Suuri tyhjennysmyynti! Katso tarjoukset

Tarvittavat varusteet kiipeilyyn

Kiipeily opas1

Kiipeily antaa sinulle onnistumisen tunteen

Kiipeillessä voit löytää usein onnistumisen tunteen. Reitin pääseminen läpi, etenkin sellaisen, jota olet harjoitellut useana päivänä, on erittäin palkitsevaa. Kiipeily on myös hyvää voimaharjoittelua, joka kasvattaa koordinaatio- ja suunnittelutaitoja, kun mietit mihin liikut seinällä seuraavaksi.

Minkälaisia tarvikkeita tarvitsen?

Aloittaaksesi kiipeilyn tarvitset muutamia perustarvikkeita. Jos kiipeilet sisällä voit aloittaa hankkimalla kiipeilykengät, valjaat, magnesiumia, sekä pussin magnesiumille, karabiinin ja varmistuslaitteen. Kiipeilykeskuksissa kiipeillessä voit myös vuokrata varusteet, jolloin et tarvitse ollenkaan omia varusteita.

Kiipeily opas2

Kiipeilykengät

Kiipeilykengät ovat kiipeilyn yksi tärkeimmistä varusteista. Ilman kunnon kenkiä on seinällä hyvin vaikea pysyä, sillä kiipeily tapahtuu pääosin jalan isoilla lihaksilla.

Kiipeilykenkä on nahasta tai tekokuidusta tehty napakasti istuva ”tossu” missä on ohut tasainen kumipohja äärettömän hyvällä pidolla. Kiipeilytossun yleisin ”käyttöpinta” on joko varpaiden kohdalla sisä- tai ulkosyrjän alla oleva pohja. Napakka kenkä tukee varpaita näissä asennoissa ja näin voit keikkua hyvin pienilläkin jalkaotteilla ilman että putoat.

Kiipeilykengät kannattaa valita siten että ne ovat napakasti istuvat, mutta eivät purista kuitenkaan liikaa. Numerokokoa ei kannata katsoa, tai jos katsoo niin kannattaa lähteä liikkeelle omasta normaalikoosta. Mikäli olet hankkimassa ensimmäisiä kiipeilykenkiäsi kannattaa panostaa enemmän mukavuuteen, kun mahdolliseen suorituskykyyn. Kiipeilykenkiä on sekä nauhallisia että tarroilla. Molemmat toimivat, tarrakenkä on nopeampi ottaa pois ja laittaa takaisin, mutta nauhakengällä saat kengät varmasti tosi tiukalle, mikäli niin haluat. Monesti boulderointiin ostetaan tarrakenkä ja pidempiä seiniä varten nauhanenkä.

Katso valikoima kiipeilykenkiä

Kiipeilyvaljaat

Kiipeilyvaljaat kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. On olemassa erityisesti sisäseinille tehtyjä urheiluvaljaita, monikäyttöisiä laajoilla säädöillä olevia tai vaikka lapsille suunnattuja kokovartalokiipeilyvaljaita.

Kiipeilyvaljaita hankkiessa on tärkeää, että ne ovat oikean kokoiset. Niiden tulee olla mukavat jalassa, jotta ne eivät purista, mutta kuitenkin riittävän napakat esim. lantion kohdalta, jotta et putoa niistä, vaikka saattaisit pyörähtää ympäri.

Katso valikoima kiipeilyvaljaita

Karabiini

Tarvitset karabiinin eli sulkurenkaan kiinnittääksesi köyden valjaisiin. Perinteinen karabiini kiinnitetään ruuvilla. Karabiini estää sinua putoamasta vahingon sattuessa. Muista aina tarkistaa sulkurengasta hankittaessa, että se on tarkoitettu kiipeilyyn.

Varmistuslaite

Varmistuslaite turvaa kiipeilijän. Grigriksi kutsuttava varmistuslaite lukittautuu automaattisesti ja siten lisää turvallisuutta, mutta se on tarkoitettu vain yhdellä köydellä varmistamiseen. Perinteinen varmistuslaite puolestaan sopii yhdellä tai useammalla köydellä varmistamiseen. Muista tarkistaa, että varmistuslaite sopii köyteen, jota käytät.

Katso valikoima karabiineja ja varmistuslaitteita

Magnesium ja magnesiumpussi

Magnesiumpallo on helppo käyttää ja sotkee vähemmän kuin perinteinen magnesium. Tärkeintä magnesiumpussin hankkimisessa on, että sinun kätesi mahtuu pussin sisään.

Kiipeily opas3

Muut kiipeilyvarusteet

Ulkona kiipeilyyn tarvitaan hieman enemmän tarvikkeita kuin sisällä kiipeilyyn, kuten kypärä, slingi, jatko, ekstra karabiini, köysi ja kiila. Kyseisten tarvikkeiden avulla pystyt asettamaan itse varmistuspisteitä ja ylävarmistuksen. Huomioi kuitenkin, että esimerkiksi yläköysikiipeilyä varten sinun kannattaa suorittaa kiipeilyn alkeiskurssi.


Kypärä

Kypärä on tärkeä kahdesta eri syystä: se suojaa päätäsi pudotessa tai jos ylhäältä putoaa kiviä päällesi. Kypärän tulee istua hyvin, jotta se suojaa sinua.

Slingi

Slingi eli nauhalenkki on tärkeä, jos haluat kiinnittää itsesi ylävarmistuksen ankkuriin tai muihin ankkureihin. Silloin kannattaa valita 11–12 mm leveä slingi, koska ne kestävät enemmän kulutusta kuin kapeammat slingit. Slingejä on eri pituisina, mutta 60 mm ja 120 mm ovat hyviä vaihtoehtoja. Slingi on myös tarpeellinen, jos haluat auttaa jonkun alas kiipeilyseinältä.

Jatko

Jatko on lyhyt slingi, jossa on karabiini kummassakin päässä. Jatkon avulla voit kiinnittää köyden pultteihin tai kiiloihin matkalla ylös. Eri kiipeilyreitit vaativat eri määrän jatkoja, joten varmista etukäteen, että otat niitä tarpeeksi mukaan.

Kiila

Jos kiipeilet ulkona reittejä, jossa ei ole valmiita pultteja, kiilat ovat erittäin tarpeellisia. Kiiloja kiinnitetään jatkuvasti kallioon matkalla ylös, jotta köysi voidaan kiinnittää kiilaan.

Kiipeily opas4
close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!