Suuri tyhjennysmyynti! Katso tarjoukset

Pidä lapsesi kuivana sadesäällä näiden konstien avulla

Lasten sadeasut, 1770x922 px

Kesä Suomessa – polttavia silokallioita, 20-asteinen merivesi ja kimalaisten surinaa. Ainakin toisinaan. Todellisuus on kuitenkin usein vesisadetta vaakatasossa ja lämpötila lähentelee ennemmin kymmentä astetta kuin kahtakymmentä. Olemme luoneet oppaan siitä, mitä sinun tulee huomioida, jotta lapsilla olisi mahdollisimman mukava olo sateessa leikkiessä.

Pue lapset kolmen kerroksen periaatteen mukaisesti

Vuodenajasta ja lämpötilasta riippumatta on aina suositeltavaa pukeutua kerroksittain lämpötilan säätämisen helpottamiseksi ja kosteuden välttämiseksi. Kolmen kerroksen periaatteen voi helposti mukauttaa kesälämpötilaan valitsemalla ohuempia kerroksia. Jos lapselle tulee liian kuuma, yhden kerroksen saa nopeasti riisuttua.

Alin kerros

Jos lapsi liikkuu aktiivisesti, on järkevää valita alimmaksi kosteutta siirtävät villaiset tai tekniset alusvaatteet.

Välikerros

Välikerroksen tärkein ominaisuus on, että se luo hieman ilmaa alimman ja uloimman kerroksen väliin. Sekä liian tiukat että liian väljät vaatteet luovat päinvastaisen vaikutuksen, joten on tärkeää valita lapselle sopiva koko. Villa tai fleece auttaa siirtämään kosteutta ja eristää, mutta valitse paksuus lämpötilan ja aktiivisuustason perusteella.

Uloin kerros

Tämän kerroksen pitäisi eristää sateelta ja tuulelta, joten tässäkin sinun pitäisi valita vaate aktiivisuustason ja lämpötilan perusteella. Hyvä muistisääntö on, että sateisella säällä aktiiviselle lapselle puetaan kuoritakki ja rauhallisemmalle lapselle sadetakki.

Erityyppiset sadevaatteet

Kuivana pysyminen on tärkeää, mutta kun sää on lämmin ja lapsi liikkuu aktiivisesti, lapselle voi nopeasti tulla kuuma ja nihkeä olo sadevaatteissaan. Pureudumme alla hieman tarkemmin erityyppisten sadevaatteiden etuihin.

Kuoritakki ja kuorihousut

Kuorivaatteet ovat yksi monipuolisimmista vaatteista. Kuoritakin sisällä on kalvo – ohut kalvo, jossa on mikrohuokosia. Ne ovat riittävän suuria vapauttamaan kosteutta, mutta liian pieniä päästääkseen vesipisarat tunkeutumaan sisään. Kuoritakki on toisin sanoen vedenpitävä, tuulenpitävä ja hengittävä. Kuoritakki soveltuu siksi keskitason aktiivisuuteen. Sitä voi käyttää vaihtelevassa säässä, mutta se on erityisen mukava, kun sataa ja tuulee.

Perinteiset sadevaatteet

Kumiset sadevaatteet ovat monille ehdottomia sadevaatteita, ja ne on yleensä valmistettu polyuretaanista, jota kutsutaan myös PU:ksi. Materiaali on täysin vedenpitävä, jos vaatteessa on teipatut tai hitsatut saumat. Tämäntyyppiset sadevaatteet ovat erittäin kestäviä rankkasateessa. Ne eivät kuitenkaan hengitä erityisen hyvin ja soveltuvat siksi parhaiten matalaan aktiivisuustasoon.

Kumisaappaat vai Gore- Tex-kengät?

Kumisaappaat ovat taatusti vedenpitävät, mutta ne eivät hengitä. Tässä pätee sama periaate kuin sadevaatteissa – rauhalliseen leikkiin sateessa suositellaan kumisaappaita, mutta jos lapsi liikkuu paljon, kannattaa mieluummin valita Gore-Tex-kengät, koska ne hengittävät ja ovat samalla vedenpitävät. Kumisaappaat eivät myöskään ole kaikkein ergonomisimmat kengät liikkumiseen, joten Gore- Tex-kalvolliset lenkkarit voivat olla parempi vaihtoehto jos lapsi juoksee paljon.

Saderukkaset

Saderukkaset, joissa on fleecevuori, ovat pehmeät ja lämpimät kurjalla säällä. Rukkasia on erilaisia, mutta useimmille on yhteistä se, että ne ovat vedenpitävät.

Täältä pääset katsomaan kaikki lasten ulkoiluvaatteet.

Lasten ulkoiluvaatteiden termejä

Vesipilariarvo

Vesipilariarvo tarkoittaa, kuinka kovaa vedenpainetta kuorivaate kestää. Mitä suurempi vesipilariarvo on, sitä suuremman vedenpaineen vaate kestää. Kuoritakki, jossa on matalampi vesipilariarvo, on yleensä mukava kävelyretkillä sadesäällä, mutta jos luvassa on kuralätäköissä hyppimistä, on valittava takki, jossa on korkeampi vesipilariarvo.

10 000 mm:n vesipilarin tulisi olla ehdoton minimi kuoritakeille, mutta monien vesipilari on reilusti yli 20 000 mm. Vesipilarin lisäksi kaikki saumat ja vetoketjut täytyy olla teipattu tai hitsattu, jotta kuoritakkia voi pitää vedenpitävänä.

Hengittävyys

Lasten vaatteissa hengittävyys on tärkeää, sillä lapset liikkuvat paljon, jolloin keho tuottaa lämpöä ja jäähdyttää itseään hikoilemalla. Jollei hiki pääse kuivumaan, lapsen tulee herkästi vilu. Kankaan hengittävyysarvo kertoo, kuinka hyvin kangas läpäisee vesihöyryä. Hengittävyys ilmaistaan luvulla g/m2/24 h, eli kuinka monta grammaa kosteutta kangas läpäisee neliömetrin alalla vuorokaudessa.

Kulutuksen- eli hankauksenkesto

Martindale-testillä testataan, kuinka paljon kangas kestää kulutusta. Testilaite hankaa kankaan pintaan kierroksia hiekkapaperilla, kunnes pari kankaan lankaa katkeaa. Ulkovaatteiden materiaali kestää yleensä 20 000 – 50 000 kierrosta, vahvimmat jopa 80 000 kierrosta.

Saumojen hitsaus

Mm. sadeasuihin saadaan vedenpitävät saumat hitsaamalla kankaat yhteen kuumuuden avulla, niin ettei niihin synny ompeleista reikiä. Muitakin hitsaustapoja käytetään, kankaat voidaan liittää yhteen vaikkapa ultraäänen avulla.

Teipatut saumat

Vaatteen saumat on nurjalta puolelta sinetöity käyttäen kuumuudessa sulavaa teippiä. Tämä estää kosteuden pääsyn saumakohdista vaatteen sisäpuolelle. Ulkoiluasuissa teipataan usein vain ns. tärkeimmät saumat, jolloin esim. kainalon saumaa ei teipata, sillä siellä vedenpito ei ole niin oleellinen kuin vaikkapa lahkeissa.

lasten sadetakki

Sadevaatteiden hoito

Kyllästäminen

Jotta takki kestäisi erityisen hyvin vettä ja likaa takki voidaan kyllästää. Tarkista ensin, tarvitseeko takkisi kyllästystä ja kestääkö se kyllästyssuihketta. Voit kysyä neuvoa erilaisten vaatteiden hoitoon XXL-tavaratalosi vaateosastolta. Kumisia sadevaatteita ei tarvitse kyllästää, koska ne ovat valmiiksi 100 % vedenpitävät, mutta kuorivaatteita on hyvä kyllästää säännöllisin väliajoin.

Pesu

Jos takkiin on tullut tahra, voit pyyhkiä sen liinalla tai pestä tahran käsin. Tahrat irtoavat useimmista takkimateriaaleista pelkän veden avulla. Jos peset tahran mahdollisimman nopeasti sen jälkeen, kun se on ilmestynyt, mahdollisuus päästä siitä eroon on suurempi. Jos taas takissa on epämiellyttävä haju, usein riittää, kun sen tuulettaa kunnolla ulkona.

Kumiset sadevaatteet voi hyvin suihkuttaa puutarhaletkulla, kun ne ovat lapsen päällä. Yksi vaihtoehto on suihkuttaa lapsi ja sadevaatteet suihkussa. Jos tämä ei riitä, vaatteet voi myös pestä pesukoneessa. Sadevaatteita ei saa pestä liian korkeassa lämpötilassa. Suosittelemme lyhyttä ohjelmaa ilman esipesua ja linkousta. Pese sadevaatteet yksin ilman huuhteluainetta. Älä käytä sadevaatteita kuivausrummussa.

Jos peset kuoritakin pesukoneessa, kannattaa pesulappu lukea ennen pesua. Käytä nestemäistä pesuainetta ja pesuohjelmaa, joka sopii takin materiaalille. Vältä huuhteluainetta. Sulje kaikki vetoketjut ja napit, löysennä kiristysnauhat ja käännä takki nurinpäin. Kun kone on valmis, käännä takki ja ripusta se ripustimeen. Takkia ei tarvitse vääntää.

Reikien paikkaus

Kumiset sadevaatteet voi hyvin paikata, jos kankaassa on reikiä tai naarmuja. On olemassa esimerkiksi itseliimautuvia paikkoja, jotka sopivat täydellisesti sadevaatteiden ja kumisaappaiden paikkaamiseen. Gore-tex-vaatteille on myös olemassa omia paikkoja.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!