XXL - Asiantunteva urheilukauppa juoksijoille

Essi Järvinen

XXL-JUOKSUASIANTUNTIJA ESSI

XXL-tavarataloissa työskentelee yli 300 myyjää, jotka on valittu paitsi iloisen asiakaspalveluasenteen, myös vahvan tuoteosaamisensa takia. Lisäksi myyjille järjestetään säännöllisesti tuotekoulutusta, jolla ylläpidetään asiantuntemusta. Näin varmistetaan, että saapuessasi XXL-tavarataloon saat ystävällistä ja asiantuntevaa palvelua. Esittelemme XXL-asiantuntija -sarjassa huippumyyjiämme ja eri laijen osaajia.

--

XXL:n jalkineosastolla saa hymyilevän vastaanoton kun pirteä Essi tervehtii vierasta ja kysyy voisiko olla avuksi. Loistavaa asiakaspalautetta saanut Essi on hyvä esimerkki XXL-myyjästä, joka käyttää rohkeasti omaa vahvaa lajitaustaansa auttaessaan asiakkaita löytämään juuri sopivat juoksukengät. Oma kokemus välineistä onkin korvaamattoman tärkeää, sillä kaikilla asiakkailla on varusteille hieman erilaisia vaatimuksia.

Essi, kerro hieman juoksutaustastasi

- Ensimmäiset kilpailuni juoksin 3-vuotiaana ja siitä lähtien kesäisin tuli yleisurheiltua ja keväällä juostua maastojuoksut. 13 -17-vuotiaana kilpailin ampumahiihdossa ja -juoksussa ja lajista riippuen juoksu on ollut joko oheisharjoittelun muoto tai päälaji. Nykyään juoksen omaksi ilokseni n. 50 - 70 km viikossa hiihdon/rullaluistelun, pyöräilyn ja voimatreenien ohella. Olen juossut myös maratonia ja puolimaratonia, mutta viime aikoina olen painottanut enemmän nopeus- ja voimaharjoittelua suhteessa kestävyystreeniin.

Olen myös valmentanut juoksun harrastajia. Valmennuksessani painotan oikean juoksutekniikan merkitystä. Esimerkiksi rasitusvammoja voidaan tehokkaasti ehkäistä oikeilla liikeradoilla.

Essi Järvinen

 • Jalkineosaston myyjä
 • SM-mitaleja ampumajuoksussa
 • Juoksee noin 60 km viikossa osana muuta harjoittelua
 • Valmentaa työn ja opiskelun ohessa juoksijoita

Mikä on omasta mielestäsi kovin saavutuksesi juoksun parissa?

- Ampumajuoksun SM-mitalisijat ovat varmaankin parhaimpia kilpailusuorituksia, mutta olen silti tyytyväisempi tämän hetkiseen kuntooni. Olen pystynyt lisäämään harjoittelumääriä ja treenini on varmasti monipuolisempaa kuin koskaan ennen. Kokopäivätyön ja -opiskelun ohella tämä ei ole itsestäänselvyys. Urheilusta on vakiintunut elämäntapa ja vaikka ainakaan tällä hetkellä en valmistaudu mihinkään kilpailuihin, nautin siitä että voin kehittää itseäni jatkuvasti.

Mikä sinusta on parasta juoksemisessa?

- Helppous, luonto ja endorfiinit. Olen ehdottomasti ulkoilmaurheilija enkä tiedä mitään parempaa kuin vaihtelevat maastot ja raitis ilma. Juoksemaan on helppo lähteä ilman ennakkovalmisteluja ja se sopii myös kiireisiin aikatauluihin. Ulkomailla asuessa juoksu on ollut mielekäs tapa tutustua uuteen ympäristöön. Juoksun ei tarvitse olla tylsää, vaan lenkkiin voi sisällyttää esimerkiksi koordinaatioita, loikkaharjoittelua tai muita oman kehon painolla tehtäviä voimaharjoitteita.

OIKEAN JUOKSUKENGÄN VALINTA

Lukuisia juoksukengänostajia päivässä tapaava Essi kertoo asiakkailla monesti olevan saman tyyppisiä kysymyksiä. ”Usein asiakkaat kysyvät pronaatiotuen tarpeesta ja haluavat tietää, miksi kengissä tulisi olla vaimennuksia”, Essi kertoo. Paljasjalkakengillä juoksu on tällä hetkellä kovassa huudossa, mutta ne eivät sovi kaikille juoksijoille. ”On tärkeää pitää mielessä, että kevyempiin kenkiin siirryttäessä tulisi käyttää malttia ja muistaa, että juoksutekniikan tärkeys korostuu entisestään, kun vaimennus ei ole pehmentämässä askelta”.

Essi suositteleekin, että juoksukenkää valittaessa kannattaa kysyä apua myyjältä, sillä heidät on koulutettu valitsemaan lukuisista vaihtoehdoista oikea jalkine. ”Valinnassa tulee ottaa huomioon mm. askellus, juoksualusta, jalan lesti, harjoittelumäärät ja -laatu sekä juoksutekniikka. Vaikka kenkiä näyttäisi äkkiseltään olevan pilvin pimein, on yhdelle jalalle usein vain muutama sopiva malli”, Essi ohjeistaa.

Voit lukea lisää vinkkejä juoksukengän valintaan täältä...

IDEOITA ONNISTUNEISIIN LENKKEIHIN

Pyysimme Essiä valitsemaan omat juoksusuosikkinsa XXL:n valikoimasta. Alta voit lukea mitkä tuotteet ovat Essin mielestä loistovalinnat juoksijiolle tänä keväänä.

 • Asicsin Gel Kayano on pronaatiokenkä tuetuimmasta päästä, sopii kapeahkolle lestille ja on pätevästä vaimennuksestaan huolimatta erittäin rullaava. Soveltuu erinomaisesti kovalle kulutukselle ja asfaltille. Asicsin mitoituksen takia kengän sovitus kannattaa aloittaa yhtä kokoa isommasta kuin normaalisti.
  Katso kaikki Asics Gel Kayanot täältä...
 • Mizuno Wave Rider on kiertojäykkä, täysvaimennettu neutraali kenkä, joka on kuitenkin kevyt painoltaan. Kanta on korkeammalla kuin päkiä (heel drop), mikä suojelee akillesjännettä liialta rasittumiselta ja tuo rullaavuutta. Soveltuu asfaltille ja on keveytensä takia mielekäs valinta esimerkiksi intervalliharjoituksiin, mutta myös pidemmille matkoille. Lisäksi malli voidaan nähdä hyvänä kompromissikenkänä, jos harjoitellaan sekä kovalla että pehmeämmällä alustalla.
  Katso kaikki Mizuno Wave Riderit täältä...
 • Asicsin Noosa on alunperin triathlonin maratonosuutta varten suunniteltu ”kisakenkä ”, mutta riittävän iskunvaimennuksensa johdosta soveltuu myös esimerkiksi kevyemmäksi kakkoskengäksi nopeusharjoitteluun. Malli on kapeahkolle lestille soveltuva, erittäin rullaava ja neutraali juoksukenkä.
  Katso kaikki Asics Noosat täältä...
 • Salomonin S-lab Speed 2 on kevyt maastojuoksukenkä erittäin pitävällä ”nuppipohjalla”. Tällaista kenkää ei tulisi lähtökohtaisesti suosia kovalla alustalla, sillä se ei vaimenna iskua riittävästi. Metsässä kuitenkin juoksuaskellus on erilainen, sillä vaihtelevien maastokohtien takia painopiste pysyy pääasiassa päkiällä, joten rankat vaimennukset lähinnä vähentävät tuntumaa. Speed 2:n lesti on kapeahko ja napakka, jotta tuntuma alustaan olisi mahdollisimman hyvä.
  Katso kaikki Salomonin maastojuoksukengät täältä..
 • Niken Pro -trikoot. Juostessa on tärkeää, että vaatteet eivät tuo turhaa lisäpainoa, eivätkä ala hiertää pidemmässäkään suorituksessa. Trikoot ovat hyvä vaihtoehto ja niistä saa talveksi myös vuorattuja versioita. Juoksutrikoiden valitsemisessa istuvuus erityisesti vyötärön kohdalta ratkaisee, sillä muuten trikoita joutuu kiskomaan ylös kesken lenkin. Yhdet parhaimmista ovat mielestäni Niken Pron trikoot, joissa on jämäkkä kangasmateriaali ja leveä vyötärökaistale. Näitä saa sortsi-, capri- ja täyspitkänä mallina. Trikoon istuvuus riippuu tietysti vartalonmallista ja osa pitää enemmän vyötärön nauhakiristyksestä.
  Katso kaikki Nike Pro -vaatteet täältä...
 • Asics Jacket on kevyt, ilmava sekä hengittävä juoksutakki, joka hylkii tuulta. Takin hengittävyyttä on parannettu selän tuuletusaukoilla ja heijastinyksityiskohdat tuovat turvallisuutta pimeässä juokseville.
  Katso Asics Jacket-takit täältä...
 • Kompressiotuotteista ollaan yleisesti ottaen montaa mieltä, mutta itse olen pitänyt todella paljon esimerkiksi CEP:n sukka- ja 2XU:n Calf Guard säärystinmallista, jotka antavat hyvän tuen pohjelihakselle, parantavat verenkiertoa ja vähentävät pitkässä suorituksessa syntyvää mikrotason lihasvauriota. Halvemmat mallit ovat usein kevyemmin kompressoivia, joten niiden hyöty ei ole yhtä merkittävä.
  Katso kaikki 2XU ja CEP kompressiosukat täältä...
 • Naiselle urheilurintaliivit ovat tärkeä tekijä juoksun mielekkyyden suhteen. Niiden tulisi tukea riittävästi, tuntua mukavilta ja pysyä paikoillaan kovemmassakin suorituksessa. Paras uusi tuttavuus on Casallin Iconic Sports Bran malli, jonka kokoluokitus ottaa myös kuppikoon huomioon ja mahdollistaa näin parhaan istuvuuden.
  Katso kaikki Casall Iconic Sports Brat täältä...
close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.