Hyvä kuoritakki - näin valitset kuoritakin

Nainen metsässä ulkoilu vaatteissa

Sääolosuhteet vaikuttavat luonnollisesti paljon ulkoiluvaatteiden valintaan, ja hyvä kuoritakki nousee arvoon arvaamattomaan etenkin ikävällä säällä. Tuulisella ja sateisella kelillä on mukava sujauttaa huppu päähän ja pysyä kuivana ja lämpimänä suojaavan kuorikerroksen alla. Veden- ja tuulenpitävät kuoritakit kuuluvatkin ulkoilijan perusvarustukseen. Hyvät kuorivaatteet eivät päästä tuulta ja sadetta lävitseen, eikä välikerrokseen sitoutunut lämmin ilma pääse karkaamaan kuorikerroksen läpi.

Nykyaikaisten materiaalien ja kerrosrakenteen avulla kuoritakeista on saatu entistä hengittävämpiä, ja ne tarjoavat hyvän vaihtoehdon useaan ulkoiluaktiviteettiin. Kuitenkin juoksun ja hiihdon kaltaisiin lajeihin, joissa syke on erittäin korkealla, kannattaa valita hengittävämpi tekninen materiaali. Sykkeen ollessa korkealla hikoilu on voimakkaampaa, eikä kuoritakin kalvon lämmönpoistokyky ole riittävä. Useissa kuoritakeissa on kainaloissa vetoketjulliset tuuletusaukot, joiden avulla on helppo säädellä lämpötilaa tarvittaessa. Monesti retkeillessä selkää lämmittää reppu tai rinkka, jolloin tuuletusaukkojen vetoketjut kannattaa jättää auki. Tuuletusaukkojen lisäksi huppu nousee yhdeksi kuoritakin tärkeimmistä ominaisuuksista. Se suojaa niskaa ja päätä vaativissa sääolosuhteissa. Hupuissa on yleensä hyvät kiristysmahdollisuudet. Kolmipistekiristys, eli tarrat tai kuminauhat poskissa ja niskassa, tekee hupusta istuvan ja pään liikkeisiin mukautuvan. Kun muistaa vielä kiristää hihansuut ja vetää vetoketjun kiinni leukaan saakka, voi olla varma, että tuuli ja viima eivät pääse tunkeutumaan takin sisään.

Kuoritakin valinta riippuu vuodenajasta ja siitä, millaisten aktiviteettien aikana sitä on ajateltu käyttää. Valikoimastamme löytyy kuoritakkeja laidasta laitaan: ohuimmat palvelevat hyvin lämpimällä säällä ja sujahtavat helposti myös mukaan reissuun keveytensä ja pienen kokonsa ansiosta. Ohuimmat takit ovat yleensä myös hengittäviä ja soveltuvat esimerkiksi pyöräilyyn ja kesäulkoiluun. Paksummat kuoritakit sopivat vaativampiin olosuhteisiin, kuten vaeltamiseen ja kiipeilyyn. Ne suojaavat parhaiten haastavissa sääolosuhteissa kolmikerroksisen rakenteensa ansiosta, ja niissä on yleensä kiinteä korkeakauluksinen huppu. Kaikki kolme kangaskerrosta ovat toisissaan kiinni, sillä tekninen kalvo on ommeltu pinta- ja vuorikankaan väliin. Tämä tekee kuoriktakeista kestävämpiä. Samanaikaisesti kosteus pääsee kangaskerrosten läpi tehden takista hengittävämmän. Kaksikerroksiset kuorivaatteet tarjoavat vaihtoehdon ohuiden ja paksujen kuoritakkien välimaastosta. Ne sopivat monipuolisesti erilaisiin aktivitteetteihin, ja ovatkin yleisimmin käytetty takkimalli. Takki tuntuu mukavalta päällä verkkomaisen vuorikankaan ansiosta, joka on ihon ja teknisen pintakalvon välissä.

Ohuttakin kuoritakkia voi käyttää ympärivuotisesti, mikäli muistaa kerrospukeutumisen. Takin alle puettavien kerrosten määrää säätelemällä takista voi muokata lämpötilaan sopivan. Kylmemmän sään kuoritakkia valittaessa kannattaa ostaa riittävän suuri koko, jonka alle mahtuu lämmittävä välikerros. Liian tiukan ja pienen kuorivaatteen alle ei mahdu sitoutumaan riittävästi ilmaa. Muutaman kerran eri olosuhteissa vaatetta testattuaan löytää varmasti sopivan määrän vaatteen alle puettavia kerroksia.

Kuoritakin pesu

Kuoritakkia kannattaa pestä riittävän usein, jotta kankaan pintaan tarttuvat lika ja rasva eivät tuki kalvoa ja estä kosteuden haihtumista. Pese vaatteet joko käsin tai koneessa pesuohjeiden mukaisesti. Normaalit pesuaineet voivat tukkia kalvon ja heikentää kankaan ominaisuuksia, joten pesuun kannattaa valita kalvovaatteille sopiva pesuaine. Pesu kuluttaa pintakyllästettä, joten säännöllinen kyllästäminen on tarpeen. Kyllästys pitää tuotteen vettähylkivänä ja pitää huolen siitä, että hengittävyys pysyy ennallaan. Voit lukea lisää teknisten vaatteiden kyllästämisestä täältä:

Tästä pääset katsomaan kuoritakkien lajaa valkoimaamme:

Katso kaikki naisten kuoritakit täältä

Katso kaikki miesten kuoritakit täältä

Katso kaikki lasten kuoritakit täältä

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.