Talvitelttailu ja talviretkeily

Retkeile ympäri vuoden oikeilla varusteilla

Talviretkellä auringonlaskussa

Lumen peittämä maa, tähtikirkas taivas ja täydellinen hiljaisuus – talvitelttailu voi olla upea kokemus. Silti monet suhtautuvat epäillen yöhön luonnossa, kun mittari näyttää alle nollaa. Olemme koonneet tietopaketin talvitelttailusta ja talviretkeilystä: mitä varusteita tarvitset, ja minkälaiset varusteet sopivat erilaisiin ympäristöihin ja ilmastoihin.

Talviretkeilyvarusteista tärkeimpiä ovat talvikäyttöön tarkoitettu teltta ja makuupussi sekä eristävä makuualusta.

Minkälainen teltta soveltuu talvikäyttöön?

Yövyttäessä ulkona talvella on tärkeätä, että teltta on tähän tarkoitukseen sopiva. Teltan tulee kestää tuulta ja olla hyvin hengittävä, jotta vältytään kondenssilta, joka aiheuttaa kuuraa teltan sisäpuolelle.

Talvikäyttöön on olemassa laaja valikoima erilaisia telttoja. On neljän vuodenajan telttoja, jotka ovat omiaan ympärivuotiseen telttailuun sekä talvi- ja retkeilytelttoja, jotka ovat erityisen jykeviä ja suunniteltu koviin sääolosuhteisiin. On tärkeätä kartoittaa käyttötarkoitus ennen uuden teltan hankintaa, jotta teltasta on iloa moneksi vuodeksi eteenpäin.

Tunneliteltta vai kupoliteltta

Sekä tunneliteltta että kupoliteltta soveltuvat talvikäyttöön.

Tunneliteltta on usein kevyt suhteessa kokoonsa, ja siinä on hyvin tilaa ruoanlaittoon ja varusteiden säilytykseen eteistilassa. Tunneliteltta on nopea pystyttää, mutta teltan paikallaan pysymiseen tarvitaan telttakeppejä ja telttanaruja. Jotta tunneliteltta olisi mahdollisimman vakaa tuulessa, tulee teltan lyhyen sivun olla käännettynä tuuleen päin. Tunneliteltta on hyvä valinta, jos liikut paljon paikasta toiseen.

Kupoliteltta on vakaa tuulessa ja pysyy itsestään pystyssä, mikä tekee sen liikuttelusta helppoa sopivaa paikkaa etsittäessä. Jyrkkien seinien ansiosta teltta tuntuu sisäpuolelta erityisen tilavalta. Kupoliteltta on yleensä tunnelitelttaa painavampi, ja siinä on vähemmän säilytystilaa.

Miten valitsen oikeankokoisen teltan?

Kuinka monta nukkujaa teltassa on? Valikoimastamme löytyy telttoja 1-14 henkilölle. Jos aiot säilyttää varusteita tai koiraa teltassa, on hyvä valita vaihtoehto, jossa on nukkumatilaa yhdelle ylimääräiselle. Jos nukkujia on useampia, voi olla viisasta valita teltta, jossa on useita sisäänkäyntejä, jottei tarvitse kiipeillä muiden yli päästäkseen ulos.

Talviretkellä kirjan lukemista teltassa

Makuupussi talvikäyttöön

Talvimakuupussi on välttämätön lämmön säilyttämiseksi. Makuupussia valitessa kannattaa huomioida materiaali, kuivaamisen helppous sekä paino.

Untuvamakuupussi on varma valinta talvisin, monestakin eri syystä. Untuva antaa paljon lämpöä painoonsa nähden, joten sillä on hyvä lämpö-painosuhde. Untuvamakuupussi on myös kevyempi kuin keinokuituinen. Tämän lisäksi se pakkautuu pieneen tilaan, mikä on iso plussa retkeiltäessä.

Untuvamakuupussit ovat kalliita verrattuna keinokuitumakuupusseihin. Jos telttailet harvoin, etkä halua sijoittaa isoa summaa makuupussiin, on keinokuituinen makuupussi hyvä valinta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että keinokuituinen makuupussi on painavampi ja vie enemmän tilaa.

Lämpötilan säätelyn näkökulmasta helpointa on valita mahdollisimman lämmin makuupussi, joka on avattavissa jalkopäästä. Näin ei ainakaan kylmyys pääse yllättämään, ja jalkopään saa auki, jos tulee liian kuuma.

Makuualusta talvikäyttöön

Hyvin eristävä makuualusta on tärkeä tekijä ulkona nukuttaessa. Makuualustan eristävyyskyvystä käytetään ilmausta R-arvo. Makuualustan tulee paitsi eristää hyvin, mutta myös tuntua mukavalta.

Perinteinen, yksinkertainen solumuovinen makuualusta eristää hyvin. Huono puoli siinä on, että se vie tilaa eikä ole kovin mukava käytössä.

Puhallettavat/itsestään täyttyvät makuualustat tuntuvat mukavammilta nukkuessa, mutta kannattaa pitää huolta, että valitset myös hyvin eristävän vaihtoehdon. Puhallettava makuualusta, jossa ei ole lisäeristettä, tuntuu kylmältä talvella. Jos täytteenä on solumuovia tai untuva-/keinokuitutäyte, on eristys paljon parempi.

Hyvä idea on yhdistää kaksi makuualustaa – solumuovinen alimmaksi ja puhallettava ylimmäksi – mikäli repussa tai pulkassa on tilaa. Näin saat sekä eristävän että mukavan makuualustan.

Talviretkellä retkeilijät ylittämässä jokea

Vaatetus talviretkeilyyn

Kun vaatetus on kohdillaan, pysyy paremmin lämpimänä. Paras vaihtoehto niin kulkiessa kuin leiriytyessä on kerrospukeutuminen – villa ihoa vasten, eristävä välikerros ja suojaava kuorikerros. Älä unohda kuivia vaihtovaatteita.

  • Alin kerros: lämmin merinovillainen aluskerrasto
  • Välikerros: Fleece, villapaita tai untuvatakki
  • Päällimmäinen kerros: Veden- ja tuulenpitävä kuoritakki
  • Lämpimät villaiset sukat
  • Vedenpitävät ja eristävät vaelluskengät
  • Pipo
  • Käsineet

Mitä muuta tulee pakata mukaan

  • Lamppu: Talvella tulee pimeää aikaisin. Kaikilla retkeilijöillä tulee olla hyvä ja käytännöllinen otsalamppu.
  • Lapio, kirves ja puukko: Hyvät työkalut tuovat lisämukavuutta talviretkeilyyn – saatat haluta kaivaa istumapaikkoja lumeen leirinuotion ympärille, hakata polttopuita tai veistää grillitikkuja.
  • Vedenpitävä pakkauspussi: Kaikki vedeltä suojattava – vaatteet, tulitikut ja vastaavat – tulee säilyttää repun sisällä vedenpitävässä pussissa.
  • Retkikeitin ja tulitikut tai sytytin: Mukaan kannattaa ottaa talvikäyttöön tarkoitettu retkikeitin sekä tarpeeksi polttoainetta.
  • Kartta ja kompassi
  • Ruoka: Lämmön säilyttämiseksi kylmässä on tärkeätä saada tarpeeksi energiaa. Real Turmat -ateriat ovat hyvä vaihtoehto, jotka vievät vähän tilaa ja ovat kevyitä.
  • Kuppi, lautanen ja ruokailuvälineet
  • Hygieniatarvikkeet
  • Ensiapupakkaus
close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!