PITOKARVASUKSIEN LUISTON JA PIDON SÄÄTÄMINEN

Atomic-skinski

Pitokarvasukset ovat lyhyessä ajassa vallanneet maastohiihtomarkkinat, ja sillä on selkeä syy! Karvasuksilla on helppo saada hyvä tuntuma hiihtoladusta, ja ne vaativat hyvin vähän huoltoa. Mikä parasta, sinun ei tarvitse käyttää aikaa pitovoiteluun.

Joskus voi kuitenkin tulla tarve säätää suksen luistoa ja pitoa paremmin sopimaan juuri sinun hiihtokokemukseesi, esimerkiksi painonmuutoksiin tai lumiolosuhteisiin nähden. Tästä oppaasta löydät vinkkejä pitokarvasuksien luiston ja pidon säätämiseen. vaihdettavien pitokarvojen ja liikuteltavien siteiden avulla.

Kuinka pitokarvasukset toimivat?

Perinteisissä maastohiihtosuksissa käytetään sekä pito- että luistovoidetta. Voitelu ei ole kuitenkaan aina helppoa. Yksi karvasuksien eduista on, että sinun ei tarvitse käyttää pitovoidetta enää ollenkaan. Karvasuksissa pitokarva on integroitu suksen keskelle ja sillä on sama tehtävä kuin pitovoiteella. Pitokarvan karvasuunnat varmistavat, että kun suksi työntyy eteenpäin, ei muodostu kitkaa ja suksi luistaa helposti. Toisaalta, kun suksi liikkuu taaksepäin, pitokarvat liikkuvat sen mukana ja antavat pitoa lumeen.

Skin-suksilla saat pitoa käytännöllisesti katsoen kaikissa lumiolosuhteissa. Tärkeää on kuitenkin, että valitset oikean suksimallin omien hiihtotaitojesi ja tavoitteittesi perusteella ja otat huomioon suksien oikean jäykkyyden. Lue lisää suksien valitsemisesta täältä: Valitse oikeat sukset täältä.


Luiston ja pidon säätäminen karvasuksille

Perinteisissä maastohiihtosuksissa pitoa säädetään yleensä niin, että suksea voidellaan pidempi pätkä. Yleensä sukset voidellaan kantapään kohdilta noin 20-30 cm varpaiden eteen. On myös ratkaisevaa, kuinka paksusti voidetta käytetään. Karvasuksissa pitokarvat sijaitsevat kiinnityskohdan alla urassa. Tämä tarkoittaa, että muuttaaksesi suksen pito- tai luistotarvetta, sinun ei tarvitse kuin vaihtaa pitokarva tai siirtää sidettä. Tarve säätää suksen pitoa tai luistoa voi ilmetä, jos painosi on muuttunut olennaisesti, tai hiihdät erilaisissa lumiolosuhteissa tai erityyppisissä hiihtomaastoissa.

Säätö vaihdettavilla pitokarvoilla

Eri suksivalmistajien kesken käytetään pitokarvoja, jotka soveltuvat erilaisiin lumiolosuhteisiin tarjoten luistoa ja pitoa. Suksitoimittajat ovat kehittäneet ratkaisuja, jotta pitokarvan vaihto olisi mahdollisimman helppoa ja yksinkertaista.

Esimerkiksi kaikissa Atomic-suksissa on Easy Skin Exchange -teknologia, jossa pitokarvat kiinnitetään erityisellä liimalla, jonka avulla pitokarvan poistaminen ja vaihtaminen on erittäin helppoa. Easy Skin Exchange –teknologian ansiosta voit vaihdella helposti eri pitokarvojen välillä käyttämättä minkäänlaista liimaa tai lämmitystä.


Atomic-skinskis

Atomicin suksissa käytetään älykästä teknologiaa, jonka avulla voit helposti vaihtaa eri pitokarvojen välillä säätääksesi luistoa tai pitoa.Pitokarvojen vaihtaminen

Pitokarvasukset toimitetaan yleispitokarvalla, joka on kehitetty sopivan sekä luisto-, että pitotarpeisiin. Jos kuitenkin tarvitset parempaa luistoa, useilla suksitoimittajilla on erityisesti tätä varten kehitettyjä pitokarvoja. Atomic's Speed Skin –pitokarvat ovat pidempiä, pehmeämpiä sekä sileämpiä ja siksi se luistaa yleiskarvaa huomattavasti paremmin. Tämä voi olla hyödyllistä mikäli esimerkiksi käytät sauvojasi paljon tai kaipaat parempaa luistoa. Pitokarvan vaihtaminen hiihtomatkan aikana on helppoa ja voidaan tehdä jopa minuutissa. Riittää, että irrotat ja vedät pitokarvan irti ja laitat uuden tilalle.


Atomic Speed –pitokarva on lyhyempi, insertillä varustettu pitokarva, jossa on pidemmät karvat ja mohairkarvojen väli harvempi, tämä mahdollistaa paremman luiston verrattuna yleispitokarvoihin ja on siksi täydellinen esimerkiksi sauvatyöntöihin.


Liikuteltavat siteet

Aikaisemmin maastohiihtosuksissa melkein kaikki siteet olivat kiinteästi ruuvattu suksiin, mutta nykyään löytyy myös siteitä, jotka ovat liikuteltavissa, joko vauhdissa tai pysähdyksissä. Siteiden liikuteltavuuden idea on muuttaa suksien tasapainopistettä ja ominaisuuksia. Jos siirrät sidettä eteenpäin, saat paremman pidon ja hiukan heikomman luiston, kun taas siteen siirtäminen taaksepäin antaa paremman luiston, mutta huonomman pidon. Vaihtelevassa hiihtomaastossa, voi olla järkevää olla liikuteltavat siteet, riippuen tietysti myös siitä, haluatko parempaa luistoa vai pitoa, maastotyyppiä ja hiihtotyyliäsi unohtamatta.

Vaihdettavien pitokarvojen ja liikuteltavien siteiden yhdistelmällä sinulla on mahdollisuus räätälöidä hiihtokokemus yksilölliseksi.

Pitopohjasuksien huolto

Karvasukset vaativat vain vähän huoltoa ja pitokarvojen vaihtaminen on erittäin yksinkertaista. Karvasukset eivät kuitenkaan ole täysin huoltovapaita. Parhaan mahdollisen hiihtokokemuksen takaamiseksi pitopohjasuksista tulisi ylläpitää pitokarvat.

Puhdistus: Hiihdon aikana pitokarvoihin voi kerääntyä likaa hiihtoreiteiltä. Siksi pitokarvat tulisi puhdistaa ajoittain erityisellä puhdistusaineella, joka soveltuu karvasuksille. Puhdistusainetta annostellaan paperipyyhkeelle ja paperia vedetään karvansuuntaisesti pitokarvan yli.

Käsittely: Jotta pitokarvat pysyisivät puhtaina pidempään, ne tulisi käsitellä. Käsittely tehdään pitokarvojen puhdistamisen jälkeen, mikä auttaa pitämään pitokarvat puhtaina pidempään.

Katso kaikki pitokarvasuksemme täältä

Tule hiihto-osastolle paikalliseen XXL-tavarataloon kuulemaan lisää pitokarvasuksista!close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.