Golfvarusteet aloittelijalle

kaksi ihmistä golffaamassa

Golfharrastusta aloitteleva tarvitsee golfkentälle jonkin verran varustusta. Perusvarustukseen kuuluu golfmailat, golfpallot, tiit, greenihaarukka, golfpyyhe ja tuloskortti. Kaikki pysyy kätevästi koossa ja mukana golfbägissä. Tämän lisäksi tarvitaan golfkengät ja lisäksi on syytä miettiä vaatetustaan ja mahdollisesti harkita golfhanskan käyttöä. Tämä opas antaa yleiskuvan golfin aloittajalle, että mitä kentällä on hyvä olla mukana.
Tässä oppaassa käsitellään lyhyesti seuraavat varusteet:

  • Golfmailat
  • Golfmailat
  • Tiit ja muut varusteet
  • Golfbägit ja -kärryt
  • Golfvaatteet
  • Golfkengät
  • Golfhanskat

Olemme kirjoittaneet myös perusoppaan golfin aloittamiseen, jonka voit lukea täältä. Oppaasta löydät perustietoa golfista pelinä sekä greencardista.

GOLFMAILAT

Pelaajalla saa golfkierroksen aikana olla mukanaan enintään 14 golfmailaa. Alkuun pelaaja pääsee myös vähemmällä mailamäärällä. Ensimmäisille kierroksille riittää varsin hyvin puolikkaat setit. Mailat jakautuvat neljään eri kategoriaan: Puumailat, hybridimailat, rautamailat, wedge-mailat ja putterit. Nimestään huolimatta puumailat valmistetaan nykyään titaanista- tai metalliseoksista. Puumailat ovat saaneet nimensä siitä, että aikoinaan ne valmistettiin puusta. Puumailat on kehitetty pitkiä lyöntejä varten. Puumailat voidaan jakaa vielä kahteen ryhmään: Driverit ja väyläpuut. Driverilla lyödään vain avauslyönnissä tiiauspaikalta. Mailan tunnusomainen piirre on sen suuri pää. Driveri on mailoista vaikein hallita, mutta pallo lentää sillä pisimmälle, kun sen hallitsee. Väyläpuut ovat puumailoja, joilla lyöminen onnistuu myös väylältä ja ilman tiitä. Niillä voi kuitenkin myös lyödä tiiauspaikalta, mikäli ei tarvitse niin paljoa pituutta tai ne tuntuvat helpommilta kuin driveri. Hybridimailat ovat suhteellisen uusi mailatyyppi. Ne ovat puu- ja rautamailojen yhdistelmä ja ne korvaavat pitkälti nykyään pitkät rautamailat. Hybridimailan etu piilee siinä, että sillä saa tasaista tulosta, pelaaminen on suhteellisen helppoa ja pallo lentää pidemmälle kuin mitä rautamailoilla. Niillä on mahdollista lyödä myös kevyestä raffista. Rautamailoja käytetään ennen kaikkea keskipitkiin lyönteihin, mutta myös lyhyisiin lyönteihin griinille lähetyessä. Rautamailat on on numeroitu välille 1-9. Yleisimmin pelaajalla kuitenkin on bägissään mailat 4-9. 1-3 on aloittelijalle erityisen vaikeita lyödä. Rautamailat jaetaan pituuksien mukaan pitkiin rauhtoihin (1-5), väliraudat (6–8) ja lyhyet raudat (9–SW). Näiden lapojen nostokulma (loft) vaihtelee 16–60 asteeseen. Wedget ovat rautamailoja, joiden nostokulma on yli 45 astetta. Wedget sopivat hyvin lyhyisiin lyönteihin lähestyessä griiniä. Pallo ei lennä pitkälle, mutta se lentää sitävastoin korkealle. Tähän kategoriaan kuuluvat mailat ovat wedge, gap wedge, pitch wedge, sand wedge ja lob wedge. Sandwedge on etupäässä tarkoitettu pallon lyömiseen bunkkerista. Lue tästä lisää wedge-mailoista. Putteri on maila, jota käytetään melkein yksistään griinillä. Puttereita on runsaasti eri vaihtoehtoja, niitä löytyy erityyppisillä varsilla ja lavoilla. Putteri on hyvin yksilökohtainen ja monesti on kerta kaikkiaan vain kokeiltava eri mailoja kunnes se oikea löytyy.

Katso kaikki golfmailamme täältä >>

GOLFPALLOT

Suosittelemme, että otat useampia palloja mukaan kun lähdet golfkentälle. Ne saattavat hukkua metsään tai ne saattavat joutua veteen. Golfpalloja on nykypäivänä runsas valikoima. Niissä on kerrosrakenne, normaalisti kaksi, kolme tai jopa neljä kerrosta ja uloimmassa pinnassa on pieniä kuoppia (dimples). Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että mitä useampi kerros, sen pehmeämpi pallo ja sitä enemmän siihen saa kierrettä. Tosin nykyään myös vähemmän kerroksisista palloista on saatu pehmeitä erityisen ytimen avulla. Kannattaa kokeilla hiukan pehmeämpää palloa, jossa on parempi tuntuma ja enemmän kierrättä, jos pelaat hyvin väylällä, mutta heikommin lähipelilyönneissä. Pitkät driverlyönnit saattaavat olla vaikeammat saada suoriksi, mutta toisaalta lähipelilyönnit paranevat. Jos pitkät lyönnit lähtevät kiertämään oikealle tai vasemmalle, kannattaa kokeilla hiukan kovempaa palloa, koska siinä on vähemmän kierrettä. Lyönnin kiertyminen oikealle tai vasemmalle voi johtua muustakin kuin pallosta, kuten esimerkiksi mailan asennosta osumahetkellä. Kovempien pallojen huono puoli on, että ne eivät pysähdy griinillä yhtä nopeasti, koska niissä juuri on vähemmän kierrettä. Olisi hyvä pyrkiä pidättäytymään yhden lajin palloissa. Peli vaikeutuu jos kovasti vaihtelee kierrettä antavien ja melkein kierteettömien pallojen välillä. Jos käyttää vain yhtä pallotyyppiä ja se tuntuu tutulta ja turvalliselta, sillä jo yleensä lisätään peliin enemmän itseluottamusta, mikä voi sinällään olla hyvinkin arvokas asia.

Katso kaikki golfpallomme täältä >>

TIIT, GREENIHAARUKKA, PYYHE YMS

On helppo unohtaa golfissa tarvittavat pikkuvälineet. Tiit ovat aivan ehdottomia, niillä saat lyönnistä enemmän irti. Tii on pieni puinen tai muovinen tikku, joka asetetaan tiiauspaikalla pallon alle. Näin saat pallon helpommin ilmaan lyönnissä. Nykyään useimmilla golfradoilla vaatimuksena on, että pelaajilla on mukanaan omat greenihaarukat. Greenihaarukka on pieni haarukan mallinen työvälin, jolla korjataan pallon nurmeen jättämän kolon. Suositeltavaa on pitää mukanaan mikrokuitupyyhettä, joilla golfmailat saa pyyhittyä puhtaiksi. Kun kuivaat grippiä pyyhkeellä ja putsaat lavan nurmesta ja hiekasta, mailat pysyvät kauemmin hyväkuntoisena ja lyöminen on muutenkin helpompaa.

Katso kaikki golftarvikkeemme täältä >>

GOLFBÄGIT JA -KÄRRYT.

Golfbägi on pelaajalle tärkeä. Siinä säilytetään kaikki mailat, pallot ja muut golfkierroksen aikana tarvittavat välineet. Valittavana on useita eri malleja ja kokoja, tarpeista riippuen. Bägit jaetaan kahteen ryhmään: Kantobägit ja kärrybägit. Kantobägit ovat kevyempiä ja pienempiä bägejä, joissa on reppumaiset kantokahvat, joista bägiä on helppo kantaa. Kantobägeissä on myös jalat, joiden avulla bägi pysyy laskettaessa pystyssä. Kärrybägit ovat puolestaan tilavampia ja painavampia, joita kuljetetaan nimensä mukaan golfkärryissä. Golfkärryjä on maihdollista usein lainata golfkentältä. Kärryt ovat kuitenkin yleisessä käytössä ja niiden kunto voi olla vaihtelevaa. Lisäksi ne voivat olla raskaita vetää. Kun hankit omat kärryt, niin saat pienellä investoinnilla lisää energiaa pelaamiseen eikä sinun tarvitse keskittyä raskaiden kärryjen vetämiseen. Valikoimastamme löydät kevyitä ja näppäriä golfkärryjä, jotka on helppo taittaa kasaan ja menee helposti pieneen tilaan autossa. Jos bägin kantaminen tuntuu raskaalta, niin suosittelemme hankkimaan kunnolliset golfkärryt.. 

Katso kaikki golfbägit ja -kärryt täältä >>

VAATETUS GOLFKENTÄLLÄ

Golf on yleisesti pidetty lajina, jossa pukeutumiskoodi on tarkka. Golfkentällä tulee pukeutua napitettavaan kaulukselliseen paitaan, olkapäät tulee peittää ja housuissa olisi oltava prässivekit. Nämä olivat ohjeet aikaisemmin. Nykyään säännöt ovat pehmenneet, eikä pukeutumiskoodit enää ole yhtä tiukkoja. Vaatetuksesta ei siis tule tehdä estettä golfin aloittamiselle. Tarkista kuitenkin klubin kotisivuilta mahdolliset pukeutumissäännöt, jos lähdet ulkomaille pelaamaan tai jos pelaat kentällä, jossa aiemmin et ole pelannut. Edelleen löytyy klubeja, joissa vanhoista säännöistä pidetään kiinni, mutta useimmiten säännöistä jo poiketaan hiukkasen. Vaatteiden liikkumavapaus Kevyet, funktionaaliset vaattet, jotka eivät kiristä ovat suositeltavia golfkentällä. Tärkeätä on tuntea, että vaatteet eivät kiristä tai muutenkaan tunnu epämukavilta kun teet täydellisen swingin. Optimaalista mukavuutta golfkentälle antaa lisäksi tehokkaasti kosteutta haihduttavat ja hengittävät vaatteet. Golfkierros voi kestää neljä tuntia, joten myös sääolosuhteet voivat muuttua kierroksen aikana. Kannattaakin varata bägiin mukaan esimerkiksi sadetta pitävät vaatteet, mikäli sateen uhka on olemassa. Märillä vaatteilla pelaaminen ei ole kenenkään mielestä kivaa. Myös sadevaatteissa on tärkeää, että niissä on helppo liikkua ja pelata. XXL:ssä on laaja valikoima erityisesti golfaajalle kehitettyjä laadukkaita vaatteita.

Katso kaikki golfvaatteet täältä >>

GOLFKENGÄT

Koko golfkierros kestää noin neljä tuntia ja on sanomattakin selvää, että jalat saattavat väsyä. Täyden kierroksen aikana pelaaja kävelee 10-15km kentästä ja pelaajasta riippuen. Siksi hyvät golfkengät ovat erittäin tärkeä osa varustusta. Nykypäivän golfkengät tukevat ja mukailevat jalan luonnollista liikettä. Golfkengän valmistuksessa ideana on saada kenkä ja jalka toimimaan yhtenä kiinteänä yksikkönä siten, että energiansiirto saadaan täydellisesti optimoitua. Golfkengässä on huomioitava myös kengän paino ja materiaali. Golfkenkiä on saatavana sekä nahkaisena, että keinomateriaalista tehtynä. Nahka muotoutuu hyvin jalan mukaan, mutta tulee varoa, ettei kenkä veny liikaa. Muista ottaa tarpeeksi napakat kengät. Keinomateriaalit säilyttävät muotonsa paremmin. Kannattaa myös miettiä kenkien vedenpitävyyttä, sillä sääolosuhteet vaihtelevat kierroksen aikanakin. Golfkenkiä on saatavilla myös vedenpitävinä. Piikeillä vaiko ilman? Golfkengän pohjassa on läpi historian aina ollut jonkinlaiset piikit (nykyään lähinnä ruusukkeet). Piikit tai ruusukkeet antavat pitoa jalkoihin nurmelta lyödessä. Golfkenkiä löytyy piikillisiä ja piikittömiä ja joissakin klubeissa vain softpiikit tai piikittömät golfkengät ovat sallittuja.

 Katso kaikki golfkengät täältä >>

GOLFHANSKAT

Golfhanskojen edut ovat monet. Hanska avulla saa hyvän otteen mailasta. Ne myös vahvistavat rannetta. Rannekulma pysyy swingin aikana samanlaisena ja estäen vinoutumisen. Golfhanskojen avulla vältät myös ikävät hiertymät kädessä. Golfhanska laitetaan vain toiseen käteen. Jos olet oikakätinen, golfhanska pidetään vasemmassa kädessa ja toisinpäin jos olet vasenkätinen.

Lue tästä lisää golfhanskojen valinnasta >> 

Katso kaikki golfhanskat täältä >>

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.