Teemme tilaa varastoon! Jopa -50% Katso tarjoukset

Pukeudu kolmen kerroksen periaatteen mukaisesti

Ulkoillessa oikeat vaatteet ovat välttämättömät, jotta et palele tai kastu. Suomen neljä vuodenaikaa haastaa pukeutumista, mutta kerrospukeutumisen avulla voit käyttää esimerkiksi samaa ulkoilutakkia ympäri vuoden. Kolmen kerroksen periaate on hyvä tapa välttää kylmää ja kosteutta, jotta voit nauttia ulkoilusta. Säädä lämpötilaa riisumalla ja pukemalla vaatekerroksia matkan varrella.

Kerrospukeutuminen, 1. kerros

Alin kerros

Kosteutta siirtävät villaiset tai tekniset alusvaatteet

Kun aiot liikkua pitkään, kuten vaelluksella, hikoilet ja syntyy kosteutta. On tärkeää, että alin kerros siirtää kosteuden pois, jotta vältät kylmyyden. Siksi suosittelemme, että käytät joko teknistä tai villaista aluskerrastoa, joka istuu vartalonmyötäisesti.

Tekniset, synteettisestä materiaalista valmistetut alusvaatteet siirtävät kosteutta tehokkaasti, mutta ne eivät eristä yhtä hyvin kuin villa. Joten jos aktiivisuustaso on korkea, suosittelemme teknisiä alusvaatteita.

Villa lämmittää ja eristää paremmin kuin synteettinen materiaali. Oletpa sitten ulkona kylmällä säällä tai liikut rauhallisesti, suosittelemme villaa sisäkerrokseksi.

Emme suosittele puuvillan käyttöä alimpana kerroksena, koska se pysyy kosteana ja kuivuu hitaasti.

Lue myös: Villaiset vai tekniset alusvaatteet?

Kerrospukeutuminen 2. kerros

Välikerros

Villa, fleece tai kevytuntuvatakki

Toiseksi kerrokseksi suosittelemme fleeceä, villaa, primaloftia tai untuvaa. Tämä vaatekerros siirtää kosteutta, mutta sen ensisijainen tehtävä on lämmön eristäminen. Se nimittäin muodostaa ilmakerroksen sisimmän ja uloimman vaatekerroksen väliin. Valitse paksuus lämpötilan ja aktiivisuustason perusteella.

Kerrospukeutuminen 3. kerros

Kuorikerros

Kuoritakki tuulta ja sadetta vastaan

Uloimman kerroksen tulisi suojata sateelta, tuulelta ja lumelta. Siksi kuoritakki, jossa on tuulen- ja vedenpitävä ja hengittävä kalvo, on erittäin suositeltava vaihtoehto. Markkinoilla on useita teknologioita, kuten GoreTex®, Dermizax® tai HellyTech®. Muista myös, että takin alle tulee mahtua kaksi kerrosta, joten valitse malli, jossa on mukava liikkua.

Monissa kuoritakeissa on kainaloissa tuuletusaukot sekä verkkovuorilliset taskut, joiden kautta ylimäärästä lämpöä voi päästää haihtumaan. Kuoritakki on erinomainen valinta myös kovatehoiseen liikuntaan huonolla säällä, sillä se pitää olon lämpimänä ja kuivana. Lue lisää kuoritakin valinnasta täältä.

Softshelltakki puolestaan sopii kuiville ja lämpimille keleille, koska se ei ole vedenpitävä.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!