Maastojuoksun edut urheilumuotona

Maastojuoksu hero

Tauota hetkeksi ja jätä asfalttiviidakko taaksesi. Vedä maastojuoksukengät jalkaan ja lähde metsään hengittämään.

Jotkut ovat sikäli onnekkaita, että he pääsevät kotioveltaan suoraan metsälenkille. Moni meistä kohtaa kuitenkin asfaltin heti kun avaamme ulko-oven.

Vaikka kaupungissa lenkkeily säästää aikaa ja katsottavaakin riittää, asfalttikadut kannattaa kuitenkin, ainakin aina silloin tällöin vaihtaa pehmeämpään maastoon ja suunnata metsäpoluille ja raikkaasti tuoksuvaan luontoon.

Maastojuoksua puoltavat seikat:

1. Säästää niveliä

Kovalla asfaltilla juokseminen saattaa rasittaa vahvimmankin selkää ja polvia. Maastossa alusta on pehmeä ja maaston pienet epätasaisuudet tekevät fysiikalle ihmeitä. Pehmeän metsämaaston vaimennuskin on täysin ilmaista.

2. Väsymys unohtuu

Polkujuoksussa vaihteleva alusta, nopeat suunnanmuutokset ja äkilliset esteet herkistävät keskittymään. On katsottava eteensä mihin jalkansa asettaa. Koska joutuu keskittymään juoksuun, väsymystä ei edes tunne.

3. Tehotreeniä

Maaston epätasaisuus sekä ylös- ja alaspäin hakeutuvat polut pakottavat tempovaihteluun. Maastojuoksu on eräänlaista luonnollista intervalliharjoittelua, jossa kunto kehittyy ja juoksuaskel voimistuu. Maastouoksu kehittää myös tasapainoa ja lihasvoimaa.

4. Hiljaisuus

Maastojuoksu on niin paljon muutakin kuin pelkästään kuntoilua. Se on tehokas keino jättää arjen kiireet hetkeksi taakseen. Monesti poluilla ei ole muita ja voi rauhassa nauttia luonnon rauhasta. Arjesta tällä tavoin irrottautuminen on monelle nopea keino tankata uutta energiaa.

5. Luontokokemukset

Puiden välistä kajastava valo, kevään vihreys ja syksyn raikkaus. Polkujuoksussa pääsee läheltä nauttimaan luonnon monimuotoisuudesta ja kokemaan vuodenajan vaihtelut.

6. Maastolenkkeily on hauskaa

Lopuksi on vaan todettava miten hauskaa maastojuoksu on. Kun maastojuoksukengät pureutuvat eivätkä lipsu ja polku on kiinnostava, pieniin hyppyihin pakottavine juurineen, tunne on todella koukuttava.

Ei siis ole mitään syytä olla heittäytymättä mukaan polkujuoksun viimeiseen villitykseen.

Hyvät maastojuoksukengät

Poluilla tai maastossa juokseminen ei lähtökohtaisesti juurikaan vaadi erikoisvarustusta. Mutta, jos uutta varustusta on hankkimassa, ensimmäisenä listalla ovat hyvät kengät. Siinä missä asfalttijuoksukengät on suunniteltu tasaiselle ja kovalle alustalle, maastojuoksukengät takaavat irtoalustalla ja pehmeillä poluilla mahdollisimman hyvän pidon.

Maastojuoksukenkien jykevä pohjarakenne on monesti nappulakuvioitu ja kulkee tukevasti yli juurakoiden ja läpi mudan. Maastojuoksukenkä tukee jalkaa vaativassa maastossa, sen kanta ja koko pohjaprofiili on matalampi, mikä vähentää nilkkavammoja, jos sattuisi astumaan hassusti.

Asfalttijuoksuun tarkoitetun juoksukengän päällinen on yleensä kevyttä ja väljään kudottua verkkoneulosta, ja oksa saattaa sen nopeasti repäistä rikki. Maastojuoksukengät sitä vastoin ovat tehty kestämään kovaa käyttöä.

Vauhdikasta maastojuoksua!

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.