Vuosikymmen edullista urheilua! 🎉 Katso juhlatarjoukset

Kuinka pukea lapset eri vuodenaikoina

lasten takki 2

Lasten ulkovaatteet ja niiden pukeminen ulos tähän aikaan vuodesta voi aiheuttaa päänvaivaa, sillä keli saattaa vaihdella päivän aikana melkoisesti, ainakin Suomessa. Välikausi, todellakin! Aloitetaanpas ihan perusteista.

Leikitään kerroksilla

1. kerros

Taikasana oikuttelevaan säähän on kerrospukeutuminen. Erilaiset materiaalit toimivat hyvin kerroksittain, ja kerrosten väliin jäävä ilma lämmittää. Oikeaoppisen pukemisen perusta on tekninen aluskerros. Toiminnallinen kerrasto siirtää kosteutta pois iholta, jolloin olo pysyy mukavana, vaikka leikin tiimellyksessä tulisikin välillä kuuma. Puuvillainen aluspaita ei ole paras vaihtoehto, sillä se ei ole toiminnallinen materiaali, vaan kostuu ja kylmenee herkästi. Valitse siis materiaaliksi esim. merinovilla, joka hengittää ja tuntuu mukavalta ihoa vasten. Aluskerrasto mielletään helposti rumaksi ”kalsariasuksi”, mutta nykyään lapsille löytyy peruspaidoilta näyttäviä, teknisillä ominaisuuksilla varustettuja tuotteita.

2. kerros
Seuraava kerros on lämpöä tuova välikerros. Talvella välikerroksia voi olla useitakin, mutta syys- ja kevätsäällä usein yksi välikerros riittää. Hyvä vaihtoehto on fleece, sillä se hengittää, sen lämpöarvo on sama kuin villan, se on helppohoitoinen ja kuivuu nopeasti. Välikerroksena toimii myös vaikkapa college tai huppari.

3. kerros
Ja lopuksi säänkestävä kuorikerros, joka suojaa lasta vedeltä ja tuulelta, loskalta ja lumelta. Kuorikerrosmateriaaleja löytyy useita erilaisia ja eroja voi olla mm. lämmittävyydessä, kulutuksen kestävyydessä, vedenpitävyydessä, tuulelta suojaavuudessa tai hengittävyysarvossa.


Suomen syksy ja kevät; aamulla vielä pakkasta ja iltapäivällä jo reippaasti plussan puolella. Tällöin aamulla puetun välikerroksen voi iltapäivällä helposti jättää pois. Ja jos kohdalle osuu aurinkoisen lämmin päivä, voi pelkkä fleece ulkotakkina riittää. Kätevää, vai mitä?

Asusta asusteilla

Tärkeä osa pukeutumista ovat asusteet; päähineet, huivit, kaulurit ja käsineet. Kokonaisuuden lämmittävyyttä voi säädellä erilaisilla asusteilla. Esimerkiksi pipo, jossa on vuori ja tuulenpitävät korvalliset, sekä kauluri tuovat mukavasti lisälämpöä. Kauluri on helppo ottaa pois, jos tulee liian kuuma.

Rukkasia löytyy topattuja tai ilman vanuvuoria, vedenpidolla tai ilman. Helpoin valinta on hankkia vedenpitävät mutta hengittävät rukkaset, jotka toimivat sekä kuivalla että märällä kelillä. Kurakintaat soveltuvat hyvin mutaleikkeihin. Ne on helppo huuhdella puhtaaksi, mutta pidemmässä käytössä kädet hikoavat, sillä materiaali ei hengitä.

Kuuma-Kalle vai Vilu-Viivi?

Jotta kerrospukeutumisen matematiikka ei olisi liian helppoa, lapsen lämpöviihtyvyyteen vaikuttavat monet asiat. Jokainen lapsi on erilainen, eli kun toisen tulee samantien kuuma, toinen saattaa palella herkästi. Tällöin erilaiset materiaalivalinnat ja kerrosten määrä helpottavat elämää. Usein helposti hikoavalle vipeltäjälle riittää hengittävä aluskerros, kuoritakki ja pipo, kun taas vilukissa nauttii lämpimistä lisäkerroksista ja paksuista asusteista.
Myös lapsen luonteenpiirteet vaikuttavat. Rauhalliset tutkijat ovat enemmän paikallaan, kun taas ikiliikkujat purkavat energiaa aktiivisesti liikkuen. Tällöinkin pätee sama kaava: pienelle tutkijalle tukevasti päälle ja vilkkaalle kevyemmin, tai ainakin helposti vähennettäviä kerroksia.

Menikö vikaan?

Yleisin virhe on, että lapselle puetaan päälle liikaa. On luonnollista että vanhemmat pelkäävät lapsen palelevan ja vilustuvan, joten mieluummin varmistelevat ja pukevat paksusti. Mutta silloin vaunuissa voi tuhista tai pihalla leikkiä hikinen ja kiukkuinen lapsi. Ulkona nukkuvalle vauvalle ei tarvitse topata valtavaa määrää vaatteita, sillä lastenvaunut suojaavat hyvin, ja lisäksi makuupussit ja peitot eristävät lämpöä hyvin.

Lapsen liikkuessa keho tuottaa lämpöä, joten jos luvassa on aktiivista leikkimistä, vaatteet voivat olla kevyemmät. Mutta esim. vaunuissa istuva lapsi kannattaa suojata hyvin, sillä vain vaunujen työntäjä on liikkeessä ja kyytiläinen paikallaan.

Ulos leikkimään!

Hyviin ulkoilutuotteisiin kannattaa panostaa ja muistaa, että kerrospukeutuminen alkaa toiminnallisesta aluskerroksesta. Oikeat materiaalivalinnat ovat mukavan ulkoilun perusta, varsinkin kun lämpötila vaihtelee. Sopiva pukeutuminen opitaankin usein erehdysten ja kokeilujen kautta.

Lähde: Reima

Lue myös vinkit lasten sadevaatteiden valitsemiseen täältä

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!