XXL logo
Kirjaudu sisään
  • Ilmainentoimitus yli 50€ tilauksiin*
  • 100päivän vaihto- ja palautusoikeus
  • Ilmainen*palautus ja vaihto

Valitse oikeanlainen kuoritakki ja pysy kuivana sateella

Kuoritakki opas

Sääolosuhteet vaikuttavat luonnollisesti paljon ulkoiluvaatteiden valintaan. Jos aiot liikkua ulkona myös huonolla säällä, kuoritakista tulee paras ystäväsi. Tuulisella ja sateisella kelillä on mukava sujauttaa huppu päähän ja pysyä kuivana ja lämpimänä suojaavan kuorikerroksen alla. Hyvät kuorivaatteet eivät päästä tuulta ja sadetta läpi, eikä välikerrokseen sitoutunut lämmin ilma pääse karkaamaan kuorikerroksen läpi.

Hengittävyys

Nykyaikaisten materiaalien ja kerrosrakenteen avulla kuoritakeista on saatu entistä hengittävämpiä. Kuitenkin juoksun ja hiihdon kaltaisiin lajeihin, joissa syke on erittäin korkealla, kannattaa valita hengittävämpi tekninen materiaali. Sykkeen ollessa korkealla hikoilu on voimakkaampaa, eikä kuoritakin kalvon lämmönpoistokyky ole riittävä.

Useissa kuoritakeissa on kainaloissa vetoketjulliset tuuletusaukot eli ventilaatiot, joiden avulla on helppo säädellä lämpötilaa tarvittaessa. Monesti retkeillessä selkää lämmittää reppu tai rinkka, jolloin tuuletusaukkojen vetoketjut kannattaa jättää auki.

Tuuletusaukkojen lisäksi huppu nousee yhdeksi kuoritakin tärkeimmistä ominaisuuksista. Se suojaa niskaa ja päätä vaativissa sääolosuhteissa. Hupuissa on yleensä hyvät kiristysmahdollisuudet. Kolmipistekiristys, eli tarrat tai kuminauhat poskissa ja niskassa, tekee hupusta istuvan ja pään liikkeisiin mukautuvan. Kun muistaa vielä kiristää hihansuut ja vetää vetoketjun kiinni leukaan saakka, voi olla varma, että tuuli ja viima eivät pääse tunkeutumaan takin sisään.

Vedenpitävyys

Mitä tarkoittaa vesipilariarvo?

Se, miten hyvin kuoritakki pitää vettä, riippuu kuoritakin vesipilariarvosta. Lyhyesti sanottuna vesipilari kertoo, kuinka paksun vesimassan aiheuttaman paineen kuorivaate kestää. Mitä korkeampi on vesipilari, sitä korkeampaa vedenpainetta vaate kestää.

Kuoritakki, jossa on matalampi vesipilariarvo, riittää usein kävelylenkeille sadesäässä, mutta esimerkiksi vaeltamiseen, pyöräilyyn ja retkeilyyn kannattaa harkita kuoritakkia korkeammalla vesipilarilla. Kuoritakkia valitessa kannattaa pitää ehdottomana miniminä 5 000 mm:n vesipilaria. Jos kuoritakkia on aikomus pitää kovalla sateella pidemmän aikaa, kannattaa valita korkeampi vesipilari. Esimerkiksi Gore-Tex-kalvon vedenpitävyys on vähintään 28 000 mm vesipilaria.

Mitä tarkoittaa teipatut tai hitsatut saumat?

Jotta vaate olisi oikeasti vedenpitävä saumat ja vetoketjut usein teipataan ompelun jälkeen. Näin varmistetaan ettei saumasta pääse vesi läpi. Saumoista voi tehdä vedenpitävät myös hitsaamalla.

Valitse kuoritakki käyttötarkoituksen mukaan

Kuoritakin valinta riippuu vuodenajasta ja siitä, millaisten aktiviteettien aikana takkia aikoo käyttää. Valikoimastamme löytyy kuoritakkeja laidasta laitaan:

  • Ohuemmat kuoritakit ovat yleensä myös hengittäviä ja soveltuvat esimerkiksi pyöräilyyn ja kesäulkoiluun. Ne palvelevat hyvin lämpimällä säällä ja sujahtavat helposti myös mukaan reissuun keveytensä ja pienen kokonsa ansiosta.
    • Esimerkiksi takit, jotka on varustettu Gore-tex active -kalvolla
  • Paksummat kolmikerroksiset kuoritakit sopivat vaativampiin olosuhteisiin, kuten vaeltamiseen ja kiipeilyyn. Ne suojaavat parhaiten haastavissa sääolosuhteissa kolmikerroksisen rakenteensa ansiosta. Vedenpitävä kalvo laminoidaan päällykankaan ja sisäkankaan väliin, joka tekee takista kestävämmän. Näin takki kestää myös painavan rinkan aiheuttaman paineen ja muun kulutuksen.
    • Esimerkiksi takit, jotka on varustettu Gore-tex pro -kalvolla
  • Kaksikerroksiset kuorivaatteet tarjoavat vaihtoehdon ohuiden ja paksujen kuoritakkien välimaastosta. Niissä vedenpitävä kalvo on yleensä laminoitu kankaan pinnalle ja sisäpuolelta löytyy verkkovuosi. Ne sopivat monipuolisesti erilaisiin aktivitteetteihin, ja ovatkin yleisimmin käytetty takkimalli. Takki tuntuu mukavalta päällä verkkomaisen vuorikankaan ansiosta, jonka ansiosta takki ei liimaudu ihoon kiinni vaan tuntuu mukavalta.
    • Esimerkiksi takit, jotka on varustettu Gore-tex -kalvolla

Ohuttakin kuoritakkia voi käyttää ympärivuotisesti, mikäli muistaa kerrospukeutumisen. Takin alle puettavien kerrosten määrää säätelemällä takista voi muokata lämpötilaan sopivan. Kylmemmän sään kuoritakkia valittaessa kannattaa ostaa riittävän suuri koko, jonka alle mahtuu lämmittävä välikerros. Liian tiukan ja pienen kuorivaatteen alle ei mahdu sitoutumaan riittävästi ilmaa. Muutaman kerran eri olosuhteissa vaatetta testattuaan löytää varmasti sopivan määrän vaatteen alle puettavia kerroksia.

Kuoritakki opas2

Mitä pukea kuoritakin alle

Kuoritakin alla kannattaa hyödyntää kerrospukeutumista. Erilaiset materiaalit toimivat hyvin kerroksittain, ja kerrosten väliin jäävä ilma lämmittää.

Aluskerrasto on aina ihoa vasten tuleva ensimmäinen kerros. Voit valita joko merinovillaisen tai teknisen aluskerraston tai näiden yhdistelmän. Merinovilla tuntuu miellyttävältä ihoa vasten myös hikoillessa, eikä ala haisemaan. Tekninen kerrasto siirtää kosteutta pois iholta, jolloin olo pysyy mukavana. Voit valita kerraston paksuuden sään mukaan. Mitä kylmempi keli, sitä paksumpi merinovillainen kerrasto kannattaa valita, jotta pysyt lämpimänä. Puuvillaista aluspaitaa kannattaa välttää, koska se kostuu, kylmenee ja alkaa haisemaan herkästi.

Katso vinkkejä kerraston valintaan täältä

Välikerros on toinen kerros, joka tulee aluskerraston ja kuoritakin väliin. Välikerroksen tehtävä on lämmittää. Välikerroksena käytetään usein fleeceä tai villapaitaa. Hyvä vaihtoehto on fleece, sillä se hengittää, sen lämpöarvo on sama kuin villan, se on helppohoitoinen ja kuivuu nopeasti. Talvella välikerroksia voi olla useitakin, mutta syys- ja kevätsäällä usein yksi välikerros riittää.

Kuoritakin pesu

Kuoritakkia kannattaa pestä riittävän usein, jotta kankaan pintaan tarttuvat lika ja rasva eivät tuki kalvoa ja estä kosteuden haihtumista. Pese vaatteet joko käsin tai koneessa pesuohjeiden mukaisesti. Normaalit pesuaineet voivat tukkia kalvon ja heikentää kankaan ominaisuuksia, joten pesuun kannattaa valita kalvovaatteille sopiva pesuaine. Pesu kuluttaa pintakyllästettä, joten säännöllinen kyllästäminen on tarpeen. Kyllästys pitää tuotteen vettähylkivänä ja pitää huolen siitä, että hengittävyys pysyy ennallaan.

Täältä löydät kaikki vaatteiden hoitotuotteet.

28 syys 2022

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!