Näin liikut jäällä turvallisesti

Kun aiot lähteä jäälle, on hyvä tuntea jäällä liikkumiseen liittyvät turvallisuusohjeet ja varautua oikein. Näin voi välttää jäihin putoamisen.

Tarkista jään paksuus ja kunto ennen jäälle menemistä. Keskustele paikallisten kanssa. Tietoa löytyy usein keskustelupalstoilta ja muista vastaavista paikoista verkosta.

VARUSTEET:

  • Jäällä liikuttaessa mukana tulee olla seuraavat varusteet:
  • Naskalit pelastautumiseen sekä mielellään pilli huomion herättämiseksi
  • Heittoliina kaverin pelastamiseen
  • Turvaköysi ryhmän yhteen kiinnittämiseen
  • Sauva tai kaira jään laadun ja paksuuden tarkistamiseen
  • Vedenpitävästi pakatut vaihtovaatteet
  • Tulitikut tai muu tulentekoväline lämmönlähteen saamiseksi (myös vesitiiviisti pakattuna)

Pidä naskalit aina mukana jäällä liikkuessasi. Naskalit roikkuvat kaulassa, jotta niihin on helppo tarttua, jos putoat jäihin. Naskaleilla saa otteen jäästä, jotta voit kammeta itsesi ylös avannosta.

Jos jäällä liikutaan ryhmänä, voi olla järkevää sitoa ryhmän jäsenet toisiinsa pitkällä köydellä. Tällöin on tärkeää, että ryhmän jäsenten välillä on riittävän pitkä välimatka. Jos joukon ensimmäinen putoaa jäihin, toisena liikkuva voi auttaa pelastamaan hänet turvallisesti. Jos jään paksuudesta ja kunnosta ei ole varmaa tietoa, tulee aina pitää pitkää välimatkaa toisiin.

TURVALLINEN JÄÄ

Ihannetilanne olisi, että jäällä liikuttaisiin vain, kun on muodostunut teräsjäätä. Se on vahvinta jäätä, ja sen tunnistaa siitä, että se on kirkasta ja läpinäkyvää. Siinä on usein pieniä ilmakuplia

Teräsjään teoreettinen kantokyky lasketaan seuraavan kaavan mukaisesti:

Kantokyky (kg) = viisi kertaa jään paksuus (cm) toiseen. Jos jään paksuus on esimerkiksi 4 cm: 5 x 4² = 80 kg. Jään paksuus voi kuitenkin vaihdella paljon, joten pääsääntöisesti on hyvä odottaa, kunnes teräsjään paksuus on 10 cm (Horgen, 2010, s. 93).

Virtauspaikkoja tulee myös varoa, sillä niissä jää voi olla heikompaa. Jokien suilla ei pidä mennä jäälle. Sama koskee alueita, joilla jään läpi tulee kasvillisuutta.

Jos tiedät, että kulkureitilläsi on soista maaperää, kulje varovasti ja tarkkaile jäässä kohtia, joissa kasvillisuus on tullut jään läpi ja heikentää jäätä. Ne näkyvät lumipeitteisellä jäällä usein tummina läikkinä.

Yleisesti ottaen vaaran paikkoina jäällä voidaan pitää tummia kohtia ja halkeamia. Nämä kohdat kertovat, että vesi on alkanut nousta lumipeitteen läpi, mikä voi tarkoittaa railoa ja/tai heikkoa jäätä.

Patojen ja kahlittujen vesien jäät voivat myös olla vaarallisia, sillä jään alla olevan veden korkeutta säädellään. Jään alle voi tällöin jäädä ilmaa, ja jää voi murtua liian suuren kuormituksen alla.

Tietoa Itämeren jäätilanteesta on osoitteessa Varsom.no ja järvien jäätilanteesta osoitteessa Iskart.no. Tiedot koskevat vain mittauspaikkoja, ja jää voi olla heikompaa muualla.

JÄISTÄ PELASTAUTUMINEN

Jos putoat jäihin, yritä nousta sellaiselle osalle jäätä, jonka tiedät kestävän. Usein tällaista jäätä on siellä, mistä olet tullut, sillä jää on kestänyt painosi. Jään laatua voi kokeilla lyömällä jäähän kyynärpäällä. Heikko jää murtuu iskusta. Pyri olemaan vedessä mahdollisimman vaakasuorassa ja tee jaloilla uintipotkuja samalla, kun vedät itseäsi jäälle naskaleiden tai sauvojen avulla. Jos putoat jäihin suksien, sauvojen ja repun kanssa, yritä riisua reppu ja sukset mahdollisimman nopeasti. Yritä saada ne nostettua kantavalle jäälle. Reppusi sisältää varusteet, joilla saat itsesi lämpimäksi. Sukset puolestaan jakavat painosi laajemmalle alueelle jäällä, jolloin jäihin uudelleen putoamisen riski pienenee. Käytä sauvoja naskaleina ja vedä itsesi suksien päälle. Sauvojen remmejä ei kannata jäälle mentäessä vetää ranteiden ympäri vaan pitää käsiä niissä löysästi. Tällöin sauvoja on helpompi käyttää apuna avannosta noustaessa. Pelastuspuku on myös kannattava hankinta. Se pitää lämpimänä pilkkimisen aikana ja helpottaa avannosta nousemista putoamisen jälkeen. Jos mukanasi on kaira, voit kairata jäähän reikiä sitä mukaa kuin liikut jäällä. Näin tiedät jään paksuuden ja laadun. Ja muista: jos olet epävarma jään kantavuudesta tietyssä kohdassa, kierrä se. Hyviä jääretkiä!


close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!