Makuualustan valinta

Makuualusta on tärkein nukkumamukavuuteen vaikuttava varuste heti makuupussin jälkeen. Makuualusta eristää nukkujan ja makuupussin kylmästä ja kosteasta maasta ja se on pehmuste kovalla alustalla nukuttaessa.

Makuualustaa valittaessa on tärkeää valita se käyttäjän mukaan ja ottaa riittävän iso. Alustan tulisi riittää käyttäjän koko pituudelle ja käsien sekä hartioiden pitäisi voida levätä rennosti makuualustan päällä.

Tutustu myynnissä oleviin makuualustoihin tästä.

MAKUUALUSTOJEN TYYPIT

SOLUMUOVI

Solumuovi on makuualustojen materiaaleista yleinsä edullisin ja sen eristävyys on hintaan ja painoon verrattuna hyvä. Se on myös kevyt ja kestävä mutta vie paljon enemmän tilaa kuin muuntyyppiset makuualustat. Mitä paksumpi solumuovinen makuualusta, sitä parempi eristävyys. Hyvä nyrkkisääntö on että alle sentin paksuiset ovat liian ohuita ja niitä kannattaa välttää. Ne hajoavat liian helposti eivätkä eristä riittävästi.

Erittäin vaativissa oloissa on mahdollista käyttää kahta solumuovista makuupussia yhdessä. Levitä toinen normaalisti täyteen pituuteensa ja taita toinen kaksinkerroin ja sijoita se ensimmäisen alle keskivartalosi kohdalle. Näin se eristää tärkeimmät alueesi ja samalla saat käytännössä kolme kertaa paksumman makuualustan.

ILMATÄYTTEISET MAKUUALUSTAT

Ilmatäytteisten makuualustojen paksuudet vaihtelevat täytenä parista sentistä jopa 10 senttiin. Ilmatäytteiset alustat ovat yleinsä paksumpia ja pehmeämpiä kuin solumuoviset ja tämän ansiosta nukkumisalustana mukavampia käyttää. Ilmatäytteiset menevät myös huomattavasti solumuovisia pienempään tilaan, pienimmillään ne vievät n. litran maitotölkin kokoisen tilan.

Ilmatäytteiset makuualustat voi jakaa karkeasti kahteen luokkaan, itsestään täyttyviin ja puhallettaviin. Itsestään täyttyvässä makuualusta täyttyy itse kun siinä oleva venttiili avataan. Puhallettavat mallit pitää joko manuaalisesti puhaltaa täyteen tai joissain malleissa käyttää erillistä pumppua. Osassa malleista on lisäksi lisäeristeenä keinokuitua, vaahtomuovia tai untuvaa. Nämä ovat viime vuosina kehittyneet paljon ja varsinkin laadukkaammissa malleissa eristävyys on todella hyvällä tasolla.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.