Suuri tyhjennysmyynti! Katso tarjoukset

Oikeanlainen takki lapselle sään mukaan

Lasten takit

Mitä eroa on kuori-, sofshell- ja sadetakilla? Mikä takki sopii mihinkin käyttötarkoitukseen? Tässä vinkkejä lapsen takin hankintaan koulun alkaessa.

Kouluikäiset lapset viettävät paljon aikaa ulkona – niin välitunneilla ja ulkoliikuntatunneilla kuin koulumatkoilla ja vapaa-ajalla.

Sääolot vaihtelevat, joten onkin tärkeää, että lapsella on takki, joka suojaa tuulelta ja sateelta olematta kuitenkaan hiostava.Voi olla haastavaa kahlata läpi lasten takkien viidakossa: pitäisikö valita kuoritakki, softshell-takki vai sadetakki? Helpottaaksemme valintaasi olemme laatineet oppaan, joka valaisee eri takkien ominaisuuksia sekä sitä, minkä tyyppiseen aktiviteettiin ja säähän mikäkin takki sopii parhaiten. 

Kuoritakki

Kuoritakki soveltuu moniin eri säätiloihin ja keskitempoiseen aktiviteettiin, mutta se on paras valinta etenkin silloin, kun sataa ja tuulee.

Kuoritakki, jota kutsutaan myös jokasääntakiksi, on mitä monipuolisin ja monikäyttöisin vaate. Kuoritakissa on kalvo, esimerkiksi Gore-Tex, Helly Tech tai Dermizax, joka koostuu pienistä mikrohuokosista.

Nämä mikrohuokoset ovat juuri niin isoja, että ne päästävät läpi kehon tuottamaa kosteutta, mutta niin pieniä, etteivät vesipisarat pääse läpi. Näin ollen kalvollinen kuoritakki on veden- ja tuulenpitävä sekä hengittävä.

Katso kaikki lasten kuoritakit >>

Kuoritakin vesipilariarvo

Vesipilariarvo kertoo, kuinka hyvin takki pitää vettä. Lyhyesti sanottuna vesipilari kertoo, kuinka paksun vesimassan aiheuttaman paineen kuorivaate kestää. Mitä korkeampi on vesipilari, sitä korkeampaa vedenpainetta vaate kestää. On myös hyvä varmistaa, että kaikki saumat ja vetoketjut ovat teipatut, jotta vaate on oikeasti vedenpitävä.

Kuoritakki, jossa on matalampi vesipilariarvo, riittää usein kävelylenkeille sadesäässä, mutta jos ohjelmaan kuuluu läträämistä lätäköissä tai muuta kovaa vedenpainetta sisältävää aktiviteettia, on hyvä valita takki korkeammalla vesipilarilla.

Kuoritakkia valitessa kannattaa pitää ehdottomana miniminä 5 000 mm:n vesipilaria. Jos kuoritakkia on aikomus pitää ankarassa säässä pidemmän aikaa, kannattaa valita korkeampi vesipilari. Monissa kuoritakeissa vesipilari on paljon yli 20 000 mm. Kuoritakin hinta kuitenkin nousee yleensä vesipilariarvon noustessa.

Kuoritakin pesu ja hoito

Kuoritakkia kannattaa pestä riittävän usein, jotta kankaan pintaan tarttuvat lika ja rasva eivät tuki kalvoa ja estä kosteuden haihtumista. Pese vaatteet joko käsin tai koneessa pesuohjeiden mukaisesti. Normaalit pesuaineet, etenkin jauhemainen pesuaine voivat tukkia kalvon ja heikentää kankaan ominaisuuksia. Pesuun kannattaa valita kalvovaatteille sopiva pesuaine tai nestemäinen pesuaine.

Jos takin vedenpitävyys heikkenee, takki tulee kyllästää kyllästesuihkeella. Etenkin pesu kuluttaa pintakyllästettä, joten säännöllinen kyllästäminen on tarpeen. Takin kyllästäminen on helppoa. Suihkit vain kyllästeainetta takin ulkopinnalle pesun jälkeen. Jos haluat tehostaa kyllästeaineen toimivuutta voit laittaa takin kuivumaan esimerkiksi saunaan jälkilämmöille, jolloin kyllästeaine aktivoituu paremmin.

Voit lukea lisää teknisten vaatteiden kyllästämisestä täältä

Lasten softshelltakki

Softshell-takki

Täydellinen valinta poutasäähän ja aktiivisiin leikkeihin!

Softshell-takki on tekninen vaate, jossa on erittäin hyvät hengittävät ominaisuudet. Se suojaa hyvin tuulta vastaan ja on vettä hylkivä. Se tarkoittaa, että materiaali kestää ripottelua ja kevyttä sadetta lyhyitä aikoja, mutta rankemmassa sateessa vesi pääsee kankaan läpi.

Softshell-takkia käytetään useimmin päällystakkina, mutta se soveltuu myös käytettäväksi eristävänä välikerroksena kuoritakin alla.

Softshell-takit ovat sekä pehmeämpää että joustavampaa materiaalia kuin kuoritakit. Joustavuus johtuu korkeasta elastaanipitoisuudesta; elastaani on synteettinen materiaali, jonka ominaisuutena on, että se laajenee nopeasti mutta palautuu sitten alkuperäiseen muotoonsa. Tämä takaa hyvän liikkumavapauden aktiivisille lapsille.

Katso kaikki lasten softshell-takit >>

Lasten sadetakki

Sadetakki

Oiva valinta kuraleikkeihin sadesäällä!

Sadevaatteiden materiaali on pääsääntöisesti polyuretaania, jota kutsutaan myös nimellä PU. Takki, joka on PU-materiaalia, on 100 %:sesti vedenpitävä, jos sen saumat ovat teipatut tai hitsatut.

PU-materiaali on tiivistä eikä hengitä hyvin, joten se voi tuntua hiostavalta korkeatempoisessa aktiviteetissa.

Tämän tyyppinen sadevaate on mainio kovassa sateessa ja aktiviteetin ollessa matalatempoista, kuten rauhallinen tai paikoillaan pysyvä leikki.

Katso kaikki lasten sadeasut >>

Sadetakin pesu

Katso aina pesu-ohje vaatteen pesulapusta. Käännä sadetakki nurinpäin pesukoneeseen. Suosi mietoja ja nestemäisiä pesuaineita, jotta sadetakin pinta ei vaurioidu. Älä käytä huuhteluainetta.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!