Talvitelttailu ja talviretkeily onnistuu hyvillä varusteilla kovassakin pakkasessa

Talviretkellä auringonlaskussa

Tee onnistunut talvivaellus – varustaudu oikein Talvivaellus ja talvitelttailu ovat mukavaa ajanvietettä, etenkin, kun olet varustautunut oikein.


Olemme koonneet tietopaketin talvitelttailusta ja talviretkeilystä ylipäätään: mitä varusteita tarvitset, minkälaiset varusteet sopivat erilaisiin ympäristöihin ja ilmastoihin.

Talviretkeilyvarusteista tärkeimpiä ovat: talvikäyttöön tarkoitettu teltta ja makuupussi sekä eristävä makuualusta.

Lumen peittämä maa, tähtikirkas taivas ja täydellinen hiljaisuus – talvitelttailu voi olla upea kokemus. Silti monet suhtautuvat epäillen yöhön luonnossa, kun mittari näyttää alle nollaa.

Helposti tulee ajateltua, että teltassa nukkuminen talviaikaan on erittäin hyinen kokemus. Kun talvivaellus ja talvitelttailu on hyvin suunniteltu ja mukana on oikeat talviretkeilyvarusteet ja -vaatetus, on kokemus useimmiten fantastinen.

Talviretkellä teltta ja retkeilijä päivänvalossa

MINKÄLAINEN TELTTA SOVELTUU TALVIKÄYTTÖÖN


Yövyttäessä ulkona talvella on tärkeää, että teltta on tähän tarkoitukseen sopiva. Teltan tulee kestää tuulta ja olla hyvin hengittävä, jotta vältytään kondenssilta, joka aiheuttaa kuuraa teltan sisäpuolelle.

Talvikäyttöön on olemassa laaja valikoima erilaisia telttoja. On neljän vuodenajan telttoja, jotka ovat omiaan, jos haluat käyttää telttaa ympäri vuoden, sekä talvi- ja retkeilytelttoja, jotka ovat erityisen jykeviä ja suunniteltu koviin sääolosuhteisiin. On tärkeää kartoittaa käyttötarkoitus ennen uuden teltan hankintaa, jotta teltasta on iloa moneksi vuodeksi eteenpäin.

TUNNELITELTTA VAI KUPOLITELTTA

Sekä tunneliteltta että kupoliteltta soveltuvat talvitelttailuun.

Tunneliteltta on usein kevyt suhteessa kokoonsa ja siinä on hyvin tilaa ruoanlaittoon ja varusteiden säilytykseen eteistilassa. Tunneliteltta on nopea pystyttää, mutta teltan paikoilla pysymiseen tarvitaan telttakeppejä ja telttanaruja. Jotta tunneliteltta olisi mahdollisimman vakaa tuulessa, tulee teltan lyhyen sivun olla käännettynä tuuleen päin. Tunneliteltta on hyvä valinta, jos liikut paljon paikasta toiseen.

Kupoliteltta on vakaa tuulessa ja pysyy itsestään pystyssä, mikä tekee sen liikuttelusta helppoa, kun etsitään sopivaa paikkaa teltalle. Jyrkkien seinien ansiosta teltta tuntuu sisäpuolelta erityisen tilavalta. Kupoliteltta on yleensä tunnelitelttaa painavampi ja siinä on vähemmän säilytystilaa.

MITEN VALITSEN OIKEAN KOKOISEN TELTAN


Kuinka monta nukkujaa teltassa on? Kahden hengen teltassa on makuutilaa kahdelle. Jos aiot säilyttää varusteita tai koiraa teltassa, on hyvä valita teltta, jossa on nukkumatilaa yhdelle ylimääräiselle. Jos nukkujia on useampi, voi olla viisasta valita teltta, jossa on useita sisäänkäyntejä, jottei tarvitse kiipeillä muiden yli ulos päästäkseen.

TELTAN PAINO RETKEILLESSÄ


Kuinka painavan teltan olet valmis kantamaan? Lyhyemmille retkille, esim. yhden yön retkille, voi usein valita pienemmän ja kevyemmän teltan. Jos sen sijaan aiot pidemmälle matkalle tai kaipaat lisämukavuutta, on kannettava hieman painavampaa taakkaa. Kannattaa myös huomioida se, onko aikomus kantaa telttaa selässä vai vetää pulkassa.

Talviretkellä kirjan lukemista teltassa

MAKUUPUSSI TALVIKÄYTTÖÖN

Talvimakuupussi on välttämätön lämmön säilyttämiseksi. Makuupussia valitessa kannattaa huomioida materiaali, kuivaamisen helppous sekä paino.


MAKUUPUSSIN MATERIAALI


Untuvamakuupussi on varma valinta talvisin, monestakin syystä. Untuva on antaa paljon lämpöä painoonsa nähden, sillä on siis hyvä lämpö-painosuhde. Untuvamakuupussi on myös kevyempi kuin keinokuituinen. Untuvamakuupussi pakkautuu myös pieneen tilaan, mikä on kätevää, kun talviretkeilyvarusteita on paljon.

Untuvamakuupussit ovat kalliita verrattuna keinokuitumakuupusseihin. os telttailet harvoin etkä halua sijoittaa paljoa makuupussiin, on keinokuituinen makuupussi hyvä valinta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että keinokuituinen makuupussi on painavampi ja vie enemmän tilaa.

Lämpötilan säätelyn näkökulmasta helpointa on valita mahdollisimman lämmin makuupussi, jonka on avattavissa jalkopäästä, jos nukkuessa tulee liian kuuma. Näin ei aikanaan pääse kylmyys yllättämään.


MIKÄ MAKUUALUSTA SOPII TALVIKÄYTTÖÖN


Makuualusta, joka eristää hyvin, on tärkeä tekijä ulkona nukuttaessa. Makuualustan eristävyyskyvystä käytetään ilmausta R-arvo. Makuualustan tulee paitsi eristää hyvin, tuntua mukavalta.

Perinteinen, yksinkertainen solumuovinen makuualusta eristää hyvin. Huono puoli siinä on, että se vie tilaa eikä ole kovin mukava käytössä.

Puhallettavat/itsestään täyttyvät makuualustat tuntuvat mukavammilta nukkuessa, mutta kannattaa pitää huolta, että valitset myös hyvin eristävän. Puhallettava makuualusta, jossa ei ole lisäeristettä, tuntuu kylmältä talvella, mutta jos täytteenä on solumuovia tai untuva-/keinokuitutäyte, on eritys paljon parempi.

Hyvä idea on yhdistää kaksi makuualustaa – solumuovinen alimmaksi ja puhallettava ylimmäksi – mikäli repussa tai pulkassa on tilaa. Näin saat sekä eristävän että mukavan makuualustan.

Talviretkellä retkeilijät ylittämässä jokea

VAATETUS TALVIRETKEILYYN


Kun vaatetus on kohdillaan, pysyy paremmin lämpimänä. Voittoisin vaihtoehto niin kulkiessa kuin leiriytyessä on kerrospukeutuminen – villa ihoa vasten, eristävä välikerros ja suojaava kuorikerros.

Älä unohda kuivia vaihtovaatteita. Villa on paras valinta päästä varpaisiin. Lämmin untuvatakki vie vain vähän tilaa repussa ja eristää hyvin. Talviulkoiluhousut on myös hyvä muistaa.

MITÄ MUUTA TARVITAAN RETKEILYYN TALVELLA


Lamppu: Talvella tulee pimeää aikaisin. Kaikilla retkeilijöillä tulee olla hyvä ja käytännöllinen otsalamppu. Lisäksi mukana on hyvä olla taskulamppu. Telttaan tai läheiseen puuhun ripustettavat valot tuovat tunnelmaa.


Lapio, kirves ja puukko: Hyvät työkalut tuovat lisämukavuutta talviretkeilyyn – saatat haluta kaivaa istumapaikkoja lumeen leirinuotion ympärille, hakata polttopuuta tai veistää grillitikkuja.


Vedenpitävä pakkauspussi: Kaikki vedeltä suojattava – vaatteet, tulitikut ja vastaava – tulee säilyttää vedenpitävässä pussissa repussa.


Retkikeitin ja tulitikut tai sytytin: Mukaan kannattaa ottaa talvikäyttöön tarkoitettu retkikeitin sekä tarpeeksi polttoainetta. Tulitikut tulee säilyttää vesitiiviissä paikassa.

Kartta ja kompassi


Ruoka: Lämmön säilyttämiseksi kylmässä on tärkeää saada tarpeeksi energiaa. Jos on tilaa, ei mikään estä valmistamasta retkellä kunnon gourmet-illallista nuotiolla tai retkikeittimellä mutta Real Turmat -ateriat ovat hyvä vaihtoehto, joka vie hyvin vähän tilaa.

Kuppi, lautanen ja ruokailuvälineet

Hygieniatarvikkeet

Ensiapu

Talviretkellä nokipannukahvit
close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.