Teemme tilaa varastoon! Jopa -50% Katso tarjoukset

Retkelle riippumaton kanssa? Tässä sinulle vinkkejä

riippumatto opas

Yön viettäminen ulkona on upea elämys, riippumatta iästä. Kun nukut riippumatossa, olet lähellä luontoa, ja se onkin hyvä vaihtoehto teltassa nukkumiselle. Jos ostat riippumaton, jossa on mukana tarppi tai katto, nukut säältä suojattuna, aivan kuten teltassa

Millaisen riippumaton valitsisin?

Vaelluksille ja retkille on tarjolla laaja valikoima riippumattoja, yksinkertaisemmista malleista vaellusriippumattoihin. 

Suosituimpien klassisten riippumattomallien joukossa on malleja tuotemerkeiltä kuten Ticket To The Moon, Sea to Summit ja Hawaii Hammock. Näitä on XXL:ssä saatavilla yhdelle henkilölle, kahdelle henkilölle ja useammalle henkilölle.

Jos haluat lisää nukkumismukavuutta, voit valita kahden hengen riippumaton, vaikka nukkuisit siinä yksin.

Katso valikoimamme riippumattoja täältä

Flying Tent - riippumatto-teltta

Jos kaipaat enemmän suojaa nukkuessasi riippumatossa, kannattaa tutustua Flying Tent -riippumattotelttaan.

Riippumatto? Teltta? Sadeviitta? Flyting Tent on vähän näitä kaikkia, ja onkin mainio valinta retkille ja vaelluksille.

Riippumattoteltassa on mukana sekä hyttysverkko että tarppi, mutta ne saa helposti poistettua, jos haluat katsella tähtitaivasta. Riippumattoteltan saa helposti asennettua maahan, jolloin voit käyttää sitä telttana yhdelle hengelle. Sattuiko vaellukselle huono sää? Pohjaa voi käyttää myös sadeviittana!

Riippumattoteltta painaa enemmän kuin yksinkertainen standardiriippumatto, mutta vastineeksi saat paljon mukavuutta ja integroituja ominaisuuksia. Se onkin paras valinta sille, joka haluaa retkelleen toimivan ja kätevän yöpymisratkaisun.

Huom! Kaikissa riippumatoissa ei tule mukana ripustusköysiä, jolloin sinun pitää ostaa ne erikseen.

Miten riippumatto ripustetaan?

Riippumatto on helppo ripustaa! Ensimmäinen asia on etsiä kaksi puuta, jotka ovat sopivalla etäisyydellä toisistaan alueella, jossa haluat yöpyä.

Vinkki: Kun valitset riippumatolle paikkaa, kannattaa miettiä tuuli- ja sääolosuhteita. Jos tuulee kovaa ja on kylmä, saattaa olla järkevää ripustaa riippumatto lämpimään paikkaan, jotta lämpimänä pysyminen on helpompaa. 

Riippumattojen kiinnitysmekanismit vaihtelevat jonkin verran. Tutustu ripustustapaan jo ennen vaellustasi, jottei sinun tarvitse ihmetellä asiaa, kun on aika käydä nukkumaan.

XXL:n valikoiman riippumatoissa kiinnitysmekanismina on usein kiristysnarut ja karabiinihakaset.

Kun olet löytänyt puut, joiden väliin haluat riippumaton, kiinnitä ripustusnarut puiden ympärille ja kiinnitä riippumatto käyttäen karabiinihakasia. Venytä riippumattoa tarpeeksi suoraksi, jottet päädy nukkumaan banaaniasennossa.

Millainen makuualusta riippumattoon?

Riippumatta lämpötilasta riippumaton pohja on tärkeä eristää. Jos näin ei tee, tulee helposti kylmä, vaikka olisikin lämpimän makuupussin sisällä.

Riippumaton makuualustaksi kannattaa valita alusta, joka on eristetty hyvin. Kylmempinä öinä on hyvä olla alusta, jonka täyte on untuvaa tai synteettistä materiaalia. Tarkista R-arvo valitessasi makuualustaa. Jos nukut ulkona talvella, alustan R-arvon tulisi olla vähintään 5-.

Therm-a-Restillä on oma makuualustansa, joka sopii täydellisesti Slacker-riippumattoon. Riippumattoon tarkoitetun makuualustan etuina on, että se istuu täydellisesti, mikä lisää nukkumismukavuutta.

Myös poron- tai lampaantaljaa voi käyttää alustana. Ne ovat hiukan painavampia kantaa, mutta toimivat hyvin riippumaton lämmön eristeenä.

On myös mahdollista ostaa riippumaton eriste, jonka saa kiinnitettyä riippumaton alapuolelle.


Muista riippumattoon tarpeeksi lämmin makuupussi 

Mukava ja lämmin makuupussi tekee riippumatossa yöpymisestä entistäkin hauskempaa ja miellyttävämpää. Kannattaa valita makuupussi, joka on tarkoitettu hieman kylmemmälle säälle kuin yöpymissää. Muista, että myös kesäisin yöt voivat olla koleita.

Lue lisää makuupussin valinnasta täältä.

Riippumatto retkeily

Riippumatossa nukkuminen sateella 

Nukkumisesta riippumatossa sateella voi helposti tulla kovin ikävä kokemus. Tarpilla ratkaiset tämän helposti. Kun sinulla on katto riippumatossasi, pysyt kuivana yön yli.

Muista laittaa myös reppu ja muut varusteet tarpin alle, jotta ne eivät kastu.

Hyttysverkko riippumattoon

Kesä on täydellistä aikaa riippumattoretkille. Valitettavasti myös hyttyset ja muut hyönteiset rakastavat kesää. Siksi kannattaakin hankkia hyttysverkko. Valitse hyttysverkko, joka on samaa merkkiä kuin riippumatto, jotta ne sopivat varmasti yhteen.

Lasten kanssa riippumattoretkelle

Retkeily ja riippumatossa yöpyminen sen yhteydessä sopivat kaikenikäisille. Lapset voivat halutessaan yöpyä ihan omassa riippumatossa. Näin sekä he että sinä saatte paremmin nukuttua.

Lasten yöpymistä silmälläpitäen kannattaa hankkia kahden hengen riippumatto.

Ota mukaan luettavaa ja otsalamppu, ja mielellään myös lyhty. Näin saat luotua mukavan ja turvallisen yöpymisen riippumatossa.

Kannattaa aloittaa lyhyellä retkellä 

Kun nukut ensimmäistä kertaa riippumatossa – etenkin, jos retkellä on mukana lapsia – voi olla hyvä suunnata lähelle kotia tai hyvien kulkuyhteyksien päähän. Silloin on mahdollista palata kotiin, jos yöpyminen ei tunnukaan mukavalta.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!