Lasten kenkien osto-opas

LASTEN KENKIEN VALINTA

Lasten kenkiä ostaessa pitäisi pystyä varmistamaan, että ne eivät ole liian isot eivätkä liian pienet. Kenkien tulisi istua hyvin, puristamatta. Osto-oppaamme auttaa valitsemaan oikeanlaiset ja hyvin istuvat lasten kengät.

Koulussa ja päiväkodissa lapset liikkuvat päivittäin todella paljon, ja monet liikkuvat vähintään yhtä paljon myös vapaa-ajallaan. Askelia saattaa päivän mittaan kertyä jopa 10 000–20 000. Sanomattakin on selvää, että tähän tarvitaan kunnon kengät.

Lasten kengät

PIENI KOKO-OPAS LASTEN KENKIEN OSTOON

Jalan kasvuvaraa ei ole aina ihan helppo arvioida. Kenkien on istuttava hyvin, mutta kenkiä olisi voitava käyttää mahdollisimman pitkään. Jos kengissä on liikaa kasvuvaraa, se vaikuttaa kävelyyn. Liian suuret kengät eivät myöskään tue jalkaa.

Kasvuvaraa lasten kengissä tulisi olla noin 1-1,5 cm. Jalalla on silloin tilaa kasvaa ja kengät istuvat hyvin ja tukevat jalkaa. Kasvuvara mitataan isovarpaasta kengän kärkeen.

Kenkien kokomerkintään ei aina kannata luottaa, koska kokomerkinnät vaihtelevat eri valmistajien välillä. Oikea koko löytyy parhaiten ottamalla pohjallinen kokonaan ulos ja mittaamalla, että isovarpaan eteen todella jää kasvuvaraa noin 1,2 cm.

Koska jalat kasvavat lapsilla pyrähdyksittäin, kannattaa pysyä tarkkana ja tarkistaa kenkien koko noin joka toinen kuukausi. Liian pieneksi käyneet, jalkaa puristavat kengät eivät ole pientenkään lasten mieleen, vaikka he eivät aina itse osaa asiaa ilmaista.

LASTEN KENGÄN KOON MITTAAMINEN

Lapsen jalan mittaamisessa on hyvä varmistaa, että lapsi seisoo suorassa ja jalka on luonnollisessa asennossa. Voit käyttää paperia ja kynää apuna jalan mittaamisessa.

Mittaaminen tapahtuu pyytämällä lasta seisomaan paperin päällä, jonka jälkeen hänen jalan muoto piirretään paperille. Näin jalan koko on helppo mitata paperilta.

Lapsen molemmat jalat ovat harvoin saman kokoisia, joten muista mitata molemmat jalat.

Lasten kengät ipana puussa

LESTIN VAIKUTUS KÄYTTÖMUKAVUUTEEN

Pituuden lisäksi on myös löydettävä oikean mallinen lesti. Lesti vaikuttaa kengän istuvuuteen ja käyttömukavuuteen. Kun lesti on sopiva, liikkuminen on kevyttä ja miellyttävää.

Jalan muoto vaihtelee lasten välillä, kuten aikuistenkin. Kun leveään jalkaan valitaan leveälestinen jalkine ja kapeaan kapealestinen, käyttömukavuus paranee huomattavasti. Samalla kannattaa tarkistaa, onko jalkapöytä erityisen korkea tai matala.

KIERTOJÄYKKYYS, RULLAAVUUS JA KENGÄN MUUT OMINAISUUDET

Lasten kengän kantapäätä ympäröivän osan eli kantakapin tulisi olla sopivasti tukeva. Lenkkareissa kantakuppi voi olla hieman tukevampi, koska juostessa voimat ovat myös suuremmat. Kantapääosan tukevuutta voi testata painamalla peukalolla ja etusormella kantapääkappia sen kummaltakin puolen. Hyvä ja tukeva kantakappi opastaa jalkaa kasvamaan oikein ja ennaltaehkäisee vammoja urheiltaessa.

Lasten kenkien pohjan olisi hyvä olla mahdollisimmat tasainen ilman suurempaa korkoa ja myötäillä jalan luonnollista liikettä. Kun kenkää pitää kärjestä ja kannasta kiinni ja vääntää, pohjan tulisi kiertyä ja taipua hyvin. Pohjan rullaavuus testataan taivuttamalla pohjaa kannasta kärkeen. Kun pohja rullaa ja taipuu hyvin, juoksussa saa hyvin varpailla ponkaistua voimaa ja jalan omat lihakset pääsevät kehittymään luonnollisesti. Lenkkareissa voi vaimennuksen takia olla hieman tukevampi pohja, jossa on usein hieman myös korkoa.

Lasten kengät puussa

KOULUUN HYVÄT KENGÄT

Jalat hikoilevat helposti kovassa menossa välitunneilla ja koulumatkalla, joten kannattaa valita hengittävät lasten jalkineet

Kengissä saisi myös olla vedenpitävä Gore-Tex-kalvo. Silloin jalat pysyvät kuivina myös sateella. Välikausikengiksi Gore-Tex-kengät ovat hyvä valinta.

Kunnon sateen varalta kouluun voi myös varata kumisaappaat.

Monissa kouluissa käytetään sisäkenkiä. Sandaalit ovat hengittävät ja helpot pukea nopeesti ulkoa sisään tultaessa, mutta tekstiilikengät tai lenkkarit ovat myös sopivia sisäkenkiä. Jos sisäkengiksi valitaan sisäpelikengät, niitä voi myös käyttää liikuntatunnilla.

Nopeasti sidottavat ja päälle puettavat sisä- ja ulkokengät ovat aina plussaa. Jos kengännauhojen solmiminen on lapselle vaikeaa, tarrakengät ovat hyvä vaihtoehto tai nauhojen tilalle vaihdettavat pikanauhat. Joissakin malleissa ne löytyvät jo valmiiksi.

MUISTA LÄMPIMÄT JA VEDENPITÄVÄT TALVIKENGÄT

Talven tullessa hyvät talvikengät tai talvisaappaat ovat tuiki tärkeät. Talvikenkien on kestettävä vettä ja lunta sekä eristettävä hyvin.

Talvikengät eristävät parhaiten, kun ne eivät istu liian napakasti. Talvikenkiin on myös hyvä saada mahtumaan hiukan paksummat ja lämpimämmät sukat.

KOOT VAIHTELEVAT MERKEITTÄIN

Kenkien koot vaihtelevat merkeittäin. Verkkokaupassamme sinulla on käytettävissä merkeittäin koko-oppaita, mistä saat apua oikean koon löytämiseen.

Koko-opas löytyy tuotenäkymässä koon alapuolelta. Oikean koon etsimiseen voit käyttää hyödyksi myös edellisiä kenkiä, mikäli olet ostamassa saman merkkisiä kenkiä. Ota vanha pohjallinen pois kengästä ja aseta lapsen jalka pohjallisen päälle. Mikäli jalka tulee pohjallisesta yli, näet kuinka paljon suuremmat kengät pitää seuraavaksi ostaa.

Katso kaikki lasten kengät >>

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.