Mittausohjeet oikean vaate- ja kenkäkoon löytämiseksi

Näin mittaat:

Verkkokaupassamme tuotteen koko valitaan tuotesivulta "Valitse koko" -valikosta. Tuotteen voi lisätä ostoskoriin vasta koon valitsemisen jälkeen. Tuotesivuillamme on tuotemerkkien omat koko-oppaat, joista löydät valmistajien mittataulukot oikean koon valitsemiseksi. Klikkaamalla ”koko-opas”-linkkiä pääset katselemaan kokotaulukoita.

Nainen treenaa salilla

Taulukoiden mitat tarkoittavat mittaamiasi vartalon mittoja, eivät tuotteiden mittoja. Alta löydät mittausohjeet oikean vaate- ja kenkäkoon löytämiseksi:

VAATTEET

Ota mitat mittanauhalla suoraan vartalolta ja etsi oma kokosi valmistajan mittataulukosta. Yläosaa valittaessa huomioi tärkeimpänä rinnanympärys. Alaosaa valittaessa vyötärön- ja lantionympärys ovat tärkeimmät.

A) Pituus: Mittaa koko vartalon pituus seisoen seinää vasten.

B) Rinnanympärys (cm): Mittaa rinnanympärys rintakehän korkeimmasta kohdasta ja ota löyhä mitta. Pidä mittanauha vaakasuorassa.

C) Vyötärönympärys (cm): Mittaa vyötärönympärys vyötärön kapeimmasta kohdasta ja pidä mittanauha vaakasuorassa.

D) Lantionympärys (cm): Seiso jalat kiinni toisissaan ja mittaa lantionympärys lantion leveimmästä kohdasta pitäen mittanauhaa vaakasuorassa.

E) Jalan sisäpituus (cm): Mittaa jalan sisäpituus haarasta lattiaan.

Olkamitta (cm): Ota mitta kaulasta olkapäähän.

Rinnanympärys rintojen alta (cm, rintaliivit): Mittaa rinnanalusmitta paljaalta iholta suoraan rintojen alta ja ota napakka mitta.

Ulkovaatteiden kokoa valittaessa kannattaa valita tarpeeksi väljä koko, jotta vaatteen alle mahtuu riittävästi välikerroksia ja ilmaa eristämään lämpöä. Liian pienet ja tiukat vaatteet eivät lämmitä.

Ovatko mittasi kahden koon välissä? Oikean koon valitseminen voi olla joskus hankalaa. Jos mittasi osuvat kahden koon väliin, on mieltymyksistäsi kiinni valitsetko pienemmän vai isomman koon. Jos pidät tiukemmista vaatteista, valitse pienempi koko. Jos taas löysemmät vaatteet ovat sinusta mukavampia, valitse isompi koko.

Lastenvaatteita valittaessa lapsen pittuutta vastaavan koon pitäisi mahtua lapselle. Jos lapsi on ruumiinrakenteeltaan erityisen vankka tai pitkäjalkainen tai –selkäinen, kannattaa valita hieman isompi koko. Kasvunpyrähdyksiin voi myös varautua valitsemalla hieman isomman koon. Usein lasten haalareissa ja housuissa on lahkeessa myös säätö tai kuminauha, jonka avulla voi estää lahkeen liikkumista jalkaterän alle.

HANSKAT

Kämmenen ympärysmitta: Mittaa kämmenen ympärysmitta rystysten alapuolelta (ilman peukaloa).

Kämmenen pituus: Mittaa kämmenen alareunasta keskisormen päähän.

PÄÄHINEET

Päänympärysmitta: Mittaa päänympärys kierrättämällä mittanauha otsan yli, korvien päältä tai ihan niiden yläpuolelta, ja niskassa alhaalla niskakuopan kohdalla. Ota tiivis mitta.

KENGÄT


Kenkien valmistajien antamat suosituskoot ovat ohjeellisia ja vaihtelevat valmistajan mukaan. Kannattaa varmistaa koko-oppaasta, mikä on sinulle sopiva koko. Koot voidaan ilmoittaa EU, UK ja tai US mitoituksella. Käytetty mitoitus on ilmoitettu koon yhteydessä (esim. 5 UK). Kengän käyttötarkoituksesta riippuen kenkään jätettävä väljyys vaihtelee.

Jalkaterän pituus: Oikean koon löytämiseksi mittaa jalkaterän pituus. Helppo tapa saada tarkka mitta jalkaterästä on piirtää jalkaterien kuvat kahdelle paperille pitäen terävää kynää pystyasennossa. Pyydä kaveriasi avuksi piirtämään, jotta voit seisoa suorassa paino molemmilla jaloilla. Voit pitää jalassa samankaltaisia sukkia, joita tulet käyttämään kenkien kanssa. Mittaa piirroksesta pisin kohta isovarpaan kärjestä kantapäähän. On normaalia, että jalkateräsi ovat eri pituiset. Mittaa molemmat jalkaterät, sillä kenkiä ostettaessa kengän koko tulee valita pidemmän jalkaterän mukaan. Mittaus kannattaa tehdä päivän lopuksi, jolloin jalkaterien pituus on suurin.

Lapsen jalkaterä kasvaa nopeasti, joten koko kannattaa tarkastaa 2-3 kuukauden välein. Jos sinulla on mahdollisuus irrottaa lapselle sopivasta kengästä sisäpohjallinen, voit mitata näin jalkaterän pituuden. Lapsi voi astua irrotetun sisäpohjallisen päälle, jolloin pituuden saa mitattua helposti.

Myös sukilla on urheilujalkineissa tärkeä rooli, sillä tekniset sukat estävät rakkuloiden syntymistä ja imevät kosteuden pois iholta pitäen jalan lämpimänä ja kuivana.

Kuinka valita oikea koko mies juoksee

Voit sovittaa vaatteita ja kenkiä kotona tilauksen saavuttua. Jos valitsemasi koko ei ollutkaan oikea, älä huoli. Voit vaihtaa tai palauttaa tilaamasi tuotteet ilmaiseksi 100 päivän kuluessa. Jos sinulla on jotain kysyttävää vaate- tai kenkäkokoihin liittyen, tai huomaat puutteita kokotaulukoissa, ota yhteyttä osoitteeseen asiakaspalvelu@xxl.fi, niin autamme sinua mielellämme.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.