NÄIN VALITSET OIKEANLAISET PITOKARVASUKSET 

Atomic-Redster-Nordic

Monenlaisten käsitteiden ja vaikeiden teknologiailmaisujen viidakossa on helppo eksyä etsiessäsi itsellesi pitokarvasuksia. Tässä oppaassa autamme sinua valitsemaan oikeanlaiset sukset, jotta saat parhaan mahdollisen hiihtokokemuksen!

Ennen kuin päätät ostaa pitokarvasukset, aloita kysymällä itseltäsi muutama kysymys:

• Kuinka usein hiihdät?

• Kuinka usein luulet käyttäväsi pitokarvasuksia?

• Kuinka paljon painat - ole rehellinen!

On tärkeää olla rehellinen omasta tasostasi ja kokemuspohjastasi hiihtäjänä ennen maastohiihtosuksien ostamista. Samojen suksien omistaminen kilpahiihtäjien kanssa ei automaattisesti tee maastohiihdosta helpompaa sinulle, mikäli hiihdät esimerkiksi 5–10 kertaa vuodessa. Voideltavia maastohiihto- ja pitokarvasuksia on saatavana eri hintaluokissa. Kalliimpi suksi on rakennettu jäykemmästä ja kevyemmästä materiaalista, kuin halvempi pari suksia. Jos sinulla on hyvä tekniikka ja olet lahjakas hiihtäjä, pystyt hyödyntämään suksen ominaisuuksia paremmin. Ollessasi rehellinen oman tekniikan ja hiihtotasosi suhteen, antaa se paremmat lähtökohdat oikeiden suksisuositusten saamiseksi kaikissa XXL-tavarataloissa tai XXL.fi-verkkokaupassa. Jäykemmällä suksella pidon saaminen voi olla vaikeaa, jos sinulla ei ole tarpeeksi hyvää tekniikkaa tai voimaa hiihdossasi.

Korkea hinta ei aina tarkoita samaa kuin huippulaatu

Pitokarvasuksi koostuu pinnoitteesta, ytimestä ja materiaalista, joka on suksen yläosassa (tätä materiaalia kutsutaan laminaatiksi). Pinnoitteeseen on integroitu ura, johon pitokarva sijoitetaan. Karvasuksille, jotka on suunniteltu sekä harjoitteluun, että kilpailuun, on ominaista se, että niiden pinnoite antaa erittäin hyvän luiston ja suksissa on ydin, joka on valmistettu materiaalista, joka on yhtäaikaa jäykkä ja kevyt. Suksen päälilmmäinen materiaali on aina valmistettu kevyestä ja jäykästä materiaalista. Nämä kalliimmat sukset vaativat osaamista, voimaa ja hiihtotekniikkaa, ja ne soveltuvat sinulle, joka kilpailet tai hiihdät harjoitellaksesi kilpailua varten.

Atomic-ski-tech

Pitokarvasukset, jotka on tarkoitettu enemmän harraste- ja kuntoiluhiihtoon, on rakennettu pehmeämmästä materiaalista ja tarjoaa näin enemmän pitoa ylämäessä. Niitä on myös yleensä helpompi hallita ladulla. Harjoitteluun ja kilpailuun tarkoitetut sukset on suunniteltu antamaan ladulla paras mahdollinen nopeus, kun taas harraste- ja kuntoiluhiihtosukset ovat vakaammat ja tarjoavat helpommin hallittavuutta. Suksien hinnan ja laadun välillä ei ole korrelaatiota, vaan ominaisuudet ja materiaalivalinnat ratkaisevat. Maastohiihtosuksien kevyemmät materiaalit on valmistettu esimerkiksi hiilikuidusta, joka tuo hintaa lisää verrattuna suksiin, jotka on valmistettu edullisemmista materiaaleista.

Suksien jäykkyys

Aiemmin oli tavallista valita sukset käyttäjän pituuden ja kokemustason perusteella, mutta nykyisin sukset valitaan painon, hiihtokokemuksen ja tekniikkatason mukaan.

Tärkeä tekijä, joka pitää mielessä valittaessa maastohiihtosuksia, on valita suksipari, joilla on oikea jäykkyys painoasi kohden. Kun asetat suksen tasaiselle pinnalle huomaat, että suksi on korkeampi keskeltä. Korkeus antaa osviittaa siitä, kuinka jäykkä suksi on. Voidaan yleisesti sanoa, että mitä korkeampi väli on, sitä jäykempi suksi on –ja miten raskas tai jäykkä suksi on ja millainen hiihtotaustasi on, vaikuttaa suksen hallittavuuteen ja pidon saamiseen lumessa. Verraten, että pehmeämmällä ja matalammalla jännevälillä varustetulla suksella on helpompi hallittavuus ja pidonsaanti, mutta jos suksi on liian pehmeä, luisto on huono. Joten tärkeää onkin suksen löytäminen sellaisella jännevälillä, joka tarjoaa täydellisen tasapainon luiston ja pidon välillä. Käy jonkin XXL - tavaratalon hiihto-osastolla ja saat apua hyvän suksiparin valintaan toiveidesi ja kokemustasosi mukaan!

Atomic-skinskis-image

Suurimmalla osalla hiihtotoimittajia on jonkinlainen jännevälimerkintä suksissa. Esimerkiksi Atomicin sukset on tarkistettu Itävallan tehtaalla tehdyillä digitaalisilla mittauksilla ja merkitty näillä tiedoilla tarroin suksiin. Tämä tarkoittaa, että kaupan henkilökunta voi helposti lukea ne ja löytää juuri sinulle sopivan suksen painoon, kokemukseen ja tekniikkatasoon perustuen.


Tärkeää huomioida ostaessaan suksia

Pinnoitteet: Pinnoitteen laatu määrittää, kuinka luistava suksi on. Parempi pinnoite luistaa paremmin, ja tarjoaa siten paremman ja pidempikestoisen liu’un. Näin valitset itsellesi parhaiten sopivan luiston ja ylläpidät paremmin pitopohjasuksiasi, jotta voit vaikuttaa niiden luistoon. Jotkut haluavat olla itse vastuussa omien suksiensa voitelusta, ja toiset taas tuovat sukset huollettavaksi myymälään, jossa asiantuntija auttaa luistovahan laitossa. Tästä huolimatta on aina tärkeää käyttää luistovahaa saadaksesi parhaat mahdolliset luisto-ominaisuudet - se myös pidentää suksien ikää.

Atomic-skinskis

Karvasuksissa pitokarva kiinnitetään suoraan uraan. Atomic-suksissa voit helposti vaihtaa suksien pitokarvat ilman erikoistyökaluja. Normaalikäytössä pitokarvat tulisi korvata noin 800 km: n jälkeen, mutta Atomicilla on myös pitokarvoja, joita voit muunnella eri ominaisuuksille, jotka joko tarjoavat paremman luiston tai pidon. Lue täältä lisää kuinka luistoa ja pitoa voidaan säädellä vaihdettavilla pitokarvoilla.

Ydin: Ytimien materiaali on ratkaisevan tärkeää suksen työntöön ja turvallisen pidon saamiseksi. Kilpa-suksissa on ydin, joka on valmistettu jäykemmästä materiaalista, mikä tarkoittaa, että ne vaativat enemmän tekniikkaa ja voimaa pidon saamiseksa. Matka- ja kuntosuksien materiaali on vähemmän jäykkää ja painaa hieman enemmän, mutta niiden käyttö ei edellytä aiempaa kokemusta tai hyvää hiihtotekniikkaa hiihtämiseen tai pidon takaamiseen.

Atomic-Nomex

Kilpasuksien ydin. Tyypillinen ominaisuus on, että ydin on erittäin kevyt ja jäykkä.

Atomic-ski-tech

Matka- ja kuntohiihtosuksen ydin. Tyypillisiä ominaisuuksia ovat, että ydin on hieman raskaampi, mutta samalla on helpompi saada turvallinen pito tasosta ja teknisestä kokemuksesta riippumatta.

Kaikille pitopohjasuksille on yhteistä, että ne tarjoavat hiihtoon maksimaalisen hiihtokokemuksen ja -ilon. Tästä syystä on erittäin tärkeää ostaa juuri sinulle sopiva pari! Optimaalisen karvasuksen löytämiseksi suosittelemme, että vierailet XXL hiihto-osastolla yhdessä tavarataloissamme ja autamme sinua löytämään oikean pitopohjasuksiparin.

Katso kaikki pitokarvasuksemme täältä

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

close icon

Tämä sivusto käyttää evästeitä

Tilaa uutiskirje

Hyväksymällä suostut käyttöehtoihimme. Lue käyttöehdot tästä