Koulurepun valinta

koulureppu

Hyvän koulurepun hankinta on yksi tärkeimmistä panostuksista koulun alkaessa. Alla oleva vinkkilista auttaa valitsemaan repun, joka istuu hyvin.

Koulurepussa kannetaan koulukirjoja ja muuta kouluvarustusta läpi koko talven, syksystä kevääseen. Siksi on tärkeää valita reppu, joka on oikean kokoinen, istuu hyvin ja joka on kaikin puolin toimiva.

Mistä tietää, että koulureppu istuu hyvin?

Ensinnäkin repun tulee olla oikean kokoinen. Samalla luokalla olevat lapset voivat olla hyvinkin erikokoisia. Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Lapsi kannattaa ottaa reppuostoksille mukaan. Silloin lapsi voi itse kokeilla eri malleja.

Koulurepun pituus- ja leveysmitat

Tärkeintä on, että koulureppu ei ole liian iso. Se tarkoittaa sitä, että repun sivut eivät kosketa käsivarsia eikä alaosa takareisiä. Kun reppu istuu napakasti selkää vasten, paino jakautuu oikein ja kantomukavuus paranee. Hyvä peukalosääntö on, että reppu ei saa olla lapsen hartioita leveämpi eikä ristiselkää pidempi. Joissakin koulurepuissa, kuten Bergans-merkkisessä 2GO-mallissa reppua saa säädettyä alemmaksi selkää lapsen kasvaessa pituutta.

Repun selkäpehmuste, olkahihnat ja säätöremmit

Hyvin suunniteltu kantojärjestelmä takaa yleensä sen, että reppu myös istuu erittäin hyvin. Muotoillut olkaviilekkeet pysyvät hyvin paikoillaan valahtamatta hartioilta. Joissakin repuissa olkahihnat voivat olla kokonaan pehmustetut, mikä parantaa kantomukavuutta. Myös selkälevyn olisi hyvä olla pehmustettu. Vyötäröremmi tai paksumpi lantiovyö estää reppua keinumasta puolelta toiselle ja kunnon lantiovyö keventää hartioihin kohdistuvaa painoa. Jos repussa on rintaremmi, se kannattaa kiristää ja pitää kiinni, koska silloin reppu istuu napakammin selkää vasten. Selkäosaa voi tarvittaessa varovasti taivutella selän muotoon.

Kiinnitä huomiota taskuihin

Repun avaamisen pitäisi olla lapselle helppoa – varmistathan, että lapsi pystyy itse avaamaan soljet ja säätämään remmit. Kannattaa valita reppu, josta löytyy hyvin taskutilaa. Monet reput on sisältä jaettu esimerkiksi koulukirjoja, läppäriä ja penaalia varten. Raskaimmat kantamukset, kuten koulukirjat, tulisi laittaa reppuun siten, että ne ovat lähinnä selkää. Alle 10-vuotiaiden reppu ei kirjoineen kaikkineen saisi painaa enempää kuin 10 % lapsen kehonpainosta. Yli 10-vuotias nuori taas voi kantaa jopa 17 % omasta kehonpainostaan. Jos koulutie on pitkä, kannattaa lapselta tai opettajalta varmistaa, ettei lapsi kanna kaikkia kirjoja mukanaan turhaan. Kaikki koulukirjat, joita ei sinä päivänä käytetä, voi jättää kotiin.

Muistilista koulurepun ostamiseen

  • Hanki sopivan kokoinen reppu 
  • Tarkista, että repussa on hyvät olkahihnat ja kantomukavuutta parantavat vyötärö- ja rintahihnat
  • Tarkista, että kaikki hihnat ovat säädettäviä
  • Kokeile, että reppu istuu hyvin selkää vasten
  • Varmista, että reppu on vedenpitävä tai että mukaan kuuluu sadesuoja
  • Tarkista, että repussa on heijastimet
  • Kokeile solkia ja varmista, että ne kestävät ja että lapsi saa ne itse säädettyä
  • Alle 10-vuotias jaksaa kantaa noin 10 % omasta painostaan
  • Yli 10-vuotias jaksaa kantaa jopa 17 % omasta kehonpainostaan

Katso valikoima koulureppuja täältä

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!