Teemme tilaa varastoon! Jopa -50% Katso tarjoukset

Vaellus- ja retkeilykenkien valinta

Opas vaelluskengät 1

Hyvät vaelluskengät ja retkeilykengät parantavat vaelluskokemusta. Oikeat jalkineet ovat ehkä tärkein asia miettiä ennen matkalle lähtöä.

Hyvät retkeilykengät ja vaelluskengät voivat auttaa ehkäisemään muun muassa rakkuloita, nyrjähtämisiä, kylmentymiä, kastumista ja rasitusvammoja - jotka voivat kehittyä nopeasti tuskalliseksi vaivaksi.

Jos sinulla on kunnon kengät, voit käyttää energiasi nauttiaksesi ajastasi luonnossa.

Maaston tyyppi, lämpötila, sää ja taakan paino ovat tärkeitä tekijöitä retkeily- tai vaelluskenkiä valittaessa.

Onko vaellus- ja retkeilykenkien välillä mitään eroa? Ei, retkeilykengistä on tullut termi, joka kattaa nämä molemmat.

Kuinka korkea retkeilykengän varren tulisi olla?

Matalat ja kevyet retkeilykengät kuiviin ja lämpimiin olosuhteisiin

Lyhyemmillä matkoilla hyvillä, leveillä poluilla tai metsäteillä matalat retkeilykengät ovat hyvä valinta - varsinkin jos olosuhteet ovat kuivat ja mukavat. Jos sää on erityisen kuuma, matalat kengät ovat kevyemmät ja ilmavammat verrattuna korkeisiin vaellussaappaisiin. Matalat retkeilykengät ovat myös kestävämmät kuin maastojuoksukengät.

Matalat vaelluskengät sopivat myös helppoihin päiväretkiin tunturissa, jos maastossa on hyviä polkuja ylös asti ja maasto on kuiva. Jos valitset retkeilykengät, jossa on vedenpitävä kalvo (esimerkiksi Gore-Tex), sinulla on jalkineet, jotka kestävät sekä aamun kasteen että hieman kosteat alustat.

Huomaa! Jos tarvitset tukea nilkkaasi, suosittelemme mieluummin korkeampaa retkeilykenkää.

Puolikorkeat (Mid-vartiset) retkeilykengät

Matalien ja korkeiden retkeilykenkien lisäksi on puolikorkeita malleja. Tämä malli sopii parhaiten helpoille retkille kevyen repun kanssa. Niitä voi myös käyttää hieman pidemmillä päiväretkillä kun liikut valmiilla polulla.

Ero matalan ja puolikorkean retkeilykengän välillä on se, että puolikorkea nousee nilkkojen yläpuolelle ja tukee jalkoja ja nilkkoja hieman hankalammassa maastossa. Matalat retkeilykengät eivät tarjoa nilkoille yhtä paljon tukea haastavammilla retkillä. Siitä huolimatta matalat retkeilykengät valmistetaan usein hengittävämmästä materiaalista kuin puolikorkeat ja korkeat mallit.

Korkeammat retkeilykengät metsäretkille vaihtelevassa maastossa

Pidemmällä kävelyllä metsässä ja pelloilla, joissa polut kapenevat ja liikut vapaammin maastossa, suositellaan korkeavartisempia kenkiä. Korkea varsi helpottaa ylikuormittumisen välttämistä epätasaisessa maastossa. Korkea varsi suojaa myös nilkkoja oksilta ja kasvillisuudelta. Korkea varsi myös suojaa jalkoja kastumiselta.

Metsässä alusta on pehmeämpi kuin tunturissa. Tällöin kengän ulkopohjan ei tarvitse kestää yhtä paljon rasitusta kuin kovalla alustalla tunturissa. Huomioi siis missä aiot käyttää kenkiä valintaa tehdessäsi.

Korkeat metsästyssaappaat erityisen märkään ja karuun maastoon

Karussa maastossa metsästäessäsi, kun sinulla on painava reppu selässä, korkeat metsästyssaappaat antavat lisää tukea ja vakautta. Kuormitus lisääntyy myös kävellessäsi pehmeällä suolla ja kun aiot ylittää puroja ja jokia.

Metsästyssaappaiden haittana on, että ne voivat olla hieman raskaammat käyttää useiden päivien ajan. Toisaalta saat tukevat ja melkein polviin ulottuvat jalkineet, jotka kestävät rasituksia ja iskuja.

Metsästyssaappaat tulisi ajaa sisään, jotta jalat ja lihaksisto tottuvat rasitukseen. Uudemmat metsästyssaappaat on kuitenkin tehty aiempaa kevyemmiksi ja paremmiksi jalassa samassa tahdissa kuin tavalliset vaelluskengät. Metsästyssaappaita on sekä synteettisiä että nahkaisia ja vedenpitävällä kalvolla tai ilman.

Minkä kokoiset retkeilykenkien tulisi olla?

Kengän istuvuus on tärkeää, ja tähän voivat vaikuttaa useat elementit, kuten materiaali, pohjallinen, nauhat jne. Tärkein asia, joka sinun on tiedettävä, kun sovitat kenkiä, on, että niiden pitäisi istua hyvin. Suosittelemme kokeilemaan kenkiä sillä sukalla, jota aiot käyttää retkellä. Muista myös, että jalkasi voivat turvota päivän aikana, ja jos menet pidemmälle retkelle, tunnet jalkojesi turpoavan.

Nahkakengät muotoutuvat jalan mukaan, mutta nahka tekee kengistä hieman painavammat kuin muut vaelluskengät. Synteettisten kenkien etuna on se, että ne on nopeampi ”ajaa sisään” ja että ne hengittävät paremmin kuin nahkakengät.

On tärkeää, että kenkä ei ole liian pieni, mutta ei myöskään liian suuri. Jos epäilet, että kenkä on liian pieni, kun kokeilet sitä, se on sitä todennäköisesti. Kengän sisällä on hyvä olla vähän ilmaa, joka on hyvä eristykseen ja antaa varpaillesi tilaa liikkua.

Yhteenvetona sinun pitäisi valita kenkä, joka ei ole liian leveä tai kapea, istuu mukavasti jalkaan ja jalkasi pysyvät tiukasti paikallaan kengässä. Nyrkkisääntönä on, että kenkään tulee mahtua taakse sormi, kun jalka on aivan kengän etuosassa. Muista! Käytä kenkiäsi muutaman kerran ennen pitkää retkeä.

Retkeilykengät lapsille

Myös lapsille on tarjolla retkeilykenkiä ja vaelluskenkiä. Ne ovat kestävät, hyvät kengät, joissa on yleensä vedenpitävä Gore-Tex-kalvo. Patikointi nuorena auttaa luomaan hyviä tapoja loppuelämäksi, olipa kyse sitten lyhyestä sunnuntairetkestä tai pikkuretkestä mökkiaamiaisen jälkeen.

Tärkeintä lapsille kenkiä ostettaessa on, että kengässä on hyvä tuki, hyvät pohjat, vahvistukset, yksinkertaiset sulkemismekanismit ja jännittävä ulkonäkö.

Korkeat vaelluskengät tukevat paremmin lapsen nilkkaa ulkona kävellessä. Jos et lähde niin pitkille ja haastaville retkille, voi hyvin valita matalamman malliin.

Vaellus opas, 1770 x 922 px

Huomioi rinkan paino

Ota aina huomioon, kuinka raskas kantamus sinulla on kenkiä valitessasi. Matalat vaelluskengät antavat nilkalle vähemmän vakautta ja sopivat parhaiten kevyen repun kanssa.

Raskas kantamus vaatii tukevat ja vakaammat kengät, joissa on korkeammat ja jäykemmät varret. Tämä antaa nilkalle hyvän tuen, mikä puolestaan voi estää vammoja, kuten nyrjähtämistä.

Katso pohjallisten valikoima täältä

Vaellus- ja retkeilykenkien hoito

Vaellus- ja retkeilykenkien hoitaminen pidentää kenkien käyttöikää huomattavasti. Hoitamaton kenkä kuluu helpommin ja sitä myötä menettää ominaisuutensa.

  1. Pese kengät irtoliasta hyödyntämällä harjaa, joka ei vahingoita pintamateriaalia
  2. Anna kenkien kuivua hyvin
  3. Kyllästä kengät suihkuttamalla kenkiin tasaisesti kylläste-suihketta n. 20 cm päästä. Kyllästesuihke sopii lähes kaikille nahoille ja tekstiileille. Voit myös kyllästää kenkäsi ympäristöystävällisellä IMBOX- kyllästekäsittelyllä jokaisessa XXL-tavaratalossa. Lue lisää täältä.
  4. Vahaa nahkaiset kengät. Kun vaha on imeytynyt, poista ylimääräinen vaha hinkkaamalla harjalla tai rätillä.
  5. Pese kenkä välillä myös sisältä. Käytä esimerkiksi Gore-Tex vaatteille suunniteltua pesuainetta, sekä lämmintä vettä. Muista huuhdella huolellisesti!
  6. Anna kenkien kuivua kunnolla. Älä nopeuta kuivumista esimerkiksi saunassa, koska se voi vahingoittaa kenkien liimapintaa
close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!