Näin valitset lapselle hyvän pyöräilykypärän

Lapsen pyöräilykypärällä voi onnettomuuden sattuessa olla ratkaiseva merkitys. Tästä selviää, minkälainen on hyvä lasten pyöräilykypärä.

Scott kid on bike

Pyöräily ja tasapainon hallitseminen kasvattavat lapsen itseluottamusta. Joskus voi kuitenkin käydä hassusti, lapsi kaatuu tai lentää ohjaustangon yli. Hyvä pyöräilykypärä voi ratkaista, selvitäänkö tilanteesta asfaltti-ihottumalla ja mustelmilla, vai seuraako siitä vakavampi päävamma.

Kun lapselle valitaan pyöräilykypärä, kannattaa pitää seuraavat seikat mielessä.
Kypärän tärkein tehtävä on luonnollisesti suojata päätä, mutta sen on myös oltava lapselle mieluinen. Sen on istuttava hyvin ja oltava ulkonäöllisesti sellainen, että lapsi haluaa sitä käyttää.

Hyväksynnät

Pyöräilykypäriä varten on olemassa eurooppalainen standardi. Onkin tärkeä tarkastaa, että kypärä noudattaa standardia. Hyväksynnän saaneesta kypärästä löytyvät CE- ja EN 1078 -merkinnät.

Oikean koon valitseminen

Pyöräilykypärän on istuttava hyvin. Se ei saa hölskyä eikä missään tapauksessa nousta otsalta ja valua niskaan, jolloin altteimmat alueet – otsa ja päälaki – jäävät ilman tarvittavaa suojaa. On tärkeää, että kypärä on hyvin kiristetty leuan alta – kiristysremmin ja leuan väliin saisi jäädä korkeintaan pari sormea. Kummallakin puolen olevat soljet tulee säätää siten, että ne ovat suoraan korvien alla.

Hienosäätö tehdään niskassa olevalla säätökiekolla, jolloin kypärän sisällä olevat kiristyspannat kiristyvät oikeaan mittaansa. Monissa kypärissä on myös mukana eripaksuiset pehmusteet, joista valitaan se koko, joka saa kypärän istumaan hyvin.

MIPS

Nykyään monissa kypärissä on lisäsuojaa tuova MIPS-järjestelmä. MIPS-kypärät suojaavat erityisesti aivoja sivusuuntaisissa, kiertoliikettä aiheuttavissa iskuissa. Lue lisää MIPS-järjestelmästä. MIPS-kypärän tunnistat keltaisesta MIPS-logosta.

Strain to the brain

Ota lapsi mukaan kypäräostoksille

Paraskin kypärä jää helposti käyttämättä, ellei se istu tai muuten vastaa pyöräilijän makuvaatimuksia. Lastenkypärää ostaessa lapsi kannattaa ottaa mukaan, jolloin saa tarkistettua sekä kypärän koon että istuvuuden.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.