Teknisten vaatteiden hoito ja kyllästys

Mies Helly Hansen takki päällä

Teknisten vaatteiden hoito ja pesu

On tärkeää hoitaa vaatteita oikein, jotta niiden käyttöikä ja ominaisuudet säilyvät. Siksi erilaisille teknisille materiaaleille on omat kyllästys- ja pesuohjeet.

Kalvolliset kuorivaatteet

Kalvollisia kuorivaatteita tulee pestä riittävän usein, jotta kankaan pintaan tarttuvat lika ja rasva eivät tuki kalvoa ja estä kosteuden haihtumista. Pese vaatteet joko käsin tai koneessa pesuohjeiden mukaisesti. Normaalit pesuaineet voivat tukkia kalvon ja heikentää kankaan ominaisuuksia, joten pesuun kannattaa valita kalvovaatteille sopiva pesuaine. Vaatteiden pesu kuluttaa pintakyllästettä, joten säännöllinen kyllästäminen on tarpeen.

Kyllästys pitää tuotteen vettähylkivänä ja pitää huolen siitä, että hengittävyys pysyy ennallaan. Jos pintakangas on märkä, ei kosteus pääse siirtymään kankaan sisäpuolelta ulkopuolelle. Kuorivaatteet kannattaa kyllästää uudelleen, kun vesi alkaa vaatteen pinnalla pisaroimisen sijasta imeytyä pintakankaaseen. Kyllästysaine lisää myös teknisten vaatteiden kumipintaisten vetoketjujen käyttöikää tehden niistä liukuvampia.

Kuorivaatteet voidaan kyllästää heti pesun jälkeen pesukoneessa, suihkuttamalla tai upottamalla kyllästysaineeseen. Kyllästysaineesta riippuen saatetaan tarvita myös lämpökäsittelyä kiinnittämään kylläste materiaaliin sekä aktivoimaan se. Joidenkin kyllätysaineiden käytössä heikentyneet ominaisuudet voidaan myös palauttaa lämpökäsittelyllä. Lämpö aktivoi kyllästeen, kun pidät vaatetta hetken kuivauskaapissa tai saunan jälkilämmössä.

Softshell-vaatteet

Kuten kalvollisten kuorivaatteiden kohdalla, kyllästys ylläpitää tuotteen vettähylkivänä ja pitää huolen siitä, että tuotteen hengittävyys pysyy ennallaan. Sopii materiaaleille kuten Windstopper, Windbloc ja Polartec.

Untuvavaatteet

Untuvavaatteiden kyllästysaineet suojaavat untuva- ja höyhentäytettä vesipesussa. Kun peset untuvavaatteita pesukoneessa, sinun kannattaa käyttää tennispalloja rummussa, jotta höyhentäyte pysyy ilmavana.

Valittavanasi on joko spray tai pesuveteen/pesukoneeseen lisättävä kyllästeaine. Spray kyllästää ainoastaan ne alueet, johon sitä suihkutetaan. Pesu taas antaa tasaisen ja kokonaisvaltaisen lopputuloksen.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.