Vinkkejä oikean makuupussin valintaan
Kuinka paksun makuupussin tarvitsen? Kannattaako minun valita untuva vai kuitutäytteinen makuupussi? Mitä tarkoittaa comfort, limit ja extreme makuupusseissa? Tämä opas vastaa näihin kysymyksiin ja auttaa sinua valitsemaan oikean makuupussin.
Ennen makuupussin ostamista pohdi missä lämpötilassa alimmillaan tulet käyttämään makuupussia, kuinka paljon makuupussi saa painaa ja kuinka pieneen tilaan makuupussin tulee mahtua. Mieti myös makuupussin käyttötarkoitusta. Aiotko käyttää makuupussia leirintäalueella telttaillessa, jolloin kuljetat makuupussia autossa vai suuntaatko usean päivän vaellukselle, jolloin makuupussi kulkee rinkassa?
Löydät kaikki makuupussimme täältä.
Makuupussin käyttölämpötila
Makuupussien käyttölämpötilat ilmoitetaan EN 13537 –standardilla. Standardin mukaan jokaisesta makuupussista ilmoitetaan kolme lämpötilaa:
- Comfort: lämpötila, jossa keskivertonainen nukkuu yönsä mukavasti. Hyvä ohjenuora valitaessa makuupussia naiselle tai aloittelevalle retkeilijälle.
- Limit: lämpötila, jossa keskivertomies nukkuu yönsä kokematta kylmyyttä. Hyvä ohjenuora valittaessa makuupussia kokeneelle retkeilijälle. Standardissa oletetaan keskivertomiehen olevan 173 cm pitkä ja painavan 73 kg.
- Extreme: alin lämpötila, josta selviää yön yli kärsimättä hypotermiasta.
Mieti etukäteen, kuinka kylmällä säällä tulet nukkumaan makuupussissa. Lisää aina pieni turvamarginaali odotettujen olosuhteiden ja makuupussin haluttujen lämpötila-arvojen välille. Jos kuitenkin aiot käyttää makuupussia vuoden ympäri suosittelemme hankkimaan kaksi eri makuupussia eri lämpötiloja varten.
Lämpötila-arvot eivät koske lapsia, sillä lapsen lämmönsäätely on heikompi kuin aikuisen. On myös otettava huomioon, että aikuisten makuupussissa lapsen keho joutuu lämmittämään suuremman ilmamäärän kuin lasten makuupussissa.
Kesämakuupussi, 3-vuodenajan makuupussi vai talvimakuupussi?
Makuupussit erotellaan yleensä myös karkeasti kesämakuupusseihin, 3-vuodenajan pusseihin ja talvimakuupusseihin. Samaa jaottelua on käytetty myös XXL.fi sivustolla helpottamaan sinua valitsemaan juuri oikea makuupussi.
- Kesämakuupussit ovat nimensä mukaisesti kesäkäyttöön. Skaala niissä on kuitenkin laaja ja kevyimmillään ne ovat lähinnä tarkoitettu sisäkäyttöön tai trooppisiin maihin matkaaville mutta paksuimmillaan ollaan jo hyvin lähellä 3-vuodenajan makuupussia.
- 3-vuodenajan makuupussit ovat paksumpia kuin kesämakuupussit ja niitä voidaan yleensä käyttää keväästä-syksyyn riippuen pussin paksuudesta ja käyttäjästä.
- Talvimakuupussit ovat paksuja ja tarkoitettuja kovaan pakkaseen. Paksuimmat mallit koostuvat useasta sisäkkäisestä pussista lämmöneristyskyvyn parantamiseksi.
Untuva- vai kuitutäytteinen makuupussi?
Untuvatäytteinen makuupussi
Plussat:
- Untuva eristää todella hyvin
- Pakkautuu pieneen tilaan ja on kevyttä
- Säilyttää eristyskykynsä pitkään
- Erinomainen lämmönsäätelykyky. Se pitää nukkujan lämpimänä kylmällä ja viileänä kuumalla.
- Kestävä materiaali
Miinukset:
- Untuvan eristyskyky heikkenee kastuessa
- Untuva kuivuu hitaammin kuin tekokuitu
- Untuva on kalliimpi materiaali kuin tekokuitu
Fill Power -arvo
Untuvan eristyskyky ja laatu ilmoitetaan Fill Power -arvolla. Fill Power -arvo kertoo kuinka monta kuutiotuumaa yksi unssi untuvaa täyttää. Mitä suurempi Fill Power -arvo on, sitä enemmän untuvaa on yhdessä kuutiotuumassa. Suuremman Fill Power -arvon omaava makuupussi pakkautuu pienempään tilaan ja on kevyempi kuin yhtä lämmin huonomman Fill Power -arvon omaava makuupussi. Tämän selittää se, että laadukasta untuvaa tarvitaan vähemmän, jotta makuupussi on yhtä lämmin.
Huom! Fill Power -arvoa ei tule kuitenkaan sekoittaa lämpimyyteen. Lämpimyyteen vaikuttaa myös lukuisat muut seikat, kuten untuvan määrä ja tuotteen materiaalin paksuus.
- Arvot: 400-450 keskilaatuinen
- Arvot: 450-550 hyvä laatu
- Arvot: 550-750 erittäin hyvä laatu
- Arvot :750+ erinomainen laatu
Keinokuitu
Plussat:
- Toimii paremmin kosteissa oloissa
- Menettää vähemmän eristyskykyä kastuessa kuin untuva
- Yleensä edullisempi vaihtoehto kuin untuva
Miinukset:
- Käyttöikä yleensä lyhyempi kuin untuvatäytteisellä makuupussilla
- Painaa enemmän, eikä mahdu yhtä pieneen tilaan
Makuupussin koko ja muut merkinnät
Makuupussia ostaessa tarkista myös sen pituus. Vaihtoehdot ovat yleensä 180 cm, 195 cm tai 215 cm. Saatavilla on myös tavallista leveämpiä makuupusseja. Voit myös liittää kaksi makuupussia yhteen jos niissä on vetoketjut eri puolilla. Makuupussin tuotetiedoissa on R tai L jotka tarkoittavat oikeaa ja vasenta. Tämä osoittaa millä puollella makuupussia vetoketju on kun makaat pussissa.
Lisävarusteet
Hankkimalla makuupussiin erillisen sisälakanan pidennät sen käyttöikää kun varsinaista pussia ei tarvitse pestä niin usein. Lisäksi sisäpussilla on helppo parantaa oman makuupussin lämmöneristystä ja näin käyttää samaa makuupussia pidemmälle syksyyn. Jos nukut taivasalla makuupussiin voi hankkia vedenpitävän päällisen. Hanki myös retkityyny parantamaan yöuniasi.
Löydät makuupussin lisävarusteet täältä.
Muista myös että makuupussin toimintaan ja lämpimyyteen vaikuttaa myös makuualusta. Jos makuualusta johtaa maasta kylmää ja kosteutta, laadukas makuupussi ei välttämättä riitä pitämään sinua lämpimänä. Laadukas makuupussi tarvitsee kaverikseen hyvän makuualustan. Lue myös vinkit makuualustan välintaan täältä.
Täältä löydät kaikki makuualustat.
Henkilökuntamme auttaa sinua mielellään valitsemaan oikeanlaisen makuupussin sinun tarpeisiisi. Mukavaa retkeä ja makoisia yöunia!