Tämä sivusto käyttää evästeitä Hyväksyn
All Sports United

Asiakaspalvelu

Pohjoismaiden suurin urheilukauppa

TOIMITUS

- Nopeat toimitukset

98% tilauksista lähetetään viimeistään seuraavana päivänä. Ilmainen toimitus yli 50 € toimituksille*.

2-5 arkipäivää*

Lue lisää

Maksaminen

- Turvallinen maksaminen

Maksa laskulla, osamaksulla, yleisimmillä luottokorteilla tai verkkopankissa helposti ja turvallisesti.

Klarna

Lue lisää

VAIHTO JA PALAUTUS

- Kokeile rauhassa

Älä enää epäröi, kokeile rauhassa. 100 päivän vaihto- ja palautusoikeus* helpottaa ostopäätöstä.

100 päivää

Lue lisää

Tyytyväisyystakuu

- 30 pv aikaa kokeilla

Jos et ole tyytyväinen, voit vaihtaa tuotteen 30 päivän kuluessa, vaikka tuotetta olisi käytetty.

100 %

Lue lisää

Artikkelisivu / Vinkit ja neuvot / Vinkit ja neuvot kenkäosastolle / Lasten kenkien osto-opas

Lasten kenkien osto-opas

Childrens shoes.jpg

Miten kasvavalle lapselle valitaan oikean kokoiset kengät? Valinta saattaa olla haasteellinen ja siksi kokosimme pienen oppaan, jonka neuvoin hyvin istuvien kenkien valinta helpottuu.

 

Lasten kenkien valinta 

Lasten kenkiä ostaessa pitäisi pystyä varmistamaan, että ne eivät ole liian isot eivätkä liian pienet. Kenkien tulisi istua hyvin, puristamatta. Osto-oppaamme auttaa valitsemaan oikeanlaiset ja hyvin istuvat lasten kengät.

Koulussa ja päiväkodissa lapset liikkuvat päivittäin todella paljon, ja monet liikkuvat vähintään yhtä paljon myös vapaa-ajallaan. Askelia saattaa päivän mittaan kertyä jopa 10 000–20 000. Sanomattakin on selvää, että tähän tarvitaan kunnon kengät.

 

Pieni koko-opas lasten kenkien ostoon

Jalan kasvuvaraa ei ole aina ihan helppo arvioida. Kenkien on istuttava hyvin, mutta kenkiä olisi voitava käyttää mahdollisimman pitkään. Jos kengissä on liikaa kasvuvaraa, se vaikuttaa kävelyyn. Liian suuret kengät eivät myöskään tue jalkaa.

Kasvuvaraa lasten kengissä tulisi olla noin 1,2 cm. Jalalla on silloin tilaa kasvaa ja kengät istuvat hyvin ja tukevat jalkaa. Kasvuvara mitataan isovarpaasta kengän kärkeen. 

Kenkien kokomerkintään ei aina kannata luottaa, koska kokomerkinnät vaihtelevat eri valmistajien välillä. Oikea koko löytyy parhaiten ottamalla pohjallinen kokonaan ulos ja mittaamalla, että isovarpaan eteen todella jää kasvuvaraa noin 1,2 cm.

Koska jalat kasvavat lapsilla pyrähdyksittäin, kannattaa pysyä tarkkana ja tarkistaa kenkien koko noin joka toinen kuukausi. Liian pieneksi käyneet, jalkaa puristavat kengät eivät ole pientenkään lasten mieleen, vaikka he eivät aina itse osaa asiaa ilmaista.

 

Lasten kengän koon mittaaminen

Lapsen jalan mittaamisessa on hyvä varmistaa, että lapsi seisoo suorassa ja jalka on luonnollisessa asennossa. Voit käyttää paperia ja kynää apuna jalan mittaamisessa tai kätevää jalan mittaustikkua.

Mittaaminen tapahtuu pyytämällä lasta seisomaan paperin päällä, jonka jälkeen hänen jalan muoto piirretään paperille. Näin jalan koko on helppo mitata paperilta.

Lapsen molemmat jalat ovat harvoin saman kokoisia, joten muista mitata molemmat jalat.

 

Lestin vaikutus käyttömukavuuteen

Pituuden lisäksi on myös löydettävä oikean mallinen lesti. Lesti vaikuttaa kengän istuvuuteen ja käyttömukavuuteen. Kun lesti on sopiva, liikkuminen on kevyttä ja miellyttävää.

Jalan muoto vaihtelee lasten välillä, kuten aikuistenkin. Kun leveään jalkaan valitaan leveälestinen jalkine ja kapeaan kapealestinen, käyttömukavuus paranee huomattavasti. Samalla kannattaa tarkistaa, onko jalkapöytä erityisen korkea tai matala.

 

Kiertojäykkyys, rullaavuus ja kengän muut ominaisuudet  

Lasten kengän kantapäätä ympäröivän osan eli kantakapin tulisi olla sopivasti tukeva. Lenkkareissa kantakuppi voi olla hieman tukevampi kun juostessa voimat ovat myös suuremmat. Kantapääosan tukevuutta voi testata painamalla peukalolla ja etusormella kantapääkappia sen kummaltakin puolen. Hyvä ja tukeva kantakappi opastaa jalkaa kasvamaan oikein ja ennaltaehkäisee vammoja urheiltaessa.

Lasten kenkien pohjan olisi hyvä olla mahdollisimmat tasainen ilman suurempaa korkoa ja myötäillä jalan luonnollista liikettä. Kun kenkää pitää kärjestä ja kannasta kiinni ja vääntää, pohjan tulisi kiertyä ja taipua hyvin. Pohjan rullaavuus testataan taivuttamalla pohjaa kannasta kärkeen. Kun pohja rullaa ja taipuu hyvin, juoksussa saa hyvin varpailla ponkaistua voimaa ja jalan omat lihakset pääsevät kehittymään luonnollisesti. Lenkkareissa voi vamennuksen takia olla hieman tukevampi pohja, jossa on usein hieman myös korkoa.

 

Kouluun hyvät kengät

Jalat hikoilevat helposti kovassa menossa välitunneilla ja koulumatkalla, joten kannattaa valita hengittävät lasten jalkineet kangas päällisellä.

Kengissä saisi myös olla vedenpitävä Gore-Tex-kalvo. Silloin jalat pysyvät kuivina myös sateella. Välikausikengiksi Gore-Tex-kengät ovat hyvä valinta.

Kunnon sateen varalta kouluun voi myös varata kumisaappaat.

Monissa kouluissa käytetään sisäkenkiä. Sandaalit ovat hengittävät ja helpot pukea nopeesti ulkoa sisään tultaessa, mutta tekstiilikengät tai lenkkarit ovat myös sopivia sisäkenkiä. Jos sisäkengiksi valitaan sisäpelikengät, niitä voi myös käyttää liikuntatunnilla.

Nopeasti sidottavat ja päälle puettavat sisä- ja ulkokengät ovat aina plussaa. Jos kengännauhojen solmiminen on lapselle vaikeaa, tarrakengät ovat hyvä vaihtoehto tai nauhojen tilalle vaihdettavat pikanauhat. Joissakin malleissa ne löytyvät jo valmiiksi.

 

Muista lämpimät ja vedenpitävät talvikengät  

Talven tullessa hyvät talvikengät tai talvisaappaat ovat tuiki tärkeät. Talvikenkien on kestettävä vettä ja lunta sekä eristettävä hyvin.

Talvikengät eristävät parhaiten, kun ne eivät istu liian napakasti. Talvikenkiin on myös hyvä saada mahtumaan hiukan paksummat ja lämpimämmät sukat. 

 

Koot vaihtelevat merkeittäin

Kenkien koot vaihtelevat merkeittäin. Verkkokaupassamme sinulla on käytettävissä merkeittäin koko-oppaita, mistä saat apua oikean koon löytämiseen.

Koko-opas löytyy tuotenäkymässä koon alapuolelta. Oikean koon etsimiseen voit käyttää hyödyksi myös edellisiä kenkiä, mikäli olet ostamassa saman merkkisiä kenkiä. Ota vanha pohjallinen pois kengästä ja aseta lapsen jalka pohjallisen päälle. Mikäli jalka tulee pohjallisesta yli, näet kuinka paljon suuremmat kengät pitää seuraavaksi ostaa.

 

Katso kaikki lasten kengät >>

Pohjoismaiden suurin urheiluverkkokauppa
Takaisin ylös