Teemme tilaa varastoon! Jopa -50% Katso tarjoukset

Vinkkejä oikeanlaisen makuualustan valintaan

Telttailu opas

Makuualusta on tärkein nukkumamukavuuteen vaikuttava varuste heti makuupussin jälkeen. Makuualusta eristää nukkujan ja makuupussin kylmästä ja kosteasta maasta ja se on pehmuste kovalla alustalla nukuttaessa.

Makuualustaa valittaessa on tärkeää valita se käyttäjän mukaan ja ottaa hankkia riittävän iso alusta. Alustan tulisi riittää käyttäjän koko pituudelle ja käsien sekä hartioiden pitäisi voida levätä rennosti makuualustan päällä.

Tutustu myynnissä oleviin makuualustoihin tästä

Erilaiset makuualustat

Solumuovinen makuualusta

Plussat:

  • Edullinen vaihtoehto
  • Eristävyys suhteessa sen hintaan ja painoon yleensä hyvä
  • Kevyt ja kestävä

Miinukset:

  • Vie paljon tilaa
  • Ohut solumuovinen alusta ei yleensä ole yhtä mukava nukkuma-alusta kuin ilmatäytteinen makuualusta

Mitä paksumpi solumuovinen makuualusta on, sitä paremmin se eristää. Hyvä nyrkkisääntö on, että alle 1 cm paksuiset solumuoviset makuualustat ovat liian ohuita ja niitä kannattaa välttää. Ne hajoavat liian helposti eivätkä eristä riittävästi.

Erittäin vaativissa oloissa on mahdollista käyttää kahta solumuovista makuualustaa yhdessä. Levitä toinen normaalisti täyteen pituuteensa ja taita toinen kaksinkerroin ja sijoita se keskivartalosi kohdalle. Näin se eristää tärkeimmät alueesi ja samalla saat käytännössä kolme kertaa paksumman makuualustan.

Ilmatäytteiset makuualustat

Ilmatäytteisten makuualustojen paksuudet vaihtelevat täytettynä jopa 2–10 cm välillä. Ilmatäytteiset makuualustat voi jakaa karkeasti kahteen luokkaan: itsestään täyttyviin ja puhallettaviin. Itsestään täyttymä makuualusta täyttyy kirjaimellisesti itsestään kun siinä oleva venttiili avataan. Puhallettavat mallit pitää joko manuaalisesti puhaltaa täyteen tai joissain malleissa käyttää erillistä pumppua. Osassa malleista on lisäksi lisäeristeenä keinokuitua, vaahtomuovia tai untuvaa.

Plussat:

  • Yleensä paksumpi ja pehmeämpi kuin solumuovinen makuualusta ja siten myös mukavampi
  • Menevät pienempään tilaan

Miinukset:

  • Hintavampi kuin solumuovinen makuualusta

Makuupussin R-arvo

R-arvo kuvaa makuualustojen eristyskykyä eli kuinka tehokkaasti kyseinen materiaali estää lämmön kulkeutumista materiaalin toiselle puolelle. Mitä suurempi R-arvo on, sitä paremmin makuualusta eristää ja ei johda kylmää maasta. R-arvoa kannattaa hyödyntää makuualustojen vertailuun.

Tässä taulukossa on karkea arvio R-arvosta muutettuna lämpötilaksi:

Makuualustan R-arvo

Lähtökohtaisesti mitä eristävämpi makuualusta on, sitä hintavampi se myös yleensä on. Hyvään makuualustaan kannattaa kuitenkin panostaa, jotta saat nukuttua yösi hyvin ja hytisemättä. Pahimmillaan retkeilyinto voi loppua lyhyeen, kun käytössä on huonot välineet ja et saa öisin nukuttua ollenkaan tai jos et jaksa kantaa välineitäsi.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!