Talviaktiviteetteja lasten kanssa

W03 Leisure&Youth LARGE

Talvilomat ovat ulkoiluelämysten aikaa. Tässä on hyviä vinkkejä talviaktiviteetteihin lasten kanssa, jotka sopivat täydellisesti kylmiin ja lumisiin kuukausiin. Muista vain pukeutua lämpimästi ja olet valmis lumiseikkailuihin!

Aktiviteetteja lumen parissa

1. Mäenlasku koko perheen kanssa

Mäenlasku on hauska koko perheen aktiviteetti. Mäenlasku on myös oiva tapa saada liikuntaa hauskanpidon yhteydessä. Tarvitset vain mäen ja pulkan. XXL:stä löydät pulkkia, liukureita ja rattikelkkoja.

Samalla saat erinomaisen mahdollisuuden harrastaa liikuntaa ja viettää aikaa ulkona yhdessä lasten kanssa. Kun olet laskenut mäen alas, palaa takaisin ylös ripeästi. Vetämällä lapsia perässä saa kuntoiltua toden teolla.

2. Luistelu isojen ja pienten kanssa

Luistelu medium / large

Luistelu on monen suosikki. Pistä jääkiekkopeli pystyyn tai harjoittele uusia temppuja, kuten takaperinluistelua tai piruettia. Voitte myös kisailla keskenänne, kuka luistelee nopeiten.

Pienille, jotka eivät ole luistelleet aiemmin, harjoittelu voi olla järkevää aloittaa pullokorin tai muun esineen avulla, johon he voivat nojata harjoitellessaan luistelua. Kypärät ovat ehdottomat luistelussa.

Muista myös teroittaa luistimet. On hauskempaa ja helpompaa luistella luistimilla, jotka on teroitettu. Voit teroittaa luistimesi XXL:ssä.

3. Hiihtolajit

Hiihtolajeja ovat nimensä mukaisesti kaikki liikuntamuodot, joissa käytetään suksia. Hiihtolajit sopivat erityisen hyvin lapsille, koska suksien käyttöä, tasapainoa ja koordinaatiota voidaan harjoitella samanaikaisesti hauskanpitoa unohtamatta. Suksilla voi tehdä myös tuttuja liikkeitä muista lajeista kuten baletista tai voimistelusta, joihin ei yleensä tarvitse muuta kuin kekseliäisyyttä.

Monissa paikoissa on valmiita hiihtolatuja, joilla lapset voivat harjoitella maastohiihtosuksien käyttöä. Voit myös valmistella sopivan paikan itse, jos lähistöllä ei ole hiihtoon sopivia alueita. Kaikkia suksilla suoritettavia aktiviteetteja varten ei tarvitse edes lähteä omasta pihasta, pieni lapsi pääsee hiihtämisen makuun ilman latujakin.

Vain mielikuvitus on rajana. Hauskoja aktiviteetteja ovat esimerkiksi pienten kumpujen lasku, kumparelasku, pujottelu ja mäkihyppy. Lapset voivat kokeilla lajeja sauvojen kanssa ja ilman niitä.

Lue myös: Valitse lapsillesi oikeat sukset

4. Yleisurheilu pakkassäässä

Yleisurheilu on hauskaa ja herättää varmasti nuorten ja vanhojen kilpailuvaistot.

Voitte kokeilla useita lajeja, kuten pituushyppyä, lumipallon tarkkuusheittoa, keihäänheittoa hiihtosauvalla, viestikilpailua tai muita samankaltaisia aktiviteetteja. Lajien ja mahdollisuuksien kirjo on niin suuri, että jokaiselle löytyy mieleinen ja jokainen saa kokea onnistumisen ja liikunnan riemua. Yleisurheilu on mahdollista sekä lumessa että ilman lunta, eikä siihen tarvita paljon välineitä.

5. Lumiluolan tai labyrintin rakentaminen

Etsikää iso lumikasa tai tehkää sellainen itse. Kaiva luola isolla lumilapiolla. Varmista, että luolan katto on riittävän tukeva – älä etene liian nopeasti. Hyvä vinkki on merkitä valmiin lumiluolan alue selkeästi, jotta kukaan ei astu vahingossa sen päälle. Olisiko lumiluolalla oma portinvartija? Haluaisitteko tehdä lumiukon vartioimaan sisäänkäyntiä?

Jos lunta on paljon, lumilabyrintin kaivamisessa on puuhaa koko perheelle pitkäksi aikaa. Jos kaikilla ei ole omaa lapiota, osa voi kuljettaa lunta pois käytävistä pulkalla tai koristella käytävien seiniä lumipalloilla. Näin kaikki pääsevät tekemään jotain ja antamaan oman panoksensa. Käytävistä voi myös tehdä reitin lumiluolalle.


6. Ampumahiihtoa eri vaikeustasoilla

Valmista kiertävä maastohiihtolatu, jossa on useita ampumapaikkoja. Jousiammuntaa kannattaa kokeilla – se on erittäin hauskaa kaikenikäisille lapsille ja aikuisille. Jousella on kuitenkin ammuttava varovasti.

Isojen lasten kanssa voi ampua ilmakiväärillä tai -pistoolilla sekä makuuasennossa että seisten. Aseita käytettäessä on oltava varovainen ja lapsia täytyy aina valvoa. Lisäksi on noudatettava voimassa olevia määräyksiä ja sääntöjä.

Voitte myös täyttää esimerkiksi ilmapalloja ja ripustaa niitä puihin, pylväisiin ja muihin kohteisiin. Ampumisen sijaan voitte heittää esimerkiksi hiihtosauvoja. Valitse sopivat välineet lasten iän mukaan.


7. Hauskat lumipallot – lumilyhdyt ja lumisota

Aseta lumipallot ympyrään, jonka halkaisija on 40–50 cm. Tee seuraavasta kerroksesta hieman ensimmäistä pienempi. Lisää lumipalloja kerroksittain, kunnes lumilyhty muistuttaa pyramidia. Jätä lyhdyn päälle pieni aukko. Sytytä lämpökynttilä ja laita se lumilyhdyn sisään. Peitä päällä oleva aukko yhdellä tai kahdella lumipallolla.

Jos lunta on vähän, mutta ulkona on tarpeeksi kylmä, voit tehdä sen sijaan jäälyhdyn jäädyttämällä vettä ämpärissä. Kun lyhty on jäätynyt tarpeeksi reunoilta, vielä sula vesi kaadetaan pois, jolloin lyhdyn keskelle jää kolo kynttilälle. Jäälyhdyt ja lumilyhdyt näyttävät erityisen upeilta, kun niihin lisätään karamelliväriä.

Jos lumilyhtyjen tekemisen jälkeen alkaa paleltaa, voidaan leikkiä vielä hauskaa lumisotaa, kunnes on aika palata sisälle vaikkapa kuumalle kaakaolle. Illan pimetessä lyhtyjä voidaan ihailla kotona ikkunasta.

8. Vauhdikas pullorata

Täytä pullo (mieluiten virtaviivainen PET-muovipullo) vedellä. Vedellä täytetty pullo liikkuu nopeammin, mutta radan on oltava riittävän vankka, jotta pullo ei karkaa.

Etsi sitten mäki ja paina pullo puoliksi lumeen pituussuunnassa. Vedä pulloa alaspäin siten, että se muodostaa ”kelkkaradan”. Tee välillä loivia kaarteita, tunneleita ja hyppyreitä. Näin radasta tulee vieläkin hauskempi.

Lähetä pullo matkaan mäen päältä. Katso, tarvitseeko sitä vahvistaa tai käyttää eri määrää vettä. Kilpailkaa, kenen pullo laskee radan nopeimmin. Radan voi myös kastella vedellä ja antaa sen jäätyä yön yli. Näin saadaan todella nopea rata!

9. Herkkuja nuotion äärellä

Jos ulkona on lunta, voidaan hiihtää tai kävellä mukavan nuotion äärelle. Nuotiolla voidaan paahtaa yhdessä vaikkapa vaahtokarkkeja tai muita nuotioherkkujaja nauttia mukavasta koko perheen hetkestä ulkotulen ääressä talvimaisemassa. Myös kotona valmiiksi termospulloon tehty kuuma kaakao maistuu varmasti niin lapsille kuin aikuisillekin.

Varmistakaa, että mukana on sopivat varusteet ja riittävästi lämpimiä vaatteita, jotta voitte kokea upean ja turvallisen elämyksen kylmään vuodenaikaan. Muistakaa myös laadukkaat istuinalustat.

10. Aktiviteetit ilman lunta

Joskus lunta ei talvella ole tarpeeksi tai ollenkaan. Onneksi ulkona voi pitää hauskaa myös ilman lunta, tekemistä riittää aina.

Rastikävely lähialueella

Rastikävely on perinteinen tehtävien ja liikunnan yhdistelmä, joka voidaan toteuttaa monella eri tavalla.

Jos mukana on pieniä lapsia, kysymyksissä voidaan käyttää kuvia. Voitte esimerkiksi leikata erilaisten eläinten kuvia ja ripustaa ne näkyviin paikkoihin. Sopivia ripustuspaikkoja voivat olla puut, valopylväät ja monet muut paikat pihalla tai metsässä. Lapset voivat nimetä eläimet pyydettäessä.

Jos mukana on isoja lapsia, heitä voidaan pyytää esimerkiksi tunnistamaan eläinten jälkiä.

Kirjainarvoitus on klassikko, jonka parissa pääsee käyttämään älynystyröitä. Aseta kuvat sellaiseen järjestykseen, että niistä muodostuu sana. Yksittäisten kysymysten vastaukset voivat myös paljastaa, missä seuraava kysymys sijaitsee.

Tehtävienkin suorittaminen on hauskaa! Tehtäviä voidaan suorittaa jokaisella rastilla. Voitte esimerkiksi heittää palloja sankoon, yrittää arvata lasiastiassa olevien kolikoiden määrää tai heittää ilmapalloja tikoilla, jotta saatte seuraavan tehtävän selville.

Heijastinretki pimeässä

Pimeän tultua on jännittävää lähteä kävelyretkelle. Voitte ripustaa heijastimia etukäteen reitin varrelle, jos se on mahdollista. Jos se ei onnistu, yksi teistä voi kulkea edellä ripustamassa niitä. Näin lapset voivat seurata reittiä taskulamppujensa avulla.

Retki voidaan toteuttaa myös aarrejahtina, jolloin lapset etsivät taskulampuillaan jännittäviä yllätyksiä.

Esterata metsässä

Voitte tehdä radasta niin haastavan kuin haluatte. Keksikää erilaisia vaihtoehtoja! Muutamia hauskoja ideoita:

  • hyppääminen puunrunkojen yli tai tasapainottelu niiden päällä
  • tasapainottelu kannon päällä
  • kiipeäminen puuhun ja takaisin alas
  • hyppely maahan asetettujen käpyjen välillä
  • kiipeäminen isolle kivelle ja takaisin alas
  • labyrintin tai verkon muodostaminen narulla puiden väliin.
  • Sovita esteradan vaikeustaso osallistujien mukaan.
close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!