Suuri tyhjennysmyynti! Katso tarjoukset

Ulkoiluvaatteiden hoito ja kyllästys

Kuorivaatteet opas

On tärkeää hoitaa vaatteita oikein, jotta niiden käyttöikä ja ominaisuudet säilyvät. Siksi erilaisille teknisille materiaaleille on omat kyllästys- ja pesuohjeet.

Kalvolliset kuorivaatteet

Kalvollisia kuorivaatteita tulee pestä riittävän usein, jotta kankaan pintaan tarttuvat lika, hiki ja rasva eivät tuki kalvoa ja estä kosteuden haihtumista. Jos huomaat että vaatteen hengittävyys on huonompi kuin aikaisemmin, on aika pestä se.

Pese vaatteet joko käsin tai koneessa pesuohjeiden mukaisesti. Normaalit pesuaineet voivat tukkia kalvon ja heikentää kankaan ominaisuuksia, joten pesuun kannattaa valita kalvovaatteille sopiva pesuaine. Vältä etenkin jauhemaista pesuainetta ja linkoamista.

Myös kuorivaatteen vedenpitävyys heikkenee ajan saatossa. Siksi on tärkeää kyllästää takki säännöllisin väliajoin. Mm. vaatteiden pesu kuluttaa pintakyllästettä, joten säännöllinen kyllästäminen on tarpeen. Kyllästys pitää tuotteen vettähylkivänä ja pitää huolen siitä, että hengittävyys pysyy ennallaan. Jos pintakangas on märkä, ei kosteus pääse siirtymään kankaan sisäpuolelta ulkopuolelle. Kuorivaatteet kannattaa kyllästää uudelleen, kun vesi alkaa vaatteen pinnalla pisaroimisen sijasta imeytyä pintakankaaseen.

Suosittelemme kyllästämään kuorivaatteet aina suihkutettavalla kyllästeaineella tai laittamaan kyllästeaine purkkiin joka mahdollistaa suihkuttamisen. Kyllästeaine suihkutetaan kankaan ulkopinnalle. Älä suihkuta ainetta takin sisäpinnalle. Kyllästysaineesta riippuen saatetaan tarvita myös lämpökäsittelyä kiinnittämään kylläste materiaaliin sekä aktivoimaan se. Joidenkin kyllätysaineiden käytössä heikentyneet ominaisuudet voidaan myös palauttaa lämpökäsittelyllä. Lämpö aktivoi kyllästeen, kun pidät vaatetta hetken kuivauskaapissa miedolla lämmöllä tai saunan jälkilämmössä.

Sinua voi myös kiinnostaa artikkelimme kuoritakin valitsemisesta.

Retkeily opas

Untuvavaatteet

Myös untuvavaatteita kannattaa pestä, koska puhdas untuva eristää paremmin. Likainen untuva menee herkemmin kasaan, jolloin myös eristävyys heikkenee.

Seuraa aina valmistajan antamia pesuohjeita. Pese untuvavaate aina untuvalle tarkoitetulla pesuaineella. Voit lingota untuvavaatteen, jos siinä ei ole vedenpitävää kalvoa.

Untuvavaate kannattaa kuivata kuivausrummussa jos vaatteen pesuohje sen sallii. Jos sinulla ei ole kuivausrumpua, tasokuivaa vaate. Kun kuivaat vaatetta kuivausrummussa tai tasolla, untuvaa tulee pöyhiä hellästi useampaan kertaan. Näin vältät untuvat paukkuuntumisen.

Untuvavaatteiden kyllästysaineet suojaavat untuva- ja höyhentäytettä vesipesussa. Valittavanasi on joko suihkutettava tai pesuveteen/pesukoneeseen lisättävä kyllästeaine. Suihkutettava kyllästeaine kyllästää ainoastaan ne alueet, johon sitä suihkutetaan. Pesu taas antaa tasaisen ja kokonaisvaltaisen lopputuloksen.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!