaisesti valita outdoor-kengät oikein.

Valitse kengät maaston, lämpötilan, olosuhteiden ja rinkan painon mukaan. Tässä artikkelissa kerromme miten.

Kun olet tutustunut artikkeliin ja tiedät millaiset kengät sopivat sinun tarpeisiin, tutustu XXL:n laajaan ulkoilukenkävalikoimaan.

Katso kaikki ulkoilu- ja retkeilykengät täältä >>

Katso kaikki metsästys- ja vaelluskengät täältä >>

KEVYET ULKOILUKENGÄT JA MATALAVARTISET RETKEILYKENGÄT KUIVAAN JA LÄMPIMÄÄN MAASTOON

 

Retkeilykengät x ultra low

Ihan varrettomat ulkoilukengät sopivat hyvin lyhemmille ulkoilulenkeille, tasapohjaisille poluille ja metsäteille, etenkin kuivalla säällä. Kevyet, varrettomat ulkoilukengät ovat hyvä ja ilmava valinta lämpimässä säässä.

Matalat, nilkkavartiset retkeilykengät taas eli ns. hiking-kengät sopivat hyvin retkeilyreiteille. Hyvä ja turvallinen valinta poluille, joilla ei ole liiaksi kivikkoa ja juurakkoa.

Kun retkeilykengissä lisäksi on vedenpitävä kalvo (esimerkiksi Gore-Tex), ne myös suojaavat kosteassa maastossa kuten aamu- ja iltakasteessa.

YLI NILKAN ULOTTUVAT RETKEILYKENGÄT METSÄÄN JA VAIHTELEVAAN MAASTOON

Retkeilykengät x ultra mid

Varrelliset retkeilykengät ovat omiaan, kun poiketaan polulta koskemattomaan maastoon ja liikutaan maastossa vapaammin. Varret suojaavat nilkkaa hyvin esimerkiksi ikäviltä nyrjähdyksiltä, jos sattuu kompastumaan pahasti juureen tai horjahtamaan liukkaassa rinteessä.

Varrellisissa retkeilykengissä on mukava astella kanervikossa eivätkä neulaset, kuivat kuusenrisut ja muut pikkuroskat pääse kenkiin.

Vedenpitävissä retkeilykengissä päällisen alle on liimattu Gore-Tex- tai jokin muu vedenpitävä kalvo. Voit huoletta kulkea lätäköiden ja kosteikkojen halki, eikä haittaa vaikka auringon säteet eivät olisi metsänpohjaa vielä kuivattaneet. Kalvolliset retkeilykengät kestävät myös hyvin sadetta.

Koska metsänpohja on pehmeää, retkeilykengille ei aseteta samoja vaatimuksia kuin karussa maastossa, esimerkiksi tuntureiden kivikossa, käytettäviin vaelluskenkiin. Retkeilykenkien etu on niiden kepeys. Retkeilykengät ovat monesti myös, todella tukevia vaelluskenkiä, edullisemmat.

PITKILLE VAELLUKSILLE VALITAAN VAELLUSKENGÄT

Vaellusretkeilykenkä scarpa

Jykevät vaelluskengät ovat tuhdimpaa ja paksumpaa materiaalia, kuin mitä kevyimmissä retkeilykengissä käytetään.

Vaelluskengissä varret ovat tukevat ja pitkät. Silloin saadaan riittävä tuki epätasaisella alustalla. Jos selässä on painava rinkka, pitkävartiset vaelluskengät ovat vammojen välttämiseksi lähes pakolliset. Samaten jos liikutaan karussa, kivikkoisessa maastossa.

Pitkillä vaelluksilla liikutaankin monesti kivikkojen yli, ja kivien reunat voivat olla teräviä. Lapin kansallispuistoissa, tuntureilla ja erämaa-alueilla vastassa on niin kivikkoa kuin juurakkoa. Vaelluskenkien tukevat, paksut pohjat ovat siihen omiaan. Kannattaa valita vaelluskengät, joissa on kanta- ja kärkivahvistukset. Päällisenkin tulee luonnollisesti kestää vaativia olosuhteita.

Pohjissa on oltava hyvä pito. Puroja ylitetään ja kivet voivat olla liukkaita, joten hyvä pito kaikessa säässä on erittäin tärkeää. Samasta syystä vaelluskenkien on oltava vedenpitävät, sateen yllättäessä jalat eivät saisi kastua. Pitkillä erämaavaelluksilla vaelluskenkien on kestettävä sadetta ja märkää alustaa.

Vaelluskengät lämmittävät kylmällä ja suojaavat märältä. Valitse päällisen paksuus ja vuoraus vuodenajan ja vaelluksen keston mukaan.

Vinkki! Talvivaelluksille vaelluskenkiin voi hyvin laittaa lämpöpohjalliset. Kun jalassa on villasukat ja varpailla tilaa liikkua, jalat pysyvät lämpiminä.

PITKÄVARTISET METSÄSTYSKENGÄT TODELLA KOSTEAAN JA VAIKEAKULKUISEEN MAASTOON

Vaellusretkeilykenkä pitkävarsi

Metsästyskengät tukevoittavat askellusta vaikeakulkuisessa maastossa, kun liikutaan raskas rinkka selässä ja jahdissa monesti vielä pitkiä etäisyyksiä. Metsästyskengissä varret ovat sen verran korkeat, että voi mukavasti ylittää kosteikot, suot ja matalat purot ilman, että varren yli pääsee valumaan vettä.

Metsästyskengät on hyvä ottaa käyttöön ennen kuin lähdetään vaelluksella. Silloin varmistetaan, että jalka on tottunut niihin. Nykyajan metsästyssaappaat ovat kuitenkin huomattavasti kevyemmät kuin mitä ne olivat ennen ja ne myös istuvat heti jalkaan paremmin. Metsästyssaappaiden materiaaleissa valittavana on synteettinen materiaali ja nahka ja niitä saa vedenpitävällä kalvolla ja ilman.

MIKÄ ON OUTDOOR-KENGISSÄ PARASTA – NAHKAPÄÄLLINEN VAI SYNTEETTINEN PÄÄLLINEN?

Retkeily-, ulkoilu-, vaellus- ja metsästyskengissä on joko synteettisestä materiaalista tai nahasta valmistettu päällinen. Saatavana on myös hybridimalleja, joissa käytetään sekä synteettistä materiaalia että nahkaa.

Synteettinen päällinen

 • Ulkoilu- ja varrettomissa retkeilykengissä tavallinen materiaali, mutta saatavana myös varrellisissa retkeilykengissä
 • Synteettinen päällinen on nahkaa kevyempi, mikä tekee kengistä kepeämmät
 • Taipuisampaa kuin nahkapäällinen, tuntuu jalassa heti pehmeältä
 • Ei mukaudu ajan myötä jalan muotoon yhtä täydellisesti kuin nahkapäällinen
 • On vedenpitävä vain jos siinä on vedenpitävä kalvo
 • Synteettinen päällinen tulisi kyllästää ennen käyttöä. Kengät tulisi myös ulkoilun jälkeen puhdistaa ja aina välillä kuivauksen jälkeen kyllästää uudelleen.

Vinkki! XXL-tavarataloissa on Imbox-kyllästekaappi. Kengät saa kyllästettyä 45 sekunnissa, sekä ensimmäisen kyllästyksen että jälkikyllästykset. Kyllästyksen ansiosta kengät pysyvät paremmassa kunnossa. IMBOX-kyllästyksen voi tilata myös verkkokaupasta, milloin saat kengät valmiiksi kotiin kosteussuojattuna. Lue lisää ja tilaa IMBOX-kyllästekäsittely täältä.

Nahkapäällinen

 • Nahasta häviää luonnostaan hiukan kosteutta. Puhtaat nahkajalkineet on vahattava ja kyllästettävä pysyäkseen vedenpitävinä ja pehmeinä
 • Nahkakengät, joissa on vedenpitävä kalvo, eivät vaadi samaa käsittelyä pysyäkseen vedenpitävinä. Silti kaikki nahkakengät pitäisi käsitellä – sekä ennen käyttöä että jälkeen – silloin ne hylkäävät vettä mahdollisimman tehokkaasti. Käsittelyllä ehkäistään pintanahan vettyminen märissä oloissa
 • Nahka hengittää luonnostaan hyvin, eikä kovin herkästi hiosta
 • Nahkakengät ovat tavallisesti synteettisiä jalkineita hiukan raskaammat
 • Nahkapäällinen on yleensä hiukan tukevampi kuin synteettinen päällinen, hiukan nahan laadusta riippuen
 • Nahka, etenkin nupukkinahka, on helpommin vaurioituvampaa, naarmuja syntyy, mikä ei välttämättä vaikuta kenkien ominaisuuksiin. Yleensä pinta on yhtä upea taas tavallisen pintakäsittelyn jälkeen
 • Nahka, ja etenkin nupukkinahka voi hiukan tummentua käsittelyssä
 • Nupukki on hiukan tavallista nahkaa pehmeämpää

HUOMIOI MYÖS RINKAN PAINO

Huomioi aina rinkan ja muun varustuksen paino kun valitset kengät. Varrettomat ulkoilu- ja retkeilykengät sopivat parhaiten kun selässä on kevyt päiväreppu.

Raskas varustus vaatii tukevammat kengät, joissa on korkeampi ja jäykempi varsi. Nilkka on silloin turvallisesti ja asianmukaisesti tuettu, mikä taas vähentää nyrjähdyksiä.

Katso kaikki ulkoilu- ja retkeilykengät täältä >>

Katso kaikki metsästys- ja vaelluskengät täältä >>

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Tämä sivusto käyttää evästeitä

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.