Vinkkejä oikean makuupussin valintaan

Mitä maksaa hyvä makuupussi? Kuinka paksun tarvitsen ja mikä materiaali minun kannattaa valita? Tämä artikkeli auttaa sinua valitsemaan oikean makuupussin.

Makuupussien käyttölämpötilat ilmoitetaan EN 13537 –standardilla. Standardin mukaan jokaisesta makuupussista ilmoitetaan kolme lämpötilaa:

  • Comfort: lämpötila, jossa keskivertonainen nukkuu yönsä mukavasti. Hyvä ohjenuora valitaessa makuupussia naiselle tai aloittelevalle retkeilijälle.
  • Limit: lämpötila, jossa keskivertomies nukkuu yönsä kokematta kylmyyttä. Hyvä ohjenuora valittaessa makuupussia kokeneelle retkeilijälle. Standardissa oletetaan keskivertomiehen olevan 173 cm pitkä ja painavan 73 kg.
  • Extreme: alin lämpötila, josta selviää yön yli kärsimättä hypotermiasta.

Mieti kuinka kylmä yöllä on normaalisti kohteessa, jossa makuupussia aiot käyttää. Lisää aina pieni turvamarginaali odotettujen olosuhteiden ja makuupussin haluttujen lämpötila-arvojen välille. Löydät kaikista XXL:n myymien makuupussien tuoteteksteistä samat lämpötila-arvot. Yleensä kannattaa valita aina vähän lämpömämpi makuupussi kuin tarvitsisit. Kesällä makuupussia voi tarvittaessa avata ja näin viilentää oloa.

Pääset tutustumaan koko XXL:n makuupussi valikoimaan tästä.

Muista myös että makuupussin toimintaan ja tuntemaasi lämpöön makuualusta. Laadukas makuupussi tarvitsee kaverikseen hyvän makuualustan. Voit katsoa makuualusta valikoimamme tästä.

Lisäksi makuupuseista tehdään yleinsä karkea erottelu kesämakuupusseihin, 3-vuodenajan pusseihin ja talvimakuupusseihin. Samaa jaottelua on käytetty myös XXL.fi sivustolla helpottamaan sinua valitsemaan juuri oikea makuupussi. Kesämakuupussit ovat nimensä mukaisesti kesäkäyttöön. Skaala niissä on kuitenkin laaja ja kevyimmillään ne ovat lähinnä tarkoitettu sisäkäyttöön tai trooppisiin maihin matkaaville mutta paksuimmillaan ollaan jo hyvin lähellä 3-vuodenajan makuupussia.

3-vuodenajan makuupussit ovat paksumpia ja niitä voidaan yleinsä käyttää keväästä-syksyyn riippuen pussin paksuudesta ja käyttäjästä. Tutustu 3-vuodenajan makuupusseihin tästä.

Talvimakuupussit ovat paksuja ja tarkoitettuja kovaan pakkaseen. Paksuimmat mallit koostuvat useasta sisäkkäisestä pussista lämmöneristyskyvyn parantamiseksi. Tutustu talvimakuupusseihin tästä.

UNTUVA- VAI KUITUPUSSI?

Makuupussien eristävänä täytteenä käytetään hanhenuntuvaa tai synteettistä kuitua. Untuva eristää paremmin, pakkautuu pienempään tilaan ja säilyttää eristyskykynsä pidempään. Keinokuitu puolestaan toimii paremmin kosteissa oloissa, sillä se menettää eristyskykyään vähemmän kastuessaan.

MAKUUPUSSIN KOKO JA MUUT MERKINNÄT

Tarkista pussin sisäpuolen pituus jotta se on riittävä, yleensä ne ovat 180 cm, 195 cm tai 215 cm. Saatavilla on myös tavallista leveämpiä makuupusseja. Voit liittää kaksi makuupussia yhteen jos niissä on vetoketjut eri puolilla. Makuupussin tuotetiedoissa on R tai L jotka tarkoittavat oikeaa ja vasenta. Tämä osoittaa millä puollella makuupussia vetoketju on kun makaat pussissa.

LISÄVARUSTEET

Hankkimalla makuupussiin erillisen sisälakanan pidennät sen käyttöikää kun varsinaista pussia ei tarvitse pestä niin usein. Lisäksi sisäpussilla on helppo parantaa oman makuupussinsa lämmöneristystä ja näin käyttää samaa makuupussia pidemmälly syksyyn tai aikaisemmin keväällä. Jos nukut taivasalla on mahdollista hankkia makuupussiin vedenpitävä päällinen. Muista myös nukkuma mukavuutta lisäävät retkityynyt.

Voit katsoa koko makuupussien lisävaruste valikoimamme tästä.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.