Vaellus- ja retkeilykenkien valinta

Opas vaelluskengät 1

Hyvät vaelluskengät ja retkeilykengät parantavat vaelluskokemusta. Täältä saat hyviä neuvoja ja suosituksia siitä, mitä huomioida ostaessasi uusia retkeily- tai vaelluskenkiä.

Oikeat jalkineet ovat ehkä tärkein asia miettiä ennen matkalle lähtöä.

Hyvät retkeilykengät ja vaelluskengät voivat auttaa ehkäisemään muun muassa rakkuloita, nyrjähtämisiä, kylmentymiä, kastumista ja rasitusvammoja - jotka voivat kehittyä nopeasti tuskalliseksi vaivaksi.

Jos sinulla on kunnon kengät, voit käyttää energiasi nauttiaksesi ajastasi luonnossa.

Maaston tyyppi, lämpötila, sää ja taakan paino ovat tärkeitä tekijöitä retkeily- tai vaelluskenkiä valittaessa.

Onko vaellus- ja retkeilykenkien välillä mitään eroa? Ei, retkeilykengistä on tullut termi, joka kattaa nämä molemmat.

Kuinka korkea retkeilykengän varren tulisi olla

Matalat ja kevyet retkeilykengät kuiviin ja lämpimiin olosuhteisiin

Lyhyemmillä matkoilla hyvillä, leveillä poluilla tai metsäteillä matalat retkeilykengät ovat hyvä valinta - varsinkin jos olosuhteet ovat kuivat ja mukavat. Jos sää on erityisen kuuma, matalat kengät ovat kevyemmät ja ilmavammat verrattuna korkeisiin vaellussaappaisiin. Silloin jalkasi eivät tunnu nihkeiltä ja kuumilta.

Matalat vaelluskengät sopivat myös helppoihin päiväretkiin tunturissa, jos maastossa on hyviä polkuja ylös asti ja maasto on muuten kuiva.

Jos valitset retkeilykengät, jossa on vedenpitävä kalvo (esimerkiksi Gore-Tex), sinulla on jalkineet, jotka kestävät sekä aamun kasteen että hieman kosteat alustat.

Matalat vaelluskengät sopivat parhaiten retkille, joissa on selkeät polut, tai päiväretkille ja retkeilijöille, jotka eivät tarvitse yhtä paljon tukea nilkassa. Ne ovat kevyet ja joustavat, niitä on valmistettu useista erityyppisistä materiaaleista ja ne ovat samanaikaisesti hengittävät ja vedenpitävät. Matalat retkeilykengät ovat myös kestävämmät kuin maastojuoksukengät.

Huomaa! Jos tarvitset tukea nilkkaasi, suosittelemme mieluummin korkeampaa retkeilykenkää.


Puolikorkeat retkeilykengät

Matalien ja korkeiden vaelluskenkien lisäksi on puolikorkeita malleja. Tämä malli sopii parhaiten helpoille retkille kevyen repun kanssa, ja sitä voi usein käyttää hieman pidemmillä päiväretkillä hyvillä poluilla.

Ero matalan ja puolikorkean retkeilykengän välillä on se, että puolikorkea nousee nilkkojen yläpuolelle ja tukee jalkoja ja nilkkoja hieman hankalammassa maastossa. Matalat retkeilykengät eivät tarjoa nilkoille yhtä paljon tukea haastavammilla retkillä. Siitä huolimatta matalat retkeilykengät valmistetaan usein hengittävämmästä materiaalista kuin puolikorkeat ja korkeat mallit.

Korkeammat retkeilykengät metsäretkille vaihtelevassa maastossa

Pidemmällä kävelyllä metsässä ja pelloilla, joissa polut kapenevat ja saatat joutua liikkumaan vapaammin maastossa, suositellaan korkeavartisempia kenkiä. Kanervan ja aluskasvillisuuden raapiminen nilkkaan jokaisella askeleella voi nopeasti tuntua ärsyttävältä. Korkeavartisemmilla kengillä voit välttää tämän. Silloin vältyt myös neulasilta, pikkuoksilta ja muilta epämiellyttäviä pieniltä asioilta kengissäsi.

Voi kestää kauan ennen kuin metsä kuivuu, kun aamulla ja illalla ilma muuttuu kosteaksi. Jos valitset korkeat kengät, joissa on vedenpitävä kalvo, voit uppoutua ympäristöösi huolehtimatta jalkojen kastumisesta. Sama pätee, jos sinun on astuttava pieniin vesilätäköihin, kosteaan suohon tai joudut ylittämään pienen puron. Tällainen pari selviytyy myös kohtuullisesta määrästä sadetta.

Metsässä alusta on myös pehmeämpi kuin tunturissa. Kenkien ja ulkopohjan vaatimukset ulkoisille rasituksille ei siis tarvitse olla yhtä korkeat kunnollisiin vaellussaappaisiin verrattuna. Näin voit valita vaelluskengät, jotka ovat kevyemmät ja liikkuvammat kuin vaellussaappaat. Ne ovat yleensä myös halvemmat kuin oikeat vaellussaappaat.

Korkea varsi helpottaa ylikuormittumisen välttämistä esimerkiksi silloin, jos liukastuu juureen tai haastaa nilkat kulkemalla ylös ja alas kallioita.

Katso kaikki retkeilykengät täältä

Pitkällä vaelluksella tunturissa tarvitaan vaellussaappaat

Yleensä kunnolliset vuoristosaappaat on valmistettu vahvemmasta materiaalista kuin matalat, kevyet vaelluskengät. Vaelluskengissä tulisi olla korkeat ja vakaat varret, jotka tarjoavat hyvän tuen epätasaisessa maastossa. Jos sinulla on myös raskas reppu, pitkä ja jäykkä varsi on melkein ehdoton loukkaantumisten välttämiseksi. Sama pätee, jos aiot kulkea kivikkoisilla alueilla.

Tunturin alusta on kova, ja liikut usein poluilla, joissa on suurempia ja pienempiä kiviä, joissa on monissa terävät reunat. Paksu ja tukeva pohja kestää tämänkaltaisia kovia rasituksia. Voit vapaasti valita vaellussaappaat, joissa on vahvistukset kärjessä ja kannassa. Myös päällisen pitäisi tietenkin olla kestävä.

Pitävä ulkopohja tarjoaa hyvän hallinnan tunturissa, mikä on myös etu, jos aiot ylittää puroja, joissa vedessä olevat kivet voivat olla erittäin liukkaita. Juuri siksi myös vaellussaappaiden pitäisi olla vedenpitävät. Vuoristossa sää muuttuu nopeasti, ja siksi jalkineiden tulisi kestää sekä patikointia sateessa että märällä alustalla.

Vaellussaappaiden tulee pitää jalkasi lämpimänä, joten valitse kankaan paksuus vuodenajan ja sen mukaan, kuinka pitkä vaellus on.

Koska vaellussaappaat tukevat hyvin nilkkaa, ne sopivat hyvin pidemmille vaelluksille raskas reppu selässä.

Vinkki: Laita pohjallinen vaellussaappaisiin, kun on kylmä. Kun kengissä on tilaa varpaille ja jalassa villasukat, pysyt lämpimämpänä.

Katso kaikki vaelluskengät täältä


Korkeat metsästyssaappaat erityisen märkään ja karuun maastoon

Karussa maastossa metsästäessäsi, kun sinulla on painava reppu selässä, korkeat metsästyssaappaat antavat lisää tukea ja vakautta. Kuormitus lisääntyy myös kävellessäsi pehmeällä suolla ja kun aiot ylittää puroja ja jokia.

Metsästyssaappaiden haittana on, että ne voivat olla hieman raskaammat käyttää useiden päivien ajan. Toisaalta saat tukevat ja melkein polviin ulottuvat jalkineet, jotka kestävät rasituksia ja iskuja.

Metsästyssaappaat tulisi ajaa sisään, jotta jalat ja lihaksisto tottuvat rasitukseen. Uudemmat metsästyssaappaat on kuitenkin tehty aiempaa kevyemmiksi ja paremmiksi jalassa samassa tahdissa kuin tavalliset vaelluskengät. Metsästyssaappaita on sekä synteettisiä että nahkaisia ja vedenpitävällä kalvolla tai ilman.

Katso kaikki metsästyssaappaat täältä

opas vaelluskengät 4


Minkä kokoiset vaelluskenkien tulisi olla?

Ei ole aina helppoa tietää, minkä kokoiset vaelluskengät tulisi ostaa, mutta me autamme sinua!

Kengän istuvuus on tärkeää, ja tähän voivat vaikuttaa useat elementit, kuten materiaali, pohjallinen, nauhat jne. Tärkein asia, joka sinun on tiedettävä, kun sovitat kenkiä, on, että niiden pitäisi istua hyvin. Suosittelemme kokeilemaan kenkiä sillä sukalla, jota aiot käyttää retkellä. Muista myös, että jalkasi voivat turvota päivän aikana, ja jos menet pidemmälle retkelle, tunnet jalkojesi turpoavan.

Nahkakengät muotoutuvat jalan mukaan, mutta nahka tekee kengistä hieman painavammat kuin muut vaelluskengät. Synteettisten kenkien etuna on se, että ne on nopeampi ”ajaa sisään” ja että ne hengittävät paremmin kuin nahkakengät.

On tärkeää, että kenkä ei ole liian pieni, mutta ei myöskään liian suuri. Jos epäilet, että kenkä on liian pieni, kun kokeilet sitä, se on sitä todennäköisesti. Kengän sisällä on hyvä olla vähän ilmaa, joka on hyvä eristykseen ja antaa varpaillesi tilaa liikkua.

Yhteenvetona sinun pitäisi valita kenkä, joka ei ole liian leveä tai kapea, istuu mukavasti jalkaan ja jalkasi pysyvät tiukasti paikallaan kengässä. Nyrkkisääntönä on, että kenkään tulee mahtua taakse sormi, kun jalka on aivan kengän etuosassa. Muista! Käytä kenkiäsi muutaman kerran ennen pitkää retkeä.

Vaelluskengät lapsille

Myös lapsille on tarjolla retkeilykenkiä ja vaelluskenkiä. Ne ovat kestävät, hyvät kengät, joissa on yleensä vedenpitävä Gore-Tex-kalvo. Patikointi nuorena auttaa luomaan hyviä tapoja loppuelämäksi, olipa kyse sitten lyhyestä sunnuntairetkestä tai pikkuretkestä mökkiaamiaisen jälkeen.

Tärkeintä lapsille kenkiä ostettaessa on, että kengässä on hyvä tuki, hyvät pohjat, vahvistukset, yksinkertaiset sulkemismekanismit ja jännittävä ulkonäkö.

Korkeat vaelluskengät tukevat paremmin lapsen nilkkaa ulkona kävellessä. Jos et lähde niin pitkille ja haastaville retkille, voi hyvin valita matalamman malliin.

Hyvät vaelluskengät lapsille – katso valikoima täältä

Lue lisää lastenkenkien ostamisesta täältä

Mieti taakan painoa kenkiä valittaessa

Ota aina huomioon, kuinka raskas kantamus sinulla on kenkiä valitessasi. Matalat vaelluskengät antavat nilkalle vähemmän vakautta ja sopivat parhaiten kevyen repun kanssa.

Raskas kantamus vaatii tukevat ja vakaammat kengät, joissa on korkeammat ja jäykemmät varret. Tämä antaa nilkalle hyvän tuen, mikä puolestaan voi estää vammoja, kuten nyrjähtämistä.

Katso pohjallisten valikoima täältä


Kenkien kyllästäminen

Vaellus- ja retkeilykenkien hyvä hoito antaa niille pidemmän käyttöiän.

Sinun tulisi aina kyllästää kengät ennen kuin käytät niitä ensimmäistä kertaa. Sen jälkeen ne on kyllästettävä säännöllisesti. Tarjoamme nyt sekä verkossa että XXL-tavarataloissa kenkien ympäristöystävällisen IMBOX-konekyllästyksen 3,90€ hintaan.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.