Liity XXL REWARD -jäseneksi
Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.
Golf-harrastus on monesti ennen mielletty aikaa vievänä, vaikeana ja ’’elitistisenä’’ lajina. Nykyään svingin takana on yhä useammin tavallinen tallaaja ja golf on lajina erinomainen urheilumuoto useammalle suomalaiselle. Lajin aloittaminen on mahdollista kenelle vain. Tässä artikkelissä käydään läpi golfin perusteita, termejä ja vaatimuksia golfin aloittamiseen. Luettuasi artikkelin, sinulla tulisi olla hyvä käsitys siitä, mitä golfin aloittaminen vaatii. Tämän jälkeen voitkin jo siirtyä välineiden tarkasteluun ja hankintaan. Mikäli perusasiat ovatkin jo hallussa, voit lukea tarkemmin tarvittavista varusteista täältä
Golfin peluu on parhaimmillaan myös luontokokemus, joka lisää henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Mutta golf on myöos kilpailulaji, josta löytyy kilpailuviettiä tyydyttävä momentti kaikille, jotka innostuvat kisailusta. Golf on sosiaalinen laji, jonka avulla ystävystytään ja tavataan uusia ihmisiä. Erityisen mukavaksi harrastuksen tekee se, että eritasoiset pelaajat voivat pelata yhdessä, toisiaan vastaan. Iäkkäämpi ja rutinoituneempi harrastaja nuorta ja lajia aloittelevaa vastaan, ammattilainen harrastajaa vastaan jne. Tämän mahdollistaa golfissa käytettävä tasoitusjärjestelmä, mistä kerrotaan yöhemmin lisää.
Golfia pelataan eri tyyppisestä nurmesta koostuvalla kentällä, jossa on hiekka- ja vesiesteitä. Hiekkaesteitä kutsutaan golfissa bunkkereiksi. Golfkierroksen yksinkertaisena tavoitteena on saada pallo aloituspaikasta reikään mahdollisimman vähällä lyönnillä. Tavallisesti pelataan 18-reiän tai 9-reiän rata, hiukan riippuen paljonko pelaajilla riittää aikaa käytettäväksi. Kokonainen 18-reikäinen kenttä kestää noin neljä tuntia pelata.
Driving range on paikka, missä opetellaan lyöntejä. Paikka on hyödyllinen ja täällä kannattaa harjoitella ja treenata swingiä. Driving Rangella on hyvä muistaa, että ei pelkästään treenaa driverilla tai rautamailoilla, joilla pallo lentää pitkälle. Kivahan on nähdä pallon lentävän kauas, mutta lähipeli on aivan yhtä tärkeä osa golfia, joten lyhyiden rautamailalyöntienkin harjoitus on keskeinen asia, jos haluaa parantaa omaa tasoitustaan. Driving rangen läheisyydessä on usein myös lähipelialue, missä pääsee harjoittelemaan lähipeliä kuten puttausta, chippejä ja bunkkerilyöntejä. Pelitason kehittämiseen nämä harjoitusalueet ovat yhtä tärkeitä kuin driving range, ellei jopa tärkeämpiä. Yleensä noin puolet golfkierroksen lyööneistä koostuu lähipelistä ja puttauksesta. On myös harmittavaa pilata hyvin pelattu alkuväylä onnettomaan puttipeliin.
Golfkentällä pelaaminen edellyttää, että pelaajalla on Green Card. Green Card on ikäänkuin golfin ajokortti, joka tulee suorittaa ennen pelaamista. Green Cardin tarkoitus on taata pelaajalle riittävät tiedot ja taidot kentällä pelaamiseen sekä lisätä itsenä ja kanssapelaajien turvallisuutta. Lisäksi pelaaminen kentällä on kaikinpuolin sujuvampaa, kun kaikki tietävät kuinka siellä toimitaan. Green Cardin saa ottamalla yhteyttä golfklubiin ja ilmottautumalla Green Card –kokeeseen. Ennen koetta on usein hyvä suorittaa alkeiskurssi, jossa perehdytään lyöntitekniikkaan ja sääntöihin. Golfklubilta saat lisätietoa kursseista ja kokeesta. Koulutus on suurimmaksi osaksi käytännöntasolla, opitaan eri golf-lyönnit, käydään läpi välineet ja muutama keskeinen golf-termi. Kurssiin sisältyy myös teoreettinen osa, jolla opitaan säännöt, golfin käyttäytymiskoodeksi ja muuta tarpeellista. Green card kokeeseen kuuluu kaksi osa-aluetta, kirjallinen koe sekä pelikoe. Kirjallisessa kokeessa kysytään golfin sääntöjä ja etikettiasioita. Kirjalliseen kokeeseen voi valmistua lukemalla sääntökirjaa. Tämän tarkoitus on opettaa käyttämään sääntökirjaa. Green Card-kokeen toinen osa-alue sisältää käytännön pelikokeen, missä kouluttaja arvioi kokeen suorittajan pelitaidot. Pelikokeessa käydään läpi seuraavat asiat (lähde: www.golf.fi):
Mikäli pelaaja läpäisee kummatkin kokeen osiot, on hän ansainnut Green Cardin ja aloitustasoituksen 54. Jotta pelaaja saa virallisen tasoituksen, tulee hänen liittyä golfseuraan, mistä hän saa jäsen- ja tasoituskortin. Tätä korttia tarvitaan näytettäväksi golfkentälle ilmottautuessa ja pelikierrosta varatessa. Eritasoisilla golfkentillä on eri tasoitusrajat, mikä pelaajalla tulee vähintään olla siellä pelatakseen. Tämä takaa kentän sujuvuuden, jotta aloittelijat eivät aloita golfuraansa kaikista haastavimmasta kentästä. On myös kenttiä, missä on tasoitusrajana 54 tai Green Cardia ei tarvita ollenkaan. Tasoitusluvusta puhutaan seuraavaksi tarkemmin.
Tasoitusjärestelmällä tehdään pelitasoitus eritasoisten golfaajien välillä siten, että vasta-alkajan korkeaa tasoituslukua voidaan verrata kokeneemman pelaajan matalaan tasoituslukuun. Tasoitus on välillä 0-54. Tasoitus laskee pykälittäin pelitulosten mukaan. Aluksi tasoitus laskee kokonaisilla luvuilla tasoitukseen 36 asti, jonka jälkeen tasoitus laskee tietyn desimaalin verran. Tasoitusta voidaan korottaa tai laskea kierroksia pelaamalla. Opit miten lasket ja nostat tasoituslukuasi creen card -kursilla. Jokaisella väylällä on oma ihannetuloksensa, joiden summasta tulee koko kentän ihannetulos. 18 reikäisen kentän ihannetulos (par) on yleensä 72. Tämä tarkoittaa, että 0 tasoituksen omaavan pelaajan tulisi pelata kenttä yhteensä 72 lyönnillä. Tasoitusjärjestelmän mukaan, 54 tasoituksen omaavan pelaajan tulisi pelata kyseinen kenttä 126 lyönnillä (72+54). Mikäli hän pelaa paremmin, hän pelaa alle oman ihannetuloksensa ja hän voi laskea tasoitustaan. Mikäli hän pelaa huonommin, niin hän pelaa yli oman ihannetuloksensa. Maksimitasoitus on kuitenkin tuo 54, mistä se ei voi enää nousta. Vastaavan esimerkin mukaan, 36 tasoituksen omaavan pelaajan tulisi pelata kierros 108 lyönnillä ja 24 tasoituksen omaava 96 lyönnillä jne. Kun omaa ihannetulosta lasketaan väylätasolla, niin 54 tasoituksen omaava pelaajan tulisi pelata yksittäiset väylät keskimäärin 3 lyöntiä yli väylän ihannetuloksen (parin) (54/18=3). Näin ollen par 4 väylän oma ihannetulos 54 tasoituksen pelaajalle on 7 lyöntiä (4+3). 36 tasoituksen pelaajan puolestaan 2 lyöntiä yli väylän parin (36/18=2) jne.
Koska kaikki kentät eivät ole yhtä vaikeita, käytetään kentällä slope-arvoa, joka suhteuttaa kentän sen vaikeustasoon nähden. Kaikille kentille on annettu arvosana, jota kutsutaan slope-arvoksi ja se kertoo jotakin siitä, miten vaikea kenttä on muihin verratuna. Jos tasoituslukusi on 36, et kuitenkaan aina saa yhtä monta lisälyöntiä väylällä. Slopearvosta riippuen voit esimerkiksi saada 36 lisälyöntiä yhdellä kentällä ja 40 toisella. Slopearvo on toisessa korkeampi siksi, että rata on vaikeampi ja sinulle suodaan lisälyöntejä. Jokainen väylä kentällä on numeroitu vaikeusjärjestykseen, jonka mukaan saat sinun tasoitusta vastaavan hyvityksen reikää kohti. Montako lisälyöntiä saat riippuu myös saamastasi tiiauspaikasta.
Tiiauspaikka eli aloituslyönnin paikka. Henkilökohtaista tasoitusta varten jokaista reikää kohden on neljä tiiauspaikkaa. Tiiauspaikat jaetaan värin mukaan:
Nykyään kun kaikilla on virallinen tasoitusluku ja tiiauspaikka valitaan itse. Kentän slope-arvo suhteutaan valittavaan tiiauspaikkaan. Esimerkiksi alhaisen tasoituksen omaava mies saa vaikeamman tasoituksen pelatessaan hänelle helpommalta tiiauspaikalta, kuten esimerkiksi punaiselta.
Lyöntipeli on tavallisin ja yksinkertaisin pelimuoto. Kaikki lyönnit lasketaan ja vähiten lyöntejä tehnyt pelaaja voittaa. Tasoitusjärjestelmän ansioista kaikki pelaajat voivat pelata vastakkain, kuten aikaisemmin artikkelissa kerrottiin. Pistebogey on yksi yleisimmistä pelimuodoista lyöntipelin ohella. Kuten nimikin viittaa, tavoitteena on kerätä mahdollisimman monta pistettä. Pistebogey'tä on hyvä tasoitusmenetelmä kun pelaajilla on eri henkilökohtainen tasoitus eli handicap (HCP). Pistebogeyssä ei myöskään haittaa, mikäli yksi väylä menee totaalisesti pieleen. Se ei vaikuta niin suuresti kokonaispistemäärään kuin se vaikuttaa lyöntipelissä. Pisteet lasketaan seuraavasti:
Kun pelaat väylän omalla tasoitusluvullasi, saat siis kaksi pistettä. Mikäli onnistut pelaamaan koko kentän siten, että keskiarvoksi saadaan kaksi pistettä per väylä, eli yhteensä 36 pistettä, olet pelannut koko kentän omalla tasoitusluvullasi. Mikäli pelaat paremmin kuin 36 pistettä, voit laskea tasoitustasi. Pistebogey on mukava pelimuoto, koska miinuspisteitä ei voi saada.
On olemassa par 3 kenttiä, jotka voivat olla joko omia golfkenttiä, tai normaalin golfkentän harjoittelukenttiä. Nämä ovat usein yhdeksän reikäisiä kenttiä, joissa kaikki väylät ovat par 3 väyliä. Joitakin yksittäisiä par 4 tai par 5 väyliä kentällä voi olla. Nämä kentät ovat usein sellaisia, mihin ei vaadita Green Cardia ja sinne pääsee pelaamaan kuka vain. Nämä kentät sopivat siis hyvin golfin aloittelijoille ja miksei myös kokeneemmille pelaajille, jotka haluavat harjoitella lähipeliään. Nyt kun olet päässyt syvemmälle golfin ihmeelliseen maailmaan, sinua saattaa kiinnostaa seuraavat sivut: