Teemme tilaa varastoon! Jopa -50% Katso tarjoukset

Kuinka valita oikeanlaiset lumikengät

Lumikenkä opas

Kenelle lumikenkäily sopii?

Lumikenkäily sopii kaikille, jotka pystyvät kävelemään. Se on nivelystävällinen tapa liikkua ulkona ja kokea luonto uudella tavalla. Lumikengillä pääset paikkoihin, joissa muuten uppoaisit hankeen.

Voit itse päättää, kuinka raskasta lumikenkäily on. Mitä nopeampaa kävelet, sitä korkeammalle sykkeesi nousee. Jos haluat haastaa itseäsi, suuntaa mäkiseen maastoon, jolloin lumikenkäily on rankempaa. Jos taas haluat lempeän kävelyretken luonnossa, suuntaa tasaiseen maastoon ja kävele hiljakseen.

Oletko nähnyt ihmisiä kiikkumassa vuoren rinnettä ylös lumikengillä sukset selässä? Lumikengillä voit myös kävellä ylös ja sitten lasketella suksilla alas.

Miten lumikengillä kävellään?

Kävele normaalisti, mutta varmista, että nostat polvia sen sijaan, että vetäisit lumikengät lumen läpi. Siten lumikengät pitävät paremmin. Voit hyvin käyttää sauvoja kävellessäsi. Sen lisäksi, että ne ovat mukava apu kulkiessasi jyrkkiä rinteitä ylös ja alas, saat myös ylävartalollesi treeniä.

Jos mäki on jyrkkä, kannattaa ottaa lyhyempiä askeleita. Huomaat nopeasti, että kävely on raskasta, jos kävelet pitkillä askelilla.

Laske jalkasi alas varmalla ja aktiivisella tavalla, kun kävelet ylöspäin. Silloin saat paremman otteen alustasta, ja saat paremman pidon. Jos irtolunta on paljon, voit kävellä haarakäyntiä. Käytä sauvoja aktiivisesti, aivan kuten hiihtäessäsi.

Alamäessä kannattaa pitää painopiste takana. Tee se laskemalla takamustasi hieman. Pidä sauvat vartalosi takana.

Mitä minun pitäisi huomioida ostaessani lumikenkiä?

Useilta valmistajilta löytyy erikseen naisten, miesten ja lasten malli. Lumikengän valintaan vaikuttaa mm. paino ja kengänkoko. Suurempi lumikenkä kantaa paremmin hangessa. Mitä painavampi käyttäjä on, sitä suurempi lumikenkä kannattaa yleensä valita.

Huomioi myös lumikenkien käyttötarkoitus ostaessasi lumikenkiä.

  • Jos teet lyhyitä kävelyretkiä tasaisessa ja helpossa maastossa, voit valita yksinkertaiset ja pienemmät lumikengät.
  • Jos aiot kävellä pitkään syvässä puuterilumessa tai sinulla on painava reppu, suosittelemme valitsemaan suuremmat lumikengät, jotka ovat noin 30–36 tuumaa pitkät. Suuremmat lumikengät soveltuvat hyvin myös metsästykseen. Muista huomioida valintaa tehtäessä oma painosi ja kannettavan repun paino.
  • Jos aiot liikkua mäkisessä ja jäisessä maastossa, valitse lumikengät, joiden pohjassa on jääpiikit, jääraudat tai hampaat. Hampaat toimivat jäärautojen tavoin ja takaavat hyvän pidon lumella.
  • Jos haluat juosta hangessa tai liikkua nopeasti, valitset kevyt ja hieman joustava lumikenkä. Juoksuun tarkoitetut lumikengät ovat kapeammat ja yleensä 21–25 tuumaa pitkät.
Lumikengät, opas

Lumikenkiä valmistetaan useista eri materiaaleista. Materiaalin valinta on yleensä mieltymyskysymys. Jotkut suosivat putkirunkoisia lumikenkiä, kun osa taas valitsee komposiitti lumikengät. Komposiitista valmistetut lumikengät ovat kevyitä, kun taas putkirunkoiset lumikengät kantavat yleensä hyvin, koska niiden rakenne on usein suurempi. Osa taas valitsee materiaaliksi puun, joka on luontoystävällisempi valinta. 

Lumikenkien hintaero johtuu käytetyistä materiaaleista ja lumikengän ominaisuuksista. Arvokkaammat lumikengät ovat kestävämmät ja niiden runko on vahvempi. Niissä on kantanousu, sekä pohjassa on usein jäärauta tai hampaat. Lumikenkien siteet vaihtelevat myös suuresti. Ne kestävät aktiivista lumikenkäilya eri maastoissa ja olosuhteissa.

Etsi lumikengät, jotka istuvat sinulle hyvin ja, jonka ominaisuudet sopivat käyttötarkoitukseesi. Sinun pitäisi pystyä kävelemään normaalisti, ja polvea nostaessa kärjen pitäisi nousta ylös, kun taas takaosan vetää lumen läpi.

Katso kaikki lumikengät ja vaellussauvat

Lisää vinkkejä lumikengillä kävelyyn

Pukeudu samalla tavalla kuin olisit menossa hiihtämään tai patikoimaan, kun on kylmä. Suosittelemme, että noudatat kolmen kerroksen periaatetta. Voit käyttää lähes mitä tahansa kenkiä lumikengissä, mutta suosittelemme valitsemaan lämpimät ja vedenpitävät talvikengät, jotka myös tukevat nilkkaa. Kevyet retkeilykengät sopivat myös hyvin lumikenkiin.

Lenkkareita voi käyttää, jos polut ovat kovat. Suosittelemme säärystimiä, jotka estävät lumen pääsyn kenkään ja pitävät sinut paremmin lämpimänä. Varsinkin irtolumessa säärystimet ovat hyvät.

Voit käyttää tavallisia sauvoja tai teleskooppisauvoja. Sauvan pituuden tulisi olla hieman pidempi kuin sauvakävelysauvan, eli kerro pituutesi x 0,75.

Pakkaa hyvät eväät reppuun ja suuntaa hankeen. Luonnossa tavataan!

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!