Suuri tyhjennysmyynti! Katso tarjoukset

Lasten kenkien osto-opas

lasten kengät opas

Lasten kenkiä ostaessa pitäisi pystyä varmistamaan, että ne eivät ole liian isot eivätkä liian pienet. Kenkien tulisi istua hyvin, puristamatta. Osto-oppaamme auttaa valitsemaan oikeanlaiset ja hyvin istuvat lasten kengät.

Kuinka paljon kasvuvaraa lapsen kengissä saa olla

Lasten kengissä tulisi olla noin 1-1,5 cm kasvuvaraa. Jalalla on silloin tilaa kasvaa ja kengät istuvat hyvin ja tukevat jalkaa. Kasvuvara mitataan isovarpaasta kengän kärkeen. Kenkien on istuttava hyvin, mutta kenkiä olisi voitava käyttää mahdollisimman pitkään. Jos kengissä on liikaa kasvuvaraa, se vaikeuttaa lapsen liikkumista. Liian suuret kengät eivät myöskään tue jalkaa.

Kenkien kokomerkintään ei aina kannata luottaa, koska kokomerkinnät vaihtelevat eri valmistajien välillä. Oikea koko löytyy parhaiten ottamalla pohjallinen kokonaan ulos ja mittaamalla pohjallinen.

Talvikenkiä ostaessa kannattaa huomioida myös sukkavara, eli talvikenkiin kannattaa ostovaiheessa jättää 1,5–2,0 cm:n vara.

Kuinka mitata lapsen kengänkoko

Lapsen jalka on helpointa mitata piirtämällä lapsen jalat paperille. Varmista, että lapsi seisoo suorassa ja jalka on luonnollisessa asennossa. Piirrä jalan muoto paperille ja näin saat tarkat mitat.

Vinkki: Aseta lapsi seisomaan seinää vasten ja teippaa paperi lattiaan kiinni

Lapsen molemmat jalat ovat harvoin saman kokoisia, joten muista mitata molemmat jalat. Koska jalat kasvavat lapsilla pyrähdyksittäin, kannattaa pysyä tarkkana ja tarkistaa kenkien koko noin joka toinen kuukausi.

Lestin vaikutus käyttömukavuuteen

Pituuden lisäksi on myös löydettävä oikean mallinen lesti. Lesti vaikuttaa kengän istuvuuteen ja käyttömukavuuteen. Kun lesti on sopiva, liikkuminen on kevyttä ja miellyttävää. Muista siis huomioida lapsen jalan lestin leveys myös kenkiä valitessa. Samalla kannattaa tarkistaa, onko jalkapöytä erityisen korkea tai matala.

lasten kengät opas 2

Lasten kenkien ominaisuudet

Tukeva kantapääosa ja taipuisa lesti

Lasten kengän kantapäätä ympäröivän osan eli kantakapin tulisi olla tukeva. Kantapääosan tukevuutta voi testata painamalla peukalolla ja etusormella kantapääkappia sen kummaltakin puolen. Hyvä ja tukeva kantakappi opastaa jalkaa kasvamaan oikein ja ennaltaehkäisee vammoja urheiltaessa.

Kengän tulisi olla myös taipuisa ja rullaava, jotta se mahdollistaa lapsen luonnollisen liikkumisen. Pidä kenkää kärjestä ja kannasta kiinni ja väännä, pohjan tulisi kiertyä ja taipua hyvin. Taivuta kenkää myös kannasta kärkeen. Taipuisa kenkä rullaa paremmin, kuin jäykkä kenkä. Lenkkareissa voi vaimennuksen takia olla hieman tukevampi pohja, jossa on usein hieman myös korkoa.

Vinkki: jos lapsi ei pysty nousemaan varpailleen kengillä, ne ovat liian jäykät.

Hengittävyys ja vedenpitävyys

Jalat hikoilevat helposti kovassa menossa välitunneilla ja koulumatkalla, joten kannattaa valita hengittävät lasten jalkineet

Kengissä saisi myös olla vedenpitävä Gore-Tex-kalvo. Silloin jalat pysyvät kuivina myös sateella.

Muista IMBOX-kyllästekäsittely

IMBOX-kyllästekäsittelyn avulla suojaat kengät kosteudelta ja lialta. Käsittely kestää vain 45 sekuntia ja on saatavilla jokaisessa XXL-tavaratalossa. IMBOX-kyllästekäsittely maksaa 4,99€.

IMBOX-kyllästekäsittelyn hyödyt:

  • Suojaa kengät kosteudelta ja lialta
  • Säilyttää kenkien tekniset ominaisuudet, kuten hengittävyyden
  • Aine on täysin väritöntä, eikä jätä jälkiä kenkiin
  • Hellävarainen ja ympäristöystävällinen
  • Kestää 6-12 viikkoa riippuen kengän käyttötavasta.
  • Voit uusia käsittelyn missä tahansa XXL-tavaratalossa

Koot vaihtelevat paljon merkeittäin

Kenkien koot vaihtelevat merkeittäin. Verkkokaupassamme sinulla on käytettävissä merkeittäin koko-oppaita, mistä saat apua oikean koon löytämiseen.

Koko-opas löytyy tuotenäkymässä koon alapuolelta. Oikean koon etsimiseen voit käyttää hyödyksi myös edellisiä kenkiä, mikäli olet ostamassa saman merkkisiä kenkiä. Ota vanha pohjallinen pois kengästä ja aseta lapsen jalka pohjallisen päälle. Mikäli jalka tulee pohjallisesta yli, näet kuinka paljon suuremmat kengät pitää seuraavaksi ostaa.

Katso kaikki lasten ja nuorten kengät täältä

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!