Kaikki vaatteet ja kengät* -25% Katso tarjoukset

Näin valitset aluskerraston

Tekninen vai villainen aluskerrasto?

Aluskerraston valinta opas1

Sekä villaisissa että synteettisissä aluskerrastoissa on erinomaisia ominaisuuksia, mutta kumpi sinun kannattaisi valita? Aloita vastaamalla kysymyksiin: mihin käyttötarkoitukseen aluskerrasto tulee ja, kuinka kovaa aiot liikkua? Aiotko liikkua suurimmaksi osaksi rauhallisesti, vai onko sinun tarkoitus treenata kovempaa?

Villainen aluskerrasto lämmittää

Valitse villainen aluskerrasto matalan intensiteetin aktiviteetteihin

Villa on luonnonkuitu, jolla on ainutlaatuinen eristyskyky, joka auttaa sinua pysymään lämpimänä. Jos olet ulkona paljon paikoillasi, villa-aluskerrasto on ehdottomasti lämpimin vaihtoehto. Villa-aluskerrastoja on eri paksuisia, joten valitse paksuus pakkasasteiden mukaan. Kylmemmälle kelille paksumpi aluskerrasto ja leudommille säille ohuempi villa-aluskerrasto.

Villa-alusvaatteet eivät siirrä kosteutta yhtä hyvin kuin tekniset aluskerrastot. Toisaalta villalla on ainutlaatuinen ominaisuus, että se voi imeä jopa 30 % omasta painostaan kosteutta ja silti lämmittää. Jos hikoilet tai kastut, villa auttaa sinua silti pysymään lämpimänä.

Merinovilla on suosittua ja sitä käytetään usein monien eri toimittajien aluskerrastoissa. Merinovillan etuna on, että se ei kutita, koska siinä on paljon ohuempia kuituja tavalliseen villaan verrattuna. Merinovilla on myös luonnollisesti joustavaa, mikä lisää vaatteen liikkuvuutta ja mukavuutta.

Villa-aluskerrastot ovat myös hyvä valinta jokapäiväiseen käyttöön viileinä päivinä, jolloin kosteuden siirron tarve ei ole suurinta.

Villa-aluskerrasto on aina lämpimämpi kuin tekninen aluskerrasto.

Katso naisten villa-aluskerrastot täältä

Katso miesten villa-aluskerrastot täältä

Aluskerrastonvalinta opas 2

Mitä eroa on villalla ja merinovillalla?

Merinovilla on peräisin merinolampaasta, joka on erityisesti villantuotantoon soveltuva lammastyyppi. Se on yleisin Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Merinovillan ja villan ero on siinä, että merinovillalla on muita villatyyppejä pidemmät ja ohuemmat kuidut, ja se tuntuu iholla kevyeltä ja pehmeältä. Kuidut ovat myös joustavampia kuin tavallisessa villakuidussa, ja se pysyy muodossaan paremmin.

Villa on tekstiilikuitu, joka saadaan esimerkiksi lampaiden ja vuohien turkista, kun taas merinovilla on peräisin vain merinolampaasta. Suurin ero on se, että merinovilla on keskimääräistä villaa pehmeämpää ja hienompaa, joustavampaa ja vähemmän venyvää kuin tavallinen villa.

Lyhyesti sanottuna suurin ero on se, että merinovilla on pehmeämpää ja pysyy paremmin muodossaan. Merinovilla myös kutittaa vähemmän kuin tavallinen villa.

Villaa treeniin

Monet ihmiset haluavat treenata villavaatteissa useista syistä. Villa estää luonnollisesti bakteereja kasvamasta, jolloin hiki haisee vain vähän käytön jälkeen. Hiki ei myöskään tartu samalla tavalla kuin synteettiseen materiaaliin. Toisin sanoen voit käyttää vaatetta useita kertoja pesemättä sitä. Muista vain tuulettaa se käytön jälkeen. Se on hyväksi myös ympäristölle!

Villa myös säätelee lämpötilaa, eli se viilentää, kun se on kuuma, ilman että se tuntuu tarttuvan ihoon. Sillä on myös eristäviä ominaisuuksia, jotka säätelevät sekä lämpötilaa että kosteutta.

Tekninen aluskerrasto siirtää parhaiten kosteutta

Valitse tekninen aluskerrasto korkean intensiteetin aktiviteetteihin

Jos aiot treenata kovaa, kuten juosta, hiihtää tai lasketella, kehosi alkaa tuottaa hikeä. Tekninen aluskerrasto siirtää kosteutta paremmin, koska synteettiset kuidut imevät vähemmän hikeä kuin luonnonkuidut, kuten villa ja puuvilla. Tämä tarkoittaa, että tekniset alusvaatteet kuivuvat myös nopeammin kuin villa ja puuvilla.

Polyesteri ja polypropeeni ovat suosittuja kuituja, joita käytetään teknisissä aluskerrastoissa. Ne ovat erittäin kevyitä ja siirtävät hyvin kosteutta.

Synteettiset kuidut ovat myös usein kestävämpiä kuin puhdas villa. Tekniset alusvaatteet imevät hajuja helpommin kuin villa varsinkin pitkäaikaisessa käytössä, mutta ne on puolestaan helpompi pestä kuin villavaatteet.

Milloin valitsen tekniset alusvaatteet? Jos aiot treenata kovaa ja hikoilla paljon, tekniset alusvaatteet ovat paras valinta. Ne ovat kosteutta siirtäviä ja nopeasti kuivuvia, joten ne sopivat parhaiten korkean intensiteetin aktiviteetteihin.

Villan ja synteettisen materiaalin yhdistelmä

Valitse yhdistelmä, kun liikut korkealla intensiteetillä kylmällä säällä

On myös vaatteita, jotka sisältävät sekä villaa että synteettisiä kuituja. Tällaiset aluskerrastot sopivat hyvin, kun olet aktiivinen ulkona kylmällä säällä. Villa tarjoaa hyviä lämmittäviä ominaisuuksia, kun taas synteettinen materiaali siirtää paremmin kosteutta.

Vaikka merinovilla ei kutita, se voi aiheuttaa ihoärsytystä herkkäihoisille. Yleensä se on villan lanoliini, johon iho reagoi. Silloin kannattaa ehkä valita kaksikerroksinen aluskerrasto, jossa tekninen materiaali tulee lähimmäs ihoa, jotta se ei kutita ja merinovilla sen päälle. Samalla kosteus siirtyy pois iholta, kun taas ulkokerroksen villa toimii eristävästi. Siksi kaksikerroksiset alusvaatteet ovat täydellinen valinta, jos sinulla on herkkä iho.

Aluskerraston valinta opas 3 lapset

Villainen vai tekninen aluskerrasto lapsille

Villa kutittaa monien lasten mielestä paljon, eivätkä he käytä villaa tämän vuoksi. Silloin suosittelemme kokeilemaan sen sijaan merinovillaa. Se kutittaa vähemmän kuin tavallinen villa.

Toinen mahdollisuus on käyttää aluskerrastoa, joka on valmistettu villan ja synteettisten kuitujen sekoitteesta. Useissa villa-alusvaatteissa on synteettinen sisäpuoli, joten sen ei pitäisi kutittaa. Se myös siirtää hyvin kosteutta. Lasten Helly Hansen Life Merino Midweight on sekoitus merinovillaa ja Lifa®-teknologiaa. Tällä tavoin villa ei ole kosketuksissa ihon kanssa, ja siksi se ei kutita.

Tekninen aluskerrasto sopii hyvin vauhdikkaisiin harrastuksiin, kuten jääkiekkoon ja jalkapalloon talvella. Tekninen aluskerrasto ei ole yhtä lämmin kuin merinovillainen, mutta se siirtää erinomaisesti kosteutta.

Katso lasten teknisten ja villa-alusvaatteiden valikoima täältä

Villaisten ja teknisten aluskerrastojen pesu

100% villa-aluskerrastoa ei tarvitse pestä jokaisen käyttökerran jälkeen, koska hajut eivät tartu villaan samalla tavalla kuin tekniseen materiaaliin. Riittää, että vaate tuuletetaan käytön jälkeen, mutta jossain vaiheessa se on kuitenkin pestävä. Käytä villalle nestemäistä pesuainetta, koska se on hellävaraisempaa kuin jauhe. Älä käytä huuhteluainetta, koska se tukkii kuidut. Muista myös valita villaohjelma pesukoneestasi.

Älä käytä kuivausrumpua villalle, koska se voi kutistaa vaatteen.

Osta Re-Claimin villapesuaine täältä

Tekniset aluskerrastot tulee yleensä pestä 40 asteessa, mutta tarkista lämpötila pesulapusta. Älä käytä huuhteluainetta, koska se voi tukkia materiaalin kuidut. Kuivaa vaate ilmassa, se kuivuu nopeasti. Tekninen aluskerrasto on kulutuskestävämpi kuin villa-aluskerrasto ja, siksi sen voi pestä myös useammin.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.