Millainen polkupyörä lapselle?

lastenpyörä

Oikeankokoisen pyörän valinta on tärkeää sekä lapsen pyöräilytaitojen kehittymisen, että ajamisen turvallisuuden kannalta. Vaikka pyörät on suunniteltu lapsille sopiviksi ja helposti hallittaviksi, tulee vanhempien huomioida muutamia asioita pyöräkaupoille lähtiessään. Millainen polkupyörä lapselle sitten kannattaa valita?

Kasvunvara ei ole turvallista. Sopivan kokoista pyörää on helpompi hallita, joten älä sorru ostamaan liikaa ”kasvunvaraa”. Lastenpyöristä löytyy erilaisia malleja vaihteilla tai ilman ja jarruvaihtoehtoina ovat joko jalkajarrut tai käsijarrut. Ja tottahan toki itse kuljettajallakin on yleensä vahva mielipide siitä, minkälainen pyörämalli olisi se kaikista paras! Tulee muistaa, että vanhempi on kuitenkin loppukädessä se, jonka vastuulla on, että valittu malli on oikeanlainen ja turvallinen polkupyörä lapselle. Lasten polkupyöriä on saatavilla neljässä eri rengaskoossa: 12", 16", 20" ja 24". Valitse neuvoillamme sopivankokoinen pyörä, sovi pyöräilyn pelisäännöistä, laita kypärä päähän ja nosta hymy huulille!

Lasten koko opas pyörä

 12” renkaat 2–4-vuotiaat (noin 82–100 cm polkijalle)

Ensimmäinen polkupyörä lapselle on rengaskooltaan 12”. Tällä tuumakoolla varustetut lastenpyörämme ovat yksivaihteisia, jotta lapsi voi keskittyä pyöräilytaitojen kehittämiseen. Pyörissä on lisäksi jalkajarrut ja vakaat tukipyörät, jotka tekevät pyöräilyn aloittamisesta turvallista ja helppoa. 12”-renkaalla varustetut lastenpyörät sopivat 2–4-vuotiaille lapsille. Tässä kategoriassa on myös potkupyörät, joilla voi opetella tasapainoa ennen ensimmäisen poljettavan pyörän hankintaa.

16” 4–6-vuotiaat (noin 104–122 cm polkijalle)

Mainio ensipyörä, jolla on helppoa harjoitella pyöräilyä ilman apupyöriä. 16”-renkaiset lastenpyörämme ovat yksivaihteisia, jotta lapsi voi keskittyä tasapainon säilyttämiseen ja pyöräilytaitojen kehittämiseen. 16”-lastenpyörissämme on jalkajarrut, jotka pysäyttävät pienen hurjapään menon turvallisesti. 16”-renkaalla varustetut lastenpyörät sopivat 4–6-vuotiaille lapsille.

20” 5–8-vuotiaat (noin 120–130 cm polkijalle)

20”-renkaalla varustettu menopeli on polkupyörä lapselle, joka on iältään 5–8-vuotias. Pyörämalleistamme löytyy 3-vaihteinen jalkajarrullinen malli, sekä 7- ja 8-vaihteisia hieman urheilullisempia malleja. Pyörät ovat kevyitä ja runkogeometriansa ansiosta suhteellisen matalia. Näin pyöräily on turvallista, ja jalan saa tarvittaessa nopeasti maahan.

24” 7–11-vuotiaat (noin 127–142 cm polkijalle)

24”-renkaalla varustettuja lastenpyöriä löytyy monenlaiseen menoon aina kevyestä kaupunkiajosta kovempaan maastoajoon. Kevyt alumiinirunko on suunniteltu lapsille, ja pyörän selkään onkin helppoa nousta. Pysähtyminenkin on turvallista, sillä jalat saa maahan tarpeen tullen nopeastikin. 24”-renkaalla varustetut lastenpyörät sopivat karkeasti 7–11-vuotiaille lapsille.

26” 10+ -vuotiaat (noin 140-158 cm polkijalle)

26”-renkailla varustetut pyörät mielletään perinteisesti aikuisten pyöriksi. Pienimmät runkokoot toimivat hienosti kasvavalle nuorelle, ja suosittelemmekin 26”-renkailla varustettuja pyöriä yli 140 cm lapsille. Runkokoon tulee tällöin olla pienimmästä päästä, sillä liika kasvunvara ei ole turvallista. 26" tuumaisia pyöriä löytyy sekä lastenpyöristä, että maastopyöristä.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.