Teemme tilaa varastoon! Jopa -50% Katso tarjoukset

Vinkkejä teltan valintaan

Telttailu

Kunnon teltta on vuosikausia kestävä luotettava ja tärkeä kumppani vaelluksilla. Mieti tarkkaan mitä ominaisuuksia ja millaisessa maastossa, vuodenaikoina sekä kelissä olet telttaa käyttämässä ennen hankintaa. Huomioi myös mahdollisten matkakumppanien määrä. Laadukkaat teltat maksavat mutta ne ovat myös ominaisuuksiltaan ja käyttöiältään yleensä ylivoimaisia verrattuna edullisiin malleihin.

Tutustu myynnissä oleviin telttoihin tästä

Kupoliteltta

Telttailu, kupoliteltta opas

Kupoliteltta koostuu yleensä sisä- ja ulkokankaasta. Kupoliteltan kantavana rakenteena ovat risteävät kaaret. Risteävät kaaret mahdollistavat sen, että teltta pysyy tukevasti pystyssä. Kupoliteltta kestää hyvin tuulta ja on helppo pystyttää myös maastossa jossa kiilojen käyttö on vaikeaa. Kupoliteltta voidaan siis pystyttää myös kallioiseen maastoon

Geodeettiset teltat

Geodeettiset teltat ovat kupoliteltan tukevampia versioita. Niissä kaarien määrää on lisätty mikä osaltaan lisää teltan tuulenkestävyyttä ja lumenkantokykyä. Geodeettisiä telttoja käytetään paljon erityisesti vaikeissa oloissa esimerkiksi vuoristoissa. Kaarien määrän lisääminen nostaa teltan painoa mutta erittäin kovaan käyttöön geodeettinen teltta on loistava valinta.

Katso kaikki kupoliteltat täältä

Tunneliteltta

Telttailu, tunneliteltta opas

Tunneliteltassa on useampia samansuuntaisia U-kirjaimen muotoisia kaaria, jotka muodostavat tunnelin. Tunneliteltta pitää aina kiilata maahan, jotta se pysyy kasassa. Tunneliteltassa on lähes aina rakenteesta johtuen tilava eteistila eli absidi, jossa voi säilyttää varusteita kuten kenkiä ja tarvittaessa vaikka valmistaa ruokaa sateen ja tuulen suojassa.

Tunneliteltoissa on lähes aina sisä- ja ulkokangas. Teltan päissä on tuuletusaukot, josta ohjataan ilmaa sisää tuuletuksen saamiseksi. Tunneliteltat ovat yleensä hyvin tukevia kovissakin tuulissa, kunhan tuuli ei käy suoraan pitkän sivun puolelta. Tunneliteltat ovat lisäksi yleensä kevyempia kuin vastaavat kupoliteltat ja siksi mukavampia käyttää pitkillä vaelluksilla.

Katso kaikki tunneliteltat täältä

Kotateltta

Telttailu, kotateltta opas

Nykyaikainen kotateltta koostuu yhdestä kevyestä alumiinisesta keskisalosta. Kotateltta tarjoaa paljon nukkumatilaa usealle ihmiselle. Korkean keskisalon takia pystyt myös seisomaan sisällä teltassa salon kohdalla. Kotatelttoihin on saatavilla lisävarusteena myös kamina. Kotateltta on erinomainen valinta, kun on tarkoitus telttailla suurella porukalla samassa teltassa.

Katso kaikki kotateltat täältä

Retki- ja camping teltat

Telttailu, retkeilyteltta opas

Retki- tai camping –teltat soveltuvat telttailuun leirintäalueella ja siksi niissä on painotettu erilaisia ominaisuuksia kuin vaellusteltoissa. Retkiteltat ovat yleensä vedenpitäviä mutta esimerkiksi pystytyksen helppoudessa ja tuulenkestossa on tingitty. Retkiteltat ovat yleensä liian painavia vaelluskäyttöön koska painon optimointiin ei ole kiinnitetty suunnittelussa huomiota. Retkiteltassa mahtuu nukkumaan monta ihmistä yhtäaikaa, koska ne ovat tilavia. Retkiteltoissa mahtuu myös yleensä seisomaan.

Katso kaikki retkiteltat täältä

Valitse teltta tarpeen mukaan

Teltat jaetaan yleensä suunniteltujen käyttöolosuhteiden mukaan kolmeen luokkaan; kesätelttoihin, 3-vuodenajan telttoihin ja 4-vuodenajan telttoihin. 3-vuodenajan teltat ovat tarkoitettu keväästä syksyyn jatkuvaan käyttöön. 4-vuodenajan teltat ovat rakenteeltaan kestävämpiä ja niissä mm. telttakangas on paksumpaa ja telttakaaret kestävämmät. Näin ne kestävät myös lumikuorman kertymisen teltan päälle. Näiden takia neljän vuodenajan tai ns. talviteltat ovat painavampia kuin vastaavat keväästä syksyyn tapahtuvaan vaellukseen tarkoitetut.

Vinkki: Valitse teltta jolla pärjäät pahimmissa keleissä joita voit vaelluksellasi kohdata.

Valmistajien ilmoittamiin telttojen henkilömääriin kannattaa suhtautua varauksella. Yleinsä mittana on käytetty henkilömäärää, joka teltan alalle sopii nukkumaan. Hyvä nyrkkisääntö on ottaa teltta johon sopii yksi henkilö enemmän kuin on tarvetta. Näin tilaa jää myös tavaroille ja teltan käyttömukavuus kasvaa.

Teltan vedenpitävyys

Telttakankaan vedenpitävyys ilmoitetaan vesipilariarvolla. Arvo kertoo millimetreinä kuinka ison vesimassan paineen kangas kestää. Yleensä arvoa 1500 mm pidetään telttakankaiden kanssa vedenpitävyyden rajana. Tätä suuremmat arvot ovat tarpeellisia käytännössä vain rankkasateilla. Huomioithan että teltan pohjakankaan vesipilariarvon tulisi olla suurempi kuin päällisen, koska pohjaan kohdistuu varsinkin kosteassa maastossa selvästi kovempi vedenpaine.

Henkilökuntamme auttaa mielellään teltan valinnassa!

Lue vinkit makuualustan valintaan täältä

Lue vinkit makuupussin valintaan täältä

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!